Pokalbyje su manoMUZIKA Bon Iver narys S. Carey pasakoja apie Bon Iver turą ir savo solinę kūrybą

S. Carey – jau neblogai Lietuvai pažįstamas atlikėjas. Kultine tampančios Viskonsino berniukų grupės „Bon Iver” narys, prieš porą metų išleidęs savo debiutinį solinį albumą „All We Grow”, praėjusios savaitės viduryje pasauliui padovanojo naują dainą „Two Angels”. Tai kūrinys, kuris bus įtrauktas į gegužės mėnesį pasirodysiantį atlikėjo naujausią EP „Hoyas”.

S. Carey

Kadangi manoMUZIKA akylai seka tiek „Bon Iver”, tiek ir visų jos narių kūrybinius procesus, žinia apie S. Carey naują kūrinį mums tikrai buvo ir labai netikėta, ir labai miela.

Praėjusiais metais kalbintą atlikėją penktadienį trumpai pakalbinome darkart. Tad dalinamės su manoMUZIKOS skaitytojais žinia iš „pirmų lūpų”. Pats Seanas Carey sutiko trumpai šnektelti su mumis ir pasidalinti žiniomis tiek apie savo solinę kūrybą, tiek apie koncertinį „Bon Iver” turą, kuris šiuo metu yra persikėlęs į Australiją.

NAUJA SOLINĖ MUZIKA – SU ELEKTRONIKOS PRIESKONIU

Papasakok apie tai, kaip ir kur įrašei naująjį kūrinį „Two Angels”? Kaip apskritai sugebi rasti laiko savo solinei kūrybai, kai pastarieji metai buvo praleisti nuolat koncertuojant su „Bon Iver”?

„Two Angels” buvo sukurta praėjusią žiemą. Turėjau laisvą akimirką tarp S. Carey solinio ir „Bon Iver” koncertinio turo. Mano geras bičiulis Benas Lesteris parodė savo naują dainą, ties kuria tuo metu dirbo. Kūrinys man labai patiko, todėl paklausiau jo, ar negalėčiau dainai sukurti pagrindinės melodijos ir žodžių. Gavau teigiamą atsakymą ir taip gimė „Two Angels”. Pasikviečiau porą bičiulių, kurie įrašė gitaros ir trombono partijas, sumaišėme visa tai su pučiamaisiais instrumentais bei elektroniką ir gavome galutinį rezultatą, kurį galėjote išgirsti praėjusią savaitę.

Netrukus išleisi „Hoyas” – nepilną albumą, kuris dienos šviesą išvys gegužės pradžioje. Ar jis skirsis nuo tavo debiutinio įrašo „All We Grow”?

Tikrai taip. „Hoyas” bus kur kas labiau elektroninis įrašas. Jame bus kur kas mažiau orkestrinių pasažų, bet kiek daugiau ritmiškai išreikštų variacijų. Šis darbas bus šviesesnis nei „All We Grow”. Tiesą sakant, niekada nemaniau, kad dainos, kurias kūriau tiesiog todėl, kad man patiko kurti, kada nors taps EP dalimi. Tai – grynai eksperimentinis įrašas.

Gal jau pradėjai galvoti ir apie pilną antrą studijinį diską bei naują koncertinį solo turą?

Kol kas turim suplanavę daug koncertų su „Bon Iver”, tad apie solinį turą neturiu progos net pagalvoti. Lygiai taip pat neturiu planų ir naujam albumui. Tiesiog kuriu muziką ir tuo mėgaujuosi.

Kada pasirodys kita tavo daina iš „Hoyas”?

Nežinau. Viskas, ką žinau, yra tai, kad maždaug už poros savaičių „Hoyas” bus galima užsisakyti iš anksto. O parduotuves jis pasieks gegužės 8.

VISKAS, KUO RŪPINASI BON IVER MUZIKANTAI – TIK MUZIKA 

Ar sunku būti ir solo atlikėju grojant grupėje „Bon Iver”, kur pirmu smuiku griežia charizmatiškasis Justinas Vernonas?

Sakyčiau, kad tai ne tiek sunku, kiek labai skirtinga. Ypač skiriasi koncertų mastai. Su „Bon Iver” mes grojame didžiulėse arenose, tuo tarpu su S. Carey – mūsų koncertuose dominuoja mažos erdvės, kurias pasiekiame nameliu ant ratų. Tokie skirtumai taip pat yra labai smagūs.

Bon Iver koncertas Hamburge (nuotr. Ashlee Lee Gray)

Kaip apskritai sekasi „Bon Iver” koncertinis turas? Ką reiškia muzikantui būti vienos populiariausių šiandien indie grupės nariu?

Visa tai galiu apibūdinti vienu žodžiu – „smagu”. Galiausiai su „Bon Iver” esame tokiame taške, kai vienintėlis rūpestis, dėl kurio mums turi skaudėti galvą, yra muzika. Viskas, ką mes turime padaryti – tai užlipti ant scenos ir sugroti gerą koncertą. Rūpinamės tik muzika. Tai – prabanga. Be to, yra pasakiškai gera sulaukti puikių atsiliepimų apie mūsų kuriamą muziką visuose pasaulio kraštuose. Tikrai nėra taip, kad Amerikoje būtumėme populiaresni nei kitose pasaulio šalyse.

Vasarą vėl sugrįšite į Europą. Ar yra tikimybė išvysti „Bon Iver” mūsų šalyje?

Nesu tikras, nes koncertų derinime nedalyvauju. Kiek žinau tikrai bent jau būsime netoli Lietuvos (aut. Past. – „Bon Iver” koncertuos Lenkijoje vykstančiame „Heineken Opener” festivalyje).

Šio „Bon Iver” turo metu ant scenos grojate aštuoniese. Kaip tai pakeitė grupės narių vaidmenis kolektyve?

Sakyčiau, kad tai tapo iššūkiu visiems. Privalome tarpusavyje susiderinti, pajusti vieni kitus ant scenos ir, kaip sakei, priprasti prie kiek pakitusių vaidmenų. Tačiau jei mums viskas pavyksta – mes skambame tikrai labai galingai.

Ar galėtum įvardinti įsimintiniausią akimirką šiame „Bon Iver” ture?

Neseniai buvome Naujojoje Zelandijoje. Tai buvo fantastiška.

Kuris koncertas grupei „Bon Iver” buvo įsimintiniausias šio turo metu? Kuriai miniai smagiausia groti?

Ko gero išskirčiau dabartinį turą Australijoje. Adelaidėje ir Melburne turėjome neįtikėtinus koncertus. Ir nors jie buvo skirtingi, abu renginiai buvo nuostabūs.

Neseniai pristatėte „4AD“ sesiją – pusvalandžio trukmės filmuotą medžiagą, kuriame tu ir „Bon Iver” lyderis Justinas Vernonas dviem fortepijonais atliekate penkias grupės dainas. Kaip kilo idėja surengti tokio pobūdžio pasirodymą? Kokia buvo jūsų bičiulių reakcija?

Justinas šitą idėją turėjo jau seniai. Turėjome ją įgyvendinti dar Mineapolyje (mieste, kuris yra artimiausias didmiestis, esantis prie mūsų gimtojo Viskonsino), tačiau ji taip ir liko tik gražia idėja. Vėliau gavome pasiūlymą iš mūsų leidybinės kompanijos „4AD” padaryti kažką įdomaus, o Justinui patiko šios idėjos paprastumas – du fortepijonai ir daugiau visiškai nieko. Mes abu grojame pianinu (nors ir nesame profesionalūs grojikai), tad idėją įgyvendinti nebuvo sudėtinga. Tiek bičiuliams, tiek ir grupės gerbėjams „4AD“ sesija tikrai labai patiko.

Kai tave kalbinau prieš metus, kreipdamasis į melomanus Lietuvoje, sakei, kad tikiesi artimiausiu metu susitikti su mūsų šalies gyventojais. Ką dabar pasakytum Lietuvai?

(juokiasi) pasakyčiau paprasčiau. Ačiū, kad klausotės „Bon Iver” ir S. Carey. Galiu patikinti, kad žinojimas, jog mūsų muzikos klausosi žmonės, gyvenantys toli nuo mūsų gimtinės, mums labai daug reiškia. Tai tikrai mus įkvėpia ir skatina kurti.

manoMUZIKOS interviu su S. Carey – skaitykite ČIA

manoMUZIKOS „Bon Iver” koncerto Hamburge recenzija – skaitykite ČIA

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *