Anushka: kai Gilles Peterson pagrojo mūsų dainą, prasidėjo „sniego gniūžtės“ efektas

Tai, kad Vilnių ir apskritai Lietuvą vis dažniau aplanko pasaulinio lygio atlikėjai, jau nebestebina. Tiesa, jų galėtų būti kur kas daugiau, tačiau tikriausiai dar dažnas klausytojas turi subręsti iki koncertų lankytojo tiek ekonomiškai, tiek ir kultūriškai. Geriausia yra tai, kad po truputį atsiranda tokių vietų kaip Vilniaus klubas „Opium“, nebijantis rizikuoti ir miestiečiams dovanoti muziką, kuri už Lietuvos ribų yra daug labiau matoma nei pas mus.

Šį šeštadienį Vilniaus klube „Opium“ koncertuos britų vocal bass muzikos duetas „Anushka“. Elektroninės muzikos prodiuserio Max Wheeler ir šilto balso vokalistės Victoria Port bendras kelias prasidėjo elektroninei muzikai kiek netikėtoje vietoje, indie rokerių pamėgtame Jungtinės Karalystės mieste Braitone. Prasidėjo kaip eksperimentas, kuris dėl savo unikalumo neilgai trukus buvo pastebėtas muzikos guru (ir čia tikrai ne „blizginantis“ apibūdinimas) Gilles Peterson. Šis kultinis britų radijo laidų vedėjas pasiūlė grupei „Anushka“ prisijungti prie jo kuruojamos įrašų kompanijos „Brownswood Records“ ir savo muziką skleisti su jo palaiminimu. Dueto muzika taip išsklido, kad jau rytoj ji gyvai bus atliekama ir klube „Opium“. Žinoma, ne be „SUGAR»BASSIN“ ir „Despotin Beat Club“ pagalbos.

Sužinoję apie šį renginį labai apsidžiaugėme ir padedami gerbiamo Vaiperio gavome trumpą, bet atvirą „Anushka“ interviu. Kalbėjomės su „Anushka“ „elektronine“ dalimi Max Wheeler.

Anushka“ vardas nesufleruoja, kad esate duetas, tačiau visgi taip vadinatės. Manau, jog dažnam knieti sužinoti, kodėl pasirinkote būtent tokį pavadinimą?

Mes abu labai žavimės britų atlikėjos Kate Bush kūryba ir mums labai patinka jos daina „Babooshka“. Kažkada atlikome jos koverį. Jis, deja, nebuvo labai sėkmingas, bet kūrinio pavadinimas mums taip patiko, kad jį, truputį perdarę, nusprendėme pasilikti.


Prieš klausdamas apie jūsų kūrybą, norėčiau sužinoti, ką klausote šiuo metu? Kokio atlikėjo muzika jums šiuo metu atrodo „karšta“?

Šiuo metu mums labai patinka naujas Leon Vynehall (DD past.: britų lo-fi soul house muzikos prodiuseris) mini albumas. Pastaruoju metu jo klausomės ypatingai daug.

Dirbate su „Brownswood Records“ – išskirtine muzikos įrašų kompanija, pasižyminčia „globojamų“ atlikėjų muzikos eklektika, kuri tuo pat metu kažkokiu mistiniu būdu turi bendrą braižą. Būtų įdomu sužinoti, kaip susikirto „Anushka“ ir „Brownswood“ keliai? Kaip Gilles Peterson jus atrado? Kokia buvo jūsų bendro darbo pradžia?

Vienas iš mūsų vadybininkų kartu su Gilles dirbo „Talkin‘ Loud Records“ (DD past.: beveik prieš 25 metus Gilles Peterson įkurtoje įrašų kompanijoje, leidusioje „4 Hero“, „The Cinematic Orchestra“, „MJ Cole“, „Dwele“ ir daugelio kitų grynuolių įrašus). Kažkada nusiuntėme jam savo kūrinio demo versiją, o jis ją pagrojo savo radijo laidos metu. Nuo tada viskas ir prasidėjo. Trumpai tariant, įvyko „sniego gniūžtės“ efektas.

Kuriate neįprastą, naują ir įdomią klubinę muziką ir ją atliekate su gyvu vokalu, kas yra gan neįprasta patirtis šiandienos klubuose. Kaip taip atsitiko, kad pasirinkote būtent tokią išraiškos formą: elektroninę bass muziką su gyvais vokalais?

Labai paprasta, tiesiog tokie esame: aš kuriu elektroninius ritmus, o Victoria rašo dainas ir jas atlieka gyvai. Kažkaip taip gavosi natūraliai. Vienas kitam tinkam ir jaučiamės, kad vienas kitą papildome. Tiesiog muzikaliai „limpam“. Taip jau gaunasi, kad toks derinys puikiai tinka ir koncertams. Nereikia jokių specialių įrašų, kai galime keliauti kartu ir viską atlikti gyvai.

Iš vienos pusės esate panašūs į gyvai grojančią grupę, kuri turi ilgai repetuoti ruošdamasi nepriekaištingam pasirodymui. Kiek jūsų pasirodymuose lieka vietos improvizacijai?

Taip, tiesa – tas panašumas tikrai egzistuoja, bet visgi laisvės gyvuose pasirodymuose šiek tiek pasiliekame. Tiesą sakant, kaip tik šiuo metu daug dirbame tobulindami savo gyvą atlikimą, o netrukus netgi ketiname praplėsti „Anushka“ sąstatą.

Esate išleidę porą puikių trumpųjų albumų. Nepaisant to, prieš metus vieno interviu metu minėjote, kad „baiginėjote“ įrašinėti pilną albumą. Ar per šį laiką pasistūmėjote į priekį?

Atvirai kalbant – taip! Albumas jau įrašytas. Artimiausiu metu esame parengę naujienų, tad sekite mus.

Ar esate girdėję apie Lietuvos elektroninės muzikos sceną ir apskritai, ar ką nors žinote apie Lietuvą?

Būtinai pasidomėsime. Labai laukiame savo koncerto Lietuvoje, kur galėsime apie visa tai sužinoti daugiau.

________________________

Anushka“ Vilniaus klube „Opium“ koncertuos balandžio 12 dieną (šeštadienį). Be šio dueto renginyje taip pat dalyvaus mūsiškiai „Vaiper Despotin™“, „Dodo Mundo“ ir „Michele Cox“.

Nerealu yra tai, kad visą šį sezoną į visus „Opium“ renginius iki 1:00 valandos bilietai kainuos tik 10 LTL!

Renginio Facebook event’as: fb.com/anushka

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *