manoTOPAS 2011: ;D

Tai yra pirmasis Dominyko įrašas manoBLOGE. Žinant tai, kad manoMUZIKA susikūrė būtent tada, kai Liudui ir man pradėjo nebeužtekti savų blogų ir dažnėjančių facebook’o papostinimų, tai yra šiek tiek keista, bet tuo pat metu ir suprantama, nes savų nuomonių ir emocinių patyrimų aprašymus pakeitė manoMUZIKA administravimas, naujienų rašymas ir daug kitų dalykų. Suprask, nebėr laiko “išsipasakoti”. Bet, tiesą sakant, dėl to nė kiek nesijaučiu kažką praradęs, nes per beveik metus paaugome LAAABAAI daug ir, tikėtina, gavome ir davėme daug daugiau nei būtume gave ir davę viską darydami atskirai. O ir muzikos “many” atsirado kaip niekad daug. Tiesą sakant, muzikos klausau nuolat, ne tik vairuojant, bet ir mokantis ar dirbant. Dar neteko skaičiuoti, kiek laiko tai užima, bet tikrai ne mažiau nei 4-6 valandas. O šiandien jums pristatau tai, ką tų perklausų metu sukaupiau per metus.

Dainos "nugalėtojos" atlikėjai Jessie Ware ir "Sampha"

2011 buvo visiškai muzikiniai metai visame kame. Išėjo begalė albumų, iš kurių ta pati begalė minus milijardas buvo tiesiog nepaprasti geriausiomis prasmėmis. O ką jau kalbėti apie daugybę nerealių EP, kurių mes savo topuose net neapžvelgsime. Kažkaip buvo gan sudėtinga atrinkti būtent 10 dainų ir 10 albumų. Taip ir nesupratau, kodėl būtent tiek, bet taip sutarėme. Turėjau 34 mėgstamiausių albumų sąrašą, kurį tiesiog sėdėjau ir braukiau, kol liko 10. Tuo tarpu su dainomis buvo kiek kitaip: ėmiau ir dėliojau nuo pačių pačiausių, reiškia, daugiausiai kartų paties klausytų. Kad ir kaip tai būtų subjektyvu, bet tai yra mano mėgstamiausių 2011 kūrinių topas. Tikrai ne pagal „play count“ kiekį ar panašiai, bet pagal norą paspauti „rewind“, „replay“ ar kaip ten bepavadintum. Ir tikrai ne visos jos yra įdomios, „kažkas naujo“, bet man jų paklausius tiesiog geriau gyventi pasidaro. Nors tai yra dar ir nuotaikos reikalas, bet labai tikiuosi, kad ir jums geriau pasidarys.

Dainos

1. Jessie Ware & Sampha – Valentine

Dėl pirmos vietos abejonių neturėjau iš viso ir jau gan seniai. Tiesiog tai yra kažkokia užburianti daina, kuri, regis, baigiasi per anksti, kai norėtųsi jos vis dar paklausyti.

2. The King – Hey

„The King“ yra šių metų atradimas. Trys seserys, kurios išleido savo trumpą EP. Kitos dainos iš to EP manęs nelabai užkabino, bet „Hey“ vis dar negaliu atsiklausyti. Tokia ramybė ir mielumas, kad šakės…

3. DJ CAM – Swim

DJ CAM „Swim“ man buvo baisiai netikėtas atradimas, o modelės Marine Vacth šypsena yra tai, dėl ko norisi žiūrėti visą muzikinį video.

4. The Weeknd „The Morning“

The Weeknd „The Morning“ – tiesiog vienas geriausių šių metų gabalų ir naujas atlikėjo požiūris į RnB stilių.

5. Little Dragon – Crystalfilm

Nors trečiasis Little Dragon albumas man nepasirodė labai įspūdingas, bet jis buvo tikrai geras ir įdomus, o „Crystafilm“ – mano kūrinys favoritas.

6. Modeselektor – Berlin (Feat. Miss Platnum)

Labai apsidžiaugiau, kai Sauliaus tope pamačiau Modeselektor su Thom Yorke kūrinį „Shipwreck“. Ir puikiai pamenu, kad kai išgirdau „Shipwreck“, pagalvojau, jog įdomu, bet dar nesisiunčiau albumo. Jį atsisiunčiau iškart po to, kai išgirdau „Berlin“. Šiaip man labai patiko visas albumas, bet jis tiesiog liko už top 10 ribos.

7. Radiohead – Give Up The Ghost

Iškart noriu prisipažinti, kodėl Radioheadų „The King Of Limbs“ nepateko į mano dešimtuką. Nes noriu, kad žmonės paklausytų nerealius „Yuck“, „Nicolas Jaar“, „Dimlite“, „Thundercat“ ir be abejonės „Shabazz Palaces“ albumus. Tai nereiškia, kad „The King Of Limbs“ man atrodo prastesnis už minėtų atlikėjų albumus, bet tiesiog tai yra ne geresnis darbas, kad nusileisčiau prieš tai, jog Radiohead yra puikiai žinoma grupė muzikos mylėtojams. Tai „Give Up The Ghost“ ir „Codex“ man yra to albumo nugalėtojai, bet sutarta topų apimtis ir viršuje minėtas principas leido pasirinkti tik vieną iš jų.

8.  SBTRKT – Living Like I Do (Feat. Sampha)

Šio SBTRKT ir Sampha kūrinio nebuvo debiutiniame SBTRKT albume. Šiaip gaila, nes tai yra nesveikai geras kūrinys.

9. Thundercat – For Love I Come

Thundercat taip pat yra vienas iš mano šių metų atradimų, o šitas kūrinys, man rodos, jį ir padėjo atrasti.

10. Blood Orange – Champagne Coast

Tiesą sakant, niekaip negalėjau išrinkti paskutinės vietos. Rinkausi tarp debiutinį albumą šiemet išleidusio „Blood Orange“ bei prancūzų „Kindness“ ir jų kūrinio „Cyan”, kurių panašu, kad nerealaus albumo laukiu kitais metais. Laimėjo „Blood Orange“ nes netyčia išjungiau „Kindness“ tab‘ą

Albumai

Albumas - šių metų čempionas pagal Dominyką

Albumus stengiausi atrinkti pagal fainumą, vientisumą ir gautą džiaugsmą bei susidomėjimą paklausius. Daug ką gero teko ištrinti, bet visi tie, kurie liko, mano nuomone, tikrai nusipelnė vadintis geriausiais.

1. Shabazz Palaces – Black Up

2. James Blake – James Blake

3. SBTRKT – SBTRKT

4. Thundercat – The Golden Age of Apocalypse

5. Cant – Dreams Come True

6. Bon Iver – Bon Iver

7. Nicolas Jaar – Space Is Only Noise

8. Dimlite – Grimm Reality

9. Wild Beasts – Smother

10. Yuck – Yuck

Koveriai

1. James Blake – Wilhelms Scream

Aš iš pražių galvojau, kad „Wilhelms Scream“ yra tikras James Blake kūrinys, kol neatradau originalo. O originalas, pasirodo, yra jo tėvo James Litherland sukurtas „Where To Burn„. Bet kokiu atveju – nuostabus koveris, kuris, jei ne čia, būtų patekęs į mano dainų top 10.

2. Bon Iver – I Can’t Make You Love Me

Bonnie Raitt “I Can’t Make You Love Me” yra viena mėgstamiausių mano gyvenimo dainų. Ją atradau išgirdęs Prince koverį, bet kadangi koveris turi būti iš 2011 metų, nuostabi Justin Vernono interpretacija neabejotinai patenka į topą.

3. J*DaVeY – Smells Like Teen Spirit

Na, o J*DaVeY su Nirvanos “Smells Like Teen Spirit” yra šiaip be galo netikėtas dalykas, o ir kūrinys interpretuotas tikrai įdomiai ir su daug daug vaibo.

Tai buvo trumpa Dominyko šių metų muzikos apžvalga. Tiesa, tos muzikos susikaupė daug daugiau, bet čia jau labai išgryninti teko paimti. Keistai, tas top 10, bet labai linkiu paklausyti. Kad ir ne vienu prisėdimu ir ne viską, bet bent truputį. Ir dar linkiu papasakoti draugams.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *