Postiljonen: mūsų muzika – kelionėms ir sentimentaliems prisiminimams

Postiljonen (nuotr. facebook profilio)

Švedijos dream pop kolektyvas „Postiljonen“, šiemet išleidęs debiutinį albumą „Skyer“, iškart šovė į šio žanro muzikos mylėtojų širdis. Grupė, kurios pavadinimas, išvertus iš švedų kalbos reiškia „paštininką“, tapo žinoma ne tik Skandinavijos regione, bet ir visame senajame žemyne.

Vienoje Stokholmo muzikos mokykloje prieš dvejus metus susipažinusi Joelio, Marijos ir Danielio trijulė šiandien džiaugiasi pramušusi globalizacijos sienas ir kasdien sulaukianti vis daugiau susidomėjimo savo kūryba.

Labai rami, svajinga ir melodinga dream pop garsų prisodrinta muzika nepalieka abejingų, išgirdusių „Postiljonen“ darbo vaisiui. Kaip vienas grupės narys Joelis Nyströmas Holmas sako, švedų dainų klausyti galima visada ir visur – nuo vakarėlių įžangų iki ramios rytinės kavos akimirkos.

Taigi, šiandien manoMUZIKA pristato pokalbį su vienu didžiausių pastarųjų metų Skandinavijos muzikiniu atradimu – puikiu Švedijos kolektyvu „Postiljonen“. Saulėtą, bet žvarbią sekmadienio popietę kalbiname grupės narį Joelį.

manoMUZIKA: Skandinavijos muzikos scena kasdien sulaukia vis daugiau dėmesio iš viso pasaulio melomanų. Prisipažink, ar sunku skandinaviškoje muzikos rinkoje atrasti išskirtinę tik sau priklausančią vietą?

Joelis: Visada galvojau, kad jeigu muzikoje atrasi kažką  unikalaus ir savito, žmonės tiesiog negalės nepastebėti. Skandinavijos regionas tam labai tinka. Jis novatoriškas ir kūrybiškas. Tad atsakymas į šį klausimą būtų gan paprastas: jeigu sugebi būti novatoriškas ir išskirtinis – patys žmonės tavo muzikai tikrai suras vietą.

Kada nusprendėte pradėti groti grupėje? Kaip supratote, kad jums trims lemta pradėti muzikuoti kartu?

Susitikome muzikos mokykloje Stokholme 2011 metais. Ir, tiesą sakant, praktiškai iškart pradėjome kurti. Kurdavome visada, kai tik būdavome kartu. Tačiau apčiuopiami rezultatai pasirodė tik maždaug po pusmečio. Pernai supratome, kad kartu galime siekti dar daugiau. Nuo tos akimirkos viskas kasdien tik rimtėjo… (šypsosi)

Na o jeigu šiandien tavęs paprašytų pristatyti grupę penkiais žodžiais…?

Sunkus klausimas (galvoja). Pop. Nostalgija. Miela. Didelis. Draugai. Kažkodėl į galvą šauna būtent šie žodžiai, tačiau reiktų ilgai galvoti, kad pristatymas būtų tiklsus…

Kodėl pasirinkote dream pop muziką kaip pagrindinį savo kūrybos žanrą?

Tiesą sakant, mes nesirinkome (juokiasi). Ji tiesiog tapo mūsų muzika. Kai sukūrėme pirmą dainą (kurios dar niekas niekada negirdėjo), supratome, kad tai yra mūsų muzika. Kiekvienas iš mūsų trijulės augo ir brendo su skirtingais muzikiniais stiliais – nuo hip hopo iki folko. Todėl galbūt tai ir yra savotiškas mūsų skirtingų patirčių rezultatas.

Pakalbėkime apie dream pop stilių. Nesunku pastebėti, kad pastaraisiais metais šio žanro lyderiais buvo tituluojamas Baltimorės duetas „Beach House“. Tačiau po to, kai „Postiljonen“ išleido „Skyer“, Europos tinklaraščiai ir muzikos industrijos atstovai ėmė džiūgauti, esą Europoje gimsta naujieji dream pop karaliai. Kaip apibūdintum šiandieninę „Postiljonen“ vietą po saule?

Žinai, nelabai galiu pasakyti kur mes esame dabar, tačiau prisipažinsiu, kad muzikiniuose portaluose ir tinklaraščiuose rasti „Postiljonen“ vardą šalia tokių grupių yra neapsakomas jausmas. Jaučiame, kad einame teisinga linkme. Džiaugiamės padidėjusiu dėmesiu. Jis ypač išaugo po to, kai išleidome „Skyer“. Apskritai labai smagu, kai žmonėms patinka tai, kas tau pačiam labai rūpi.

Kaip pasidalinate vaidmenimis grupėje? Ar kiekvienas turi savo atskirą rolę?

Viską darome kartu, todėl visų rolės yra visiškai lygios. Kartu kuriame, rašome žodžius, miksuojame. Tai yra pagrindinis grupės principas, nes visi esame įsitikinę, kad tai labai svarbu.

Kaip manai, kuriuo metu ir kur „Postiljonen“ įrašų klausytis geriausia? Kada galima geriausiai pajusti jūsų muziką?

Kai kurie žmonės sako, kad mūsų muzikos geriausia klausytis prieš ir po vakarėlio. Manau, kad tai labai geras komplimentas. Šok arba ilsėkis! (juokiasi). Asmeniškai aš manau, kad mūsų kūryba – tai gražių prisiminimų ir kelionių muzika. Kita vertus, kiekvienas muziką pajunta skirtingais būdais. Jeigu nori linguoti į taktą kartu su „Atlantis“ 5 valandą ryto arba ramiai gerti kavą ryte ir klausytis „Supreme“ – mums tai labai patinka. Jeigu žmonės, klausydamiesi mūsų muzikos kažką pajunta – galime teigti, kad pasiekėme savo tikslą.

Su kokiais iššūkiais šiandien susiduria „Postiljonen“?

Kalbant verslo terminais, pagrindinis mūsų iššūkis – išlikti šioje mėsmalėje kuo ilgiau (juokiasi). Netrukus pradėsime kurti naują muziką, o tai – dar vienas didelis iššūkis. Turėsime iš naujo atrasti save ir sukurti ką nors dar geresnio. Kita vertus, manau, kad labai svarbu nekreipti dėmesio į spaudimą ir klausytis savęs, nepersistengti. Tokiu atveju viskas turėtų būti gerai. Visada stengiamės būti nuoširdūs – ir prieš save, ir prieš savo klausytoją. Manau, kad tai ir yra mūsų stiprybė.

Ar turite svajonių atlikėją ar prodiuserį su kuriuo labai norėtumėte dirbti?

(mąsto) Ko gero nepasakytumėme „ne” ir Miley Cyrus (juokiasi). Jeigu rimtai, būtų smagu įrašyti dainą su Švedijos vaikinais „Kite“.

Jei jau prašnekai apie Švedijos atlikėjus, tai gal galėtum įvardinti savo muzikinius favoritus iš visos Skandinavijos?

Kad jų tikrai yra labai daug. Bet jeigu paminėti būtina kelis – tebūnie šie: Niva, Mø, Korallreven, The Radio Dept, Alice Boman, Kite.

Yra vienas klausimas, kurį užduodame visiems manoMUZIKOS kalbinamiems atlikėjams, todėl negaliu neužduoti ir tau. Kas tave labiausiai nuvilia muzikos industrijoje?

Labiausiai nuvilia savanaudiškumas ir jausmas, kad nežinai kuo gali pasitikėti…Pradžioje galvojome, kad visi yra mums malonūs todėl, kad jiems patinka tai, ką ir kaip mes kuriame. Tačiau vėliau supranti, kad viskas, ką jie darė – tai verslas ir pinigai, o jų pagalba buvo toli gražu ne dėl to, kad jie myli gražią ir nuoširdžią mūsų muziką…

Esate buvę Lietuvoje. Kokios mintys apninka kai išgirstate mūsų šalies vardą?

Tiesą sakant, nedaug žinome apie Lietuvą, bet pernai grojome „Insanitus“ festivalyje Kaune. Tai buvo vienas įsimintinausių vakarų mūsų grupei. Puiki šalis, puiki publika. Mums labai patiko.

Ačiū už pokalbį

Komentaras apie “Postiljonen: mūsų muzika – kelionėms ir sentimentaliems prisiminimams

  1. Meruyert says:

    Anytime I step into a club or lounge and the women are drniinkg, they cant take their eyes off of me so alcohol has extreme power over women’s judgment, and makes almost any man in their line of vision attractive. So take heed fellas lol.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *