Mum: esame tikrai labai lėti islandai

Nuotr. Baldur Kristjansson

Jau kitą penktadienį Vilniuje prasidės tris dienas truksiantis miesto festivalis „LOFTAS Fest 2013“, kuriame savo pasirodymus surengs Kelis, Toro Y Moi, Miss Kittin ir daugelis kitų gerai žinomų vardų. Vienomis pagrindinių šio išskirtinio Baltijos šalyse muzikinio įvykio žvaigždėmis taps ir unikalūs islandai „Múm“.

Grupė, kuri per 16 savo kūrybos metų teišleido 5 studijinius albumus jau ruošia naująjį diską. Unikalusis kolektyvas, gerbėjų turintis visame pasaulyje, mūsų šalyje žada surengti nepamirštamą pasirodymą. Pusę metų kartu negroję mėnulio žemės gyventojai LOFTE pristatys naują ir dar niekur negrotą kūrybą bei atliks tas dainas, kurios privertė pasaulį įsimylėti šį analogų visame žemės rutulyje neturintį kolektyvą.

Saulėtą sekmadienio vakarą, kai iki grupės pasirodymo Vilniuje liko viso labo dvi savaitės, susisiekėme su vienu „Múm“ lyderiu Örvaru Þóreyjarsonu Smárasonu. Kaip visada, kalbant su Mėnulio žemės gyventojais, taip ir šįkart, šnektelėjome ne tik apie muziką, bet ir apie Lietuvos ir Islandijos žmonių abipusę simpatiją.

Po dviejų savaičių koncertuosite Vilniuje vyksiančiame festivalyje „LOFTAS Fest 2013“. Ko tikitės iš pasirodymo Lietuvoje?

Tiesą sakant neturiu jokių lūkesčių (šypsosi). Ir taip yra todėl, kad per visą savo muzikavimo laiką suvokiau, kad prasmingiausia yra nieko nesitikėti ir patirti viską, kas geriausio ir labiausiai netikėta paties koncerto metu. „Múm“ nekoncertavo beveik pusmetį, todėl bus įdomu vėl groti drauge. Labai tikiuosi, kad publikai mūsų pasirodymas taip pat patiks.

Ką Tau reiškia Lietuva? Kiek esi pažįstamas su mūsų šalimi?

Prieš keletą metų Lietuvoje koncertavau drauge su grupe „FM Belfast“. Nepaisant to, kad neturėjome daug laisvalaikio ir negalėjome pasižvalgyti po Vilnių, laiką praleidom tikrai puikiai. Tiesa, pastebėjau, kad šįkart Lietuva neskyrė Islandams taškų Eurovizijoje. Aišku, Islandija jūsiškiams taip pat nedavė nė taško. Tad šiuo atveju, manau, esame lygūs (juokiasi).

Kokia pirma mintis šauna Tau į galvą kai pagalvoji apie Lietuvą?

Neseniai skaičiau savo bičiulio Eiríkur Örn novelę „Illska“. Didžioji šio knygos veiksmo dalis vyksta jūsų šalyje. Kadangi apie tą knygą mąstau nuolat, taip išeina, kad visada galvoju ir apie Lietuvą (šypsosi).

Žinoma, Islandų jausmas Lietuvai yra ypatingas. Juk mes pirmieji pripažinome jūsų šalies nepriklausomybę! Keista, o kartu ir žavu, kad islandai, kurie, regis, nedaug težino apie Lietuvos istoriją ir nė karto joje nėra buvę, taip myli jūsų šalį.

Dėl to, kad Jūsų šalis pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę mums Islandija taip pat visada išliks kur kas daugiau nei valstybė Europos Šiaurėje. Lietuvai jūsų valstybė – tai daugiau nei draugė ir kur kas daugiau nei tiesiog šalis. Prisipažink, ar šis faktas turės kokios nors įtakos jūsų pasirodymo Vilniuje metu?

Esu labai laimingas, kad Islandija buvo ta šalis, kuri pirmoji pripažino Lietuvą. Tikrai didžiuojuosi tuo. Tačiau kartu tikiu, kad islandai galėtų padaryti dar daugiau… Kad ir žiūrint į tokias šalis kaip Grenlandija. Tačiau grįžtant prie Lietuvos temos galiu pasakyti visai atvirai: didžiuojuosi galimybę groti Vilniuje. Ir taip yra ne tik dėl to, kad esu islandas, tačiau ir dėl to, kad esu žmogus.

Ko turėtumėme tikėtis iš „Múm“ pasirodymo „LOFTAS Fest 2013“?

Geriausia tikėtis netikėtos muzikos (šypsosi). Dar nenusprendėme ką grosime.

Gerai, tuomet paklausiu kitaip. Lietuvoje yra tikrai daug „Múm“ gerbėjų, kurie neblogai pažįsta grupės kūrybą. Ar gali pažadėti „Múm“ fanams Lietuvoje pagroti tai, ko dar nesate groję prieš tai?

(šypsosi). Neseniai baigėme naujojo albumo įrašus. Todėl į koncertinių dainų sąrašą tikrai įtrauksime kelias naujas dainas, kurių niekada nesame groję anksčiau. Laukti liko nedaug, todėl greit pamatysime kaip viskas bus. Galiu pažadėti, kad mūsų pasirodymas bus senų ir naujų dainų rinkinys. Išgirsite ir tai, dėl ko mus mylite, ir tai, kas galbūt privers jus mus įsimylėti iš naujo.

 Ar turėsite galimybę prieš ar po koncerto pasižvalgyti po Vilnių?

Nežinau ar bus laiko, kadangi kitą dieną grįžtame namo. Tačiau kiekviename mieste, į kurį atvažiuoju, rytais bėgioju. Tai man suteikia galimybę bent jau trumpam pasižvalgyti po miestą.

„Múm“ muziką įvairūs muzikos kritikai apibūdina labai skirtingai. Galbūt Tu turi savo apibūdinimą, labiausiai tinkanti grupės kūrybai?

Mano tikslas – kurti ir groti muziką, todėl paprastai leidžiame muziką apibūdinti kitiems. Tačiau jeigu reiktų rinktis – sakyčiau, kad tai, ką groja „Múm“ – yra elektroninė pop muzika. Kita vertus, nesu tikras ar šis apibūdinimas yra iki galo išbaigtas. Kartais mūsų kūryboje nėra jokios pop muzikos, o kartais priešingai – jokios elektronikos.

Nuo 2009 metų „Múm“ nėra išleidę nei vieno pilno albumo. Minėjai, kad baigėte naujos plokštelės įrašus. Kada galime tikėtis jos sulaukti?

Tarp mūsų albumų pasirodymų visuomet būna ilga pertrauka, mat kiekvienas „Múm“ narys turi galybę skirtingų projektų, su kuriais dirba. Ko gero todėl per 16 „Múm“ gyvavimo metų teišleidome 5 studijinius įrašus. Tai parodo kokie lėti mes esame (juokiasi). Tačiau kartais gyvenime geri dalykai vyksta labai iš lėto…

Šįkart mūsų naujas albumas jau baigtas ir galiu patikinti, kad jis dienos šviesą turėtų išvysti šių metų rugsėjį. Tiesa, kitą savaitę pasirodys mūsų naujas singlas, kuris bus kitoks. Labai laukiu „Múm“ gerbėjų reakcijos…

Mum (Nuotr. grupės archyvo)

Jeigu Tavęs paprašytų vienu sakiniu apibūdinti „Múm“ grupės visai nežinantiems žmonėms – ką pasakytum?

Sakyčiau, kad „Múm“ – tai gilus miegas traukinyje

Kokiomis mintimis (be naujo albumo įrašų) šiuo metu gyvena grupė?

Kadangi albumo įrašai baigti, šiuo metu ruošiame jį išleidimui. Šią vasara turėsime turą Azijoje. Lankysimės Japonijoje, Honkonge, Taivane ir Singapūre. Tikiuosi, kad bus įdomu. Per artimiausias savaites turėčiau sulaukti ir šeimos pagausėjimo, todėl tikiuosi, kad tai įvyks iki pasirodymo Lietuvoje. Kitaip turėsiu likti namuose su žmona…

Esi grupės „FM Belfast“ narys. Su ja taip pat pasirodysi festivalyje Vilniuje. Prisipažink, kuris projektas tau yra svarbesnis?

 Su „Múm“ praleidau beveik pusę savo gyvenimo. „Múm“ muzika visada liks arčiausiai mano širdies ir reikš man kur kas daugiau nei visas pasaulis. Tai – mano gyvenimo kertinė ašis. Tačiau tikrai mėgaujuosi būdamas „FM Belfast“ nariu. Čia man reikia šokti, falcetu dainuoti disko muziką ir daryti tai, ko negalėčiau daryti jokioje kitoje grupėje (šypsosi). Labai geras jausmas būną tada, kai kokiame nors dideliame festivalyje skambant disko muzikai turiu galimybę ant scenos šokti vienais apatiniais…

Savo pasirodymo metu Lietuvoje irgi taip darysi?

(juokiasi) visko gali būti. Kai įsuka muzika – niekada negali žinoti kur ir kas nutiks

Gal nori perduoti ką nors savo gerbėjams Lietuvoje?

Būkite geri vienas kitam ir gerbkite vieni kitus (šypsosi). Tikrai labai laukiu pasirodymo Lietuvoje ir susitikimo su grupės gerbėjais. Manau, kad bus puiku.

Beje, nevalgau mėsos, tad gal gali pasakyti ko jūsų šalyse turėčiau paragauti?

Pasiūliau Orvarui bulvinius blynus ir šaltibarščius. Tad jeigu ankstyvą pirmadienio rytą, pasibaigus festivaliui LOFTE pamatysite šį Islandą po trumpo pabėgiojimo kertantį šaltibarščius vienoje iš Sostinės kavinių – bent jau pamojuokite. Jis to tikrai nusipelnė.

—-

Bilietus „LOFTAS Fest 2013” galite įsigyti ČIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentaras apie “Mum: esame tikrai labai lėti islandai

  1. Laura says:

    Ačiū. Pozityvus ir labai mielas žmogus, kaip ir jų muzika. Be to, labai geri klausimai, tai įdomus ir atsakymai;)

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *