ManoINTERVIU: NewVillager – apie muziką, filosofiją ir požiūrį

Singlo "Lighthouse" viršelis

„NewVillager” – tai duetas iš San Francisko, kurį sudaro du koledžo draugai – Ben Bromley ir Ross Simonini. Susipažinę ir pajutę, kad turi kažką bendro, vaikinai suprato, jog jiems „tiesiog muzikos“ nebus gana, todėl nusprendė muziką apjungti su menu, piešiniais, instaliacijomis ir visa tai pavadino tiesiog mitologija.

Jų kūryba – tai vaizdo ir muzikos sintezė, kur detalių pagalba pasiekiamas, kaip patys kolektyvo nariai sako, ryšys su klausytoju. Juos liūdina pingai, varantys į priekį muzikos industriją, o džiugina filosofija bei „kitoks” mąstymas.

Ko gero taip trumpai galima būtų aprašyti duetą „NewVillager”, prieš savaitę muzikos mylėtojams padovanojusį puikų kūrinį „Lighthouse“. Tai jau antroji daina iš vasarą pasirodysiančio debiutinio grupės albumo. Pirmasis singlas „Rich Door“ taip pat kaip ir „Lighthouse“ neliko nepastebėtas ir sulaukė puikių įvertinimu didžiausiose pasaulinėse muzikos svetainėse (tokiose, kaip „Pitchfork“, „Stereogum“ ir t.t.). Tad visiškai nenuostabu, kad muzikos žinovai, industrijos atstovai ir muzikos kritikai bei mylėtojai vienu laukiamiausių šių metų debiutu įvardina būtent „NewVillager“.

Atlikėjai, kurie, kaip patys sako, groja New Pop muziką, mielai sutiko pasidalinti savo mintimis su muzikos svetaine ManoMUZIKA.LT ir atsakyti į mūsų klausimus. Kai kurie atsakymai – labai metaforiški, kai kurie – priešingai – tiesmuki. Bet kuriuo atveju, vyrukai paliko labai nuoširdžių, mielų ir paprastų žmonių įspūdį, kurį, tikimės, sugebėsime pertelkti ir jums.

NewVillager muzika ir mitologija


ManoMUZIKA: Praėjusią savaitę dienos šviesą išvydo jūsų kūrinys „Lighthouse“ ir jo video klipas. Ar kūrinio vaizdo klipas atspindi jūsų požiūrį į muziką (ne kartą teigėte, kad grupės NewVillager tiklas – sujungti meną, muziką ir piešinius į vieną nedalomą visumą)?

NewVillager: Taip, klipas išties atspindi mūsų filosofiją. Mes stengiamės viską sujungti kaip įmanoma tvirčiau. Visos vaizdo klipe matomos figūros yra susijusios su albume esančiais kūriniais, kūriniai sujungti su simboliais, o pastaruosius stengiamės jungti su piešiniais, fotografijomis ir koliažais. Toks būdas – puikiai tinka darbui. Jis įgalina mus kurti meną neieškant alternatyvių sprendimo būdų.

Viename savo interviu jūs pasakojate, kad apie NewVillager mitologiją išgirdote iš savo draugo tėčio ir tai jus įkvėpė muzikos kūrybos procesui. Ar tik mitologija privertė jus imtis muzikos kūrybos?

Mitologija ir muzika atėjo kartu. Mums abiems yra įdomus mitologinis mąstymas. Todėl pradėjome galvoti kaip jį galėtumėme sujungti su įvairiomis meno rūšimis. Pop muzika tam yra puiki terpė, kadangi ji iš esmės neša didelę idėją didžiulei masei žmonių. Pradėję kurti muziką atradome tam tikras sąsajas tarp dainų, o tada susipažinome su NewVillager mitologija, kada abu – mitas ir menas – buvo sukurti kartu (visai kaip gyvatė, apraizgiusi vyno taurę vaistinių simbolikoje). Tad ši mitologija yra muzikos, video ir meno centrinė ašis. Tai galima išgirsti, pamatyti ir pajusti. Tam tikra prasme –  tai mąstymo apie tai daiktų ir reiškinių kaitą sistema. Taip stengiamės žiūrėti į visus savo darbus.

Esate sakę, kad ateinančiam albumui įrašėte po dešimt kiekvieno kūrinio versijų. Kaip tokiu atveju ketinate išrinkti geriausias dainas? Ar klausytojai turės galimybę išgirsti tuos įrašus, kurie nepateks į debiutinį albumą?

Grupė NewVillager

Tiesą sakant, mes nesirinkome dainų. Mes tiesiog jas rašėme tol, kol pajutome, kad visa „žaliava“ yra sukurta. Tuomet sėdome ir pradėjom viską „klijuoti“, atsukinėti, maišyti, naikinti, statyti tol, kol iš visų tų versijų buvo sukurta viena galutinė.

Ar kada nors svarstėte apie grupės tikslus? Jei taip – kokie jie?

Viskas, ką mes norime daryti – tai kurti meną. Jei norite tiksliau, mūsų siekis yra toks menas, kuris atrastų ryšį tarp muzikos ir žmonių pačia reikšmingiausia ir meniškiausia savo forma.

Kas Jums yra muzika?

Vibracijos.

Vieni žmonės jus lygina su Sufjan Stevens, kiti – su „Passion Pit“. Kaip jums atrodo į ką yra panašūs NewVillager? Kas Jums padarė didžiausią muzikinę įtaką?
 
Vakar, sėdėdami studijoje klausėmės „Konono no. 1„, „Kasai AllStars”, Miles Davis , „Dirty Projectors” ir Steve Reich. Tačiau negalėtumėme sakyti, kad tai yra pagrindiniai atlikėjai, darantys didžiausią įtaką mūsų muzikai. Galbūt būtų teisinga sakyti, kad bent jau vakar jie mūsų muzikai darė didžiausią įtaką (juokiasi).

Kada sulauksime jūsų albumo? Kaip jis skambės?

Albumas dienos šviesą išvys balandžios 20 dieną. Jį išleis „IAMSOUND“ ir „Columbia records“. O kalbėti apie jo skambesį yra sunku… Na gerai, pasakysim tai: jis skambės kaip dešimt transformacijos lygių, judančiu aplink atgal einantį laikrodį (juokiasi).

NewVillager: gyvenimas


Grupė NewVillager

Jūsų hobis?

Menas.

Kas muzikoje jus labiausiai liūdina?

Pinigai. Visada pinigai.

Jeigu nebūtumėte grupe NewVillager, kuom būtumėte buvę?

Michael‘u Jackson‘u ir/arba The Beatles.

Svajonių vieta, kur norėtumėte surengti savo koncertą?

Velykų sala.

Ar turite planų koncertuoti Europoje?

Taip. Tikimės, kad pavyks aplankyti senąjį žemyną dar gegužę.

Ar žinote ką nors apie Lietuvą? Kokia pirmoji mintis šauna į galvą išgirdus mūsų šalies  pavadinimą?

Lietuvių menininkas Ben Shahn (red.past. tai amerikiečių menininkas, gimęs kaune ir karo metu emigravęs į JAV) vedė paskaitas, pavadintas „Turinio Forma“. Paskaitų esmė – užčiuopti „meninę gyslą” ir iškart patekti į meninio mąstymo centrą. Kiek vėliau tos paskaitos buvo išleistos knygos pavidalu. Būtinai paskaitykite!

Ir pabaigai kaip visada: palinkėkite ko nors tiems, kurie dabar skaito jūsų interviu.

Visuomet laikykite vieną koją šešėlyje.

ManoMUZIKA pastaba: paskutinis sakinys buvo ištartas Lietuvių kalba.

O čia visiems dovana nuo grupės: nemokamas naujausio NewVillager singlo „Light House“ atsisiuntimas.

NewVillager – LightHouse (Radio Edit) by manomuzika

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *