TMW’14: mažo miesto didelė siela

Faun Racket (EST)

Everything Is Made In China (RUS)

Public Service Broadcasting (UK)

Velojet (AT)

Mirel Wagner (FI)

Dad Rocks! (DK)

BRNS (BE)

Praėjusį savaitgalį Talinas buvo Baltijos šalių muzikos sostinė, į kurią susirinko rekordinis skaičius muzikos pramonės ir žiniasklaidos atstovų (virš 800) bei atlikėjų (227). Lengva pripažinti, kad šeštąjį kartą vykusi Talino muzikos savaitė (TMW) buvo geriausias savaitgalio pasirinkimas su muzika dirbantiems bei ja gyvenantiems žmonėms ir muzikos fanams. Be to, tai apskritai yra didžiausias tokio tipo renginys tarp Šiaurės ir Baltijos šalių.

Svarbi Talino muzikos savaitės dalis ir iš dalies jos sėkmės faktorius yra Estijos valstybinių institucijų palaikymas ir didelė finansinė parama. Tiesa, ji tik pagrindas, leidžiantis organizatoriams tvirtai stovėti ant kojų ir dėmesį kreipti į šio renginio kokybę tiek iš turinio, tiek ir iš administracinės pusių. Valstybinė parama ne tik padeda finansuoti festivalį, bet ir suteikia pasitikėjimo dideliems privatiems partneriams, tokiems kaip pagrindinis TMW rėmėjas, bankas Nordea.

Pussy Riot - TMW14 dėmesio centre (nuotr. manoMUZIKA.lt)

Dienos

Konferencijos atidarymo metu žavioji festivalio organizatorė Helen Sildna pripažino, kad šiais metais festivalis įgavo politinį prieskonį. Pirmojoje konferencijos sesijoje dalyvavo kontraversiško rusų merginų projekto „Pussy Riot“ atstovės, atvykusios į Taliną pasidalinti patirtimi ir papasakoti savo nuomonę apie šiandieninę Rusiją. Tokiu politiškai sudėtingu metu geresnę festivalio politinę „duoklę“ sugalvoti būtų sunku. Tai – pavyzdinis viešųjų ryšių žingsnis. Dvi jaunos merginos, visa širdimi mylinčios Rusiją ir tikinčios savo šalimi, gimtinėje yra kaltinamos chuliganizmu ir religine neapykanta. Jos aiškiai pabrėžia, kad kovoja ne prieš Rusiją ar rusus, o prieš šalies prezidentą Vladimirą Putiną, jo autoritarizmą ir skatinamą fašizmą. Jos – ne muzikantės, o aktyvistės už žmogaus teises, žodžio laisvę ir kovotojos už žmoniškumą. Simboliškas „Pussy Riot“ vizitas atkreipė visokeriopą dėmesį į Talino muzikos savaitę, o tai reiškia – į muziką. Tiek politikos ir tebuvo, daugiau jos ir nereikėjo. Užtat šiais metais TMW apsilankė rekordinis skaičius delegatų iš įvairių šalių bei pasirodė įspūdingai daug muzikos atlikėjų.

Talino muzikos savaitę sudarė dvi pagrindinės dalys: konferencija ir koncertai. Konferencijos dalis nebuvo stiprioji: dauguma pranešėjų/pašnekovų buvo vietinės reikšmės, jiems trūko „svorio“. Iš kitos pusės, konferencijos temos buvo itin įdomios ir aktualios. Dalyviai kalbėjo apie socialinės medijos reikšmę muzikai, radijo ateitį, internetines transliacijas, autorines teises, muzikos festivalių organizavimo ypatumus, grupių muzikos viešinimą, įrašų kompanijų reikšmę, reikalavimus grupėms ir daug daugiau. Bene stipriausia konferencijos sesija – Europos muzikos festivaliai. Jos metu kalbėjo tokių puikių, bet labai skirtingų, festivalių kaip „Primavera“, „Positivus“, „Iceland Airwaves“ ir „Flow“ organizatoriai. Buvo kalbama apie viską nuo finansinių dalykų ir rėmėjų iki valstybės paramos, muzikos ir apskritai koncepcijos. Po šios sesijos praktiškai tapo aišku, kodėl Lietuva vis dar neturi tokio lygio kaip „Positivus“ ar „Tallinn Music Week“ festivalio (nors iš kitos pusės, ar tikrai Lietuvai reikia savo „Positivus“?)

TMW14 konferencijos akimirka (nuotr. manoMUZIKA.lt)

Naktys

Akivaizdu, kad dėl tokios gausios programos tikėtis pamatyti bent 20% pasirodymų butų naivu, todėl, laukiant maksimalaus efekto, reikėjo pakankamai kruopščiai atlikti namų darbus, o tai buvo labai įdomu! Atrodo, neįmanoma tokiame mažame mieste kaip Talinas į du vakarus sutalpinti 227 atlikėjų pasirodymus, tačiau organizatoriams tai puikiai pavyko. Koncertai vyko įvairiausiose vietose nuo paprasčiausių barų, kavinių ir pub‘ų iki kino ir teatro salių, rusių bei, regis, iš niekur atsiradusių scenų įspūdingose pramoninėse erdvėse (kai kurie pasirodymai vyko pastate, kurio lubų aukštis siekia 20 metrų). Ir kas svarbiausia – viskas šalia, o jei ir ne – buvo galima sėsti į specialų nuolat kursuojantį autobusą! Trumpai tariant, viskas buvo pavyzdingai sustyguota.

Muzika

Buvo labai malonu ir šiek tiek netikėta išgirsti tiek daug kokybiškos muzikos. Baltijos šalys tikrai turi ką parodyti. Gal nemoka, bet potencialo turi daug. Virš šio įrašo išskyriau visus, ką pavyko pamatyti ar bent paklausyti ir kas man paliko įspūdį. Tiesa, ne visi įrašuose skamba taip efektingai, kaip grodami gyvai, bet visi viršuje išskirti atlikėjai buvo verti didžiausių aplodismentų. Tikiuosi, kad jie kada nors bus atrasti už savo šalių ribų.

Grupės "Dad Rocks!" pasirodymas TMW14 metu (nuotr. manoMUZIKA.lt)

Lietuviai

Taline viskas buvo rekordiška, net ir dalyvių iš Lietuvos buvo rekordiškai daug. Daugiausia, aišku, elektroninės muzikos scenos atstovų, tarp kurių „Fingalick“, „96WRLD“, „Deep Shoq“, „Golden Parazyth“, „Münpauzn“, „Monsoon Season“, naują albumą Taline pristatę „Beissoul & Einius“, psichodelinę muziką atliekantys „Without Letters“, electro funk/soul grupė „Keymono“, „Dee & Kamy“ hip hopas, pirmą kartą ne Lietuvoje koncertavę „King Sleep“, akordeono virtuozas Martynas Levickis, 1/3-iąja lietuviškas estų jazz rock kolektyvas „Heavy Beauty“ bei sėkmingai pasaulyje italo disco muziką skleidžiantis „Mario Moretti“ . Pats asmeniškai stengiausi pamatyti tai, kas nematyta, todėl lietuvių pasirodymuose beveik nebuvau. Šiaip ar taip, iš kitų lupų apie atlikėjus iš Lietuvos girdėjau tik gerus atsiliepimus.

Plojimai

Talino muzikos savaitė – nepaprastas renginys, turintis ypatingą reikšmę regiono muzikos pramonei. Apsilankęs TMW pagalvojau, kad Vilniui galbūt būtų geriau ne rengti savo muzikos savaitę, o pasikviesti latvius ir prisidėjus prie estų daryti „Baltic Music Week“. Neabejoju, kad šis Helen Sildna įdirbis taptų kažkuo tikrai dideliu ir reikšmingu ne tik regione, bet ir Europoje. Viską apibendrinant – Talino muzikos savaitė nusipelno intensyviausių plojimų.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *