Moderat: Tarsi sapne…

Nuotr. Ignas Bautrėnas

Ilgai svarsčiau, nuo ko reikėtų pradėti šio ilgai laukto ir pagaliau sulaukto koncerto aprašymą. Gal nuo mano pirmosios pažinties su Moderat, kontekstui paaiškinti? O gal nuo to, kad šio vakaro renginys vyksta kažkokiuose apleistuose sandėliuose, nedraugiškame Brooklyno užkampyje, pusę dviejų nakties? Vis tik netradiciniam koncertui dera ir netradicinis pasakojimas apie jį, tokios taisyklės. O šis nuostabus elektroninės muzikos reiškinys tikrai yra pakankamai netradicinis. Nors pernai metais antrąjį albumą išleidęs bendras Apparat bei Modselektor kūdikis yra neblogai žinomas Europoje, deja Jungtinėse Valstijose dideliu dėmesiu pasigirti jis negali. Tai visiškai nenuostabu. Čionai juk vis dar populiarus vadinamasis EDM’as, su David Guetta, deadmau5 ir Avicii priešaky, o minios nuo amfetamino apspangusių paauglių, kurie paprastai šturmuoja šių savo dievukų pasirodymus, jokiu būdu nėra kokybės ženklas. Na, bet kad ir kokia būtų populiariosios elektroninės muzikos situacija JAV, į Moderat koncertą susirinkusi gausi minia besišypsančių ir iki paryčių kojas kilnojančių žmonių tik parodo, kad ne čartuose ir ne parduotų albumų kiekyje slypi esmė.

Koncerto vieta perkant bilietus nurodyta nebuvo. Prieš keletą savaičių mano pirktame biliete – tik abstrakčiai parašyta „Location: New York, Brooklyn”, kas jau savaime buvo šiek tiek keista, bet tuo pačiu ir įdomu. Tokios taisyklės, kai vakarėlio vietą lankytojai sužino likus vos keletui valandų iki renginio pradžios, dažniausiai galioja reivams, o ne turiniams koncertams, bet ši naktis – ypatinga, tad priimu šią mistiką kaip dar vieną, savotišką prieskonį. Koncerto adresas, kartu su planuojama renginio eiga atkeliavo į mano emailą likus 24-ioms valandoms iki pradžios. Laiškas skelbė, kad vakaro kaltininkai savo pasirodymą pradės gerokai po vidurnakčio.

Prie nurodytu adresu esančio sandėlio atkeliauju pusę dvylikos nakties. Už masyvių sienų aidintis ritmas girdėti toli, bet dėl didelio garso organizatoriai tikriausiai susitarė iš anksto. Prie įėjimo jau išsirikiavusi ne itin ilga, bet nuolat besipildanti eilutė lankytojų, o keletas policininkų atidžiai prižiūri tvarką. Koncertas skirtas tik asmenims vyresniems nei 21-eri metai, tad didžiulė dalis jaunesnių reiverių tikriausiai liko nusiminę, bet taisyklės griežtos, o krepšius, bilietus, ir pažymėjimus tikrinantys apsauginiai dar griežtesni. Netrukus mano kuprinė patikrinta, bilietas nuskenuotas, ant rankos atsiranda specialiai šiam turui pagamintas antspaudukas su Moderat logotipu, ir aš įleidžiamas sandėlio vidun.

Nuotr. Ignas Bautrėnas

Čia mane pasitinka tamsa ir blyškūs, joje klaidžiojančių lankytojų veidai. Iki Moderat pasirodymo likusi maždaug valanda. Minia nėra itin tiršta, ir nusigauti prie pat sandėlio pakraštyje sumontuotos scenos yra visiškai nesudėtinga. Scenos priekyje energingą house’o ir minimal techno kokteilį vynioja Nikola Baytala, o aplink jį šoka susispietęs būrelis atkaklesnių klausytojų. Kiti stoviniuoja atokiau, arba atsirėmę į nusilupusias sandėlio sienas stebi pro masyvius langus krentančios mėnesienos šuorus, besidriekiančius ant ne pirmos jaunystės akmeninių grindų.

Muzika aidi, o vietos lieka vis mažiau ir mažiau. Nors mano žiniomis bilietai į koncertą nebuvo išparduoti, bet lankytojų kiekis auga su kiekviena prabėgančia minute. Vos man pasidžiaugus, jog įsitaisiau visai neblogoje vietoje, nušvinta scenoje sustatyti ekranai, o juose užsižiebia žodžiai: „Moderat yra labai tamsus pasirodymas. Visų gerovės labui prašome nenaudoti blyksčių fotografuojant ar filmuojant.” Sumirkčioję prožektoriai keletui sekundžių apšviečia gausią minią, ir leidžia suprasti, kad renginys jau tuoj įsivažiuos, o tada visas sandėlys vėl paskęsta tamsoje.

Ir štai, laikrodžio rodyklėms rodant 1:34 ryto, Sascha Ring, Gernot Bronsert ir Sebastian Szary žengia į sceną. Juos pasitinka kurtinančios ovacijos, o muzikantai be jokių įžanginių kalbų pradeda savo pasirodymą. Ramiai, lėtai, pulsuojančiai… Pirmasis kūrinys – „This Time”, kurį nuspalvina baltų šviesų pliūpsniai. Jį keičia debiutinio albumo įžanginis kūrinys „A New Error”, o ekranuose už muzikantų nugarų šmėžuoja pilkų rankų vaizdai.

Nuotr. Ignas Bautrėnas

Minią drebinančias bosines linijas juntu visu savo vidumi. Nepaisant to, kurtinantis garsas – nei kiek neiškraipytas. Aiškiai girdėti kiekvienas šios įpatingos muzikos niuansas. Stebiu besišypsančius, linguojančius žmones aplink mane, ir negaliu patikėti, kad mums groja patys Moderat. Pamatyti šią Apparat ir Modselektor kolaboraciją norėjau labai seniai, bet kažkaip netikėjau, kad tai tikrai gali kada nors įvykti. Moderat susižavėjau prieš trejus ar ketverius metus, aptikęs debiutinį (ir tuo metu vienintelį) šio kolektyvo albumą. Svajinga Apparat muzika labai natūraliai praturtinta griežtesniais Modselektor eksperimentų garsais grupės debiute nuskambėjo šviežiai ir kabinančiai. Žaviuosi tokia elektronine muzika, labiau skirta klausymui, o ne šokiui (bet nepaisant to priverčiančia klausytoją nevalia linguoti į ritmą), tad Moderat pataikė tiesiai į dešimtuką. Tik man kažkodėl visad atrodė, kad šis projektas yra viso labo tik projektas, ir patenkinę savo poreikį groti kartu vyrai draugiškai išsiskirstė. Pernai gerokai nustebau ir dar labiau apsidžiaugiau sulaukęs antrojo kolektyvo darbo „II”, kuris dargi visa galva lenkia savo pirmtaką.

Nuotr. Ignas Bautrėnas

Padėkojęs visiems už tokį šiltą sutikimą Sascha Ring dar atsiprašo, kad jie taip retai aplanko Jungtines Valstijas. „Užtruko šiek tiek laiko, kol pagaliau atvažiavome čia, į Niujorką, bet ačiū jums labai, kad mūsų laukėte,” sako jis. Aidi plojimai, o muzika groja toliau. Koncerte Moderat atlieka dainas bei instrumentinius kūrinius iš abiejų grupės albumų. Skamba „Milk”, „Seamonkey”, „Versions”, „Damage Done”, ir „Les Grenades Machines”. Ovacijų susilaukia pirmojo albumo ikona „Rusty Nails„, bei Europoje pernai vasarą plačiai nuskambėjęs antrojo albumo singlas „Bad Kingdom„. Modselektor’iai Bronsert ir Szary neaušindami burnos sukioja pultų rankenėles ir maigo klavišus, o Apparat’as Sascha Ring nesitraukdamas nuo savo aparatūros arsenalo karts nuo karto dar paima į rankas ir gitarą. Svaiginantis jo balsas kūrinio „Last Time” metu priverčia šiurpti ne tik mane, bet ir visus jautresnius aplinkinius.

Pastebiu, kad grupė nelinkusi improvizuoti. Tiek instrumentiniai, tiek ir vokaliniai kūriniai skamba pažįstamai, būtent taip, kaip juos esame įpratę girdėti įrašuose, bet dėl to nesiskundžia niekas. Kolektyvui koncertuojančiam taip retai, kaip Moderat, priekaištai nesvaidomi, tuolab, kad ir prikibti nėra prie ko. Garsas – nepriekaištingas, vizualizacijos irgi užburiančios. Visa bendra koncerto atmosfera – tarsi nerealus, mistiškas, audiovizualinis sapnas. Pagroję kiek daugiau nei valandą, ir pirmosios dalies pabaigai pasilikę „No. 22”, pagražintą ekranuose mirguliuojančia sniego audra, Moderat pamojuoja miniai ir atsisveikinę pradingsta kažkur už ekranų. Laikrodis rodo keletą minučių po pusės trijų ryto, ir tam tikra minios dalis pradeda skirstytis, nes metas jau tikrai vėlus, bet atkaklesniems klausytojams koncerto pabaigoje žinoma paliktas skanus siurprizas. Juk visi žino, kad porą minučių pailsėję muzikantai sugrįš atgal ir padovanos dar keletą kūrinių. Taip ir atsitinka.

Nuotr. Ignas Bautrėnas

Moderat dar kartą padėkoja klausytojams ir atlieka tris, specialiai bisui pasiliktus kūrinius. „Gita” suskamba neįtikėtinai svajingai. Mano visą vakarą laukta „Let In The Light” paskęsta geltonoje prožektorių šviesoje. Grupei įpusėjus baigiamąjį kūrinį „Therapy” ant scenos staiga kažkaip užsiropščia jaunutė mergina, kuri šokdama sukasi tarp šiek tiek pasimetusių muzikantų. Vos apsaugai įsikišus ir pašalinus niekadėją nuo scenos jos vietą užima dar viena drasuolė, o grupės narių veiduose – su juoku sumišusi nuostaba. Apsauginiai nuveja ir ją. Daugiau norinčių pasišokti ant scenos neatsiranda. Pasirodymas baigiasi be didesnių incidentų, o muzikai nutilus, muzikantai apsikabina, ir pamojavę visiems atsisveikina. Šįkart laukti pratęsimo neverta, koncertas tikrai baigtas.

Nors koncertas ir baigtas, bet vakarėlis tęsiasi toliau. Trečią valandą ryto prie DJ pulto stoja Niujorko pogrindinio techno atstovai Taimur & Fahad, ir neabejoju, kad ne vienas lankytojas užsiliko šiame Brooklyno sandėlyje iki pat saulėtekio. Vis tik didžioji dalis publikos nuvargę patraukia link išėjimo, ir parūkę prie durų tamsiomis Niujorko gatvėmis keliauja namo su viltimi numigti bent porą valandų, kol saulė dar nepatekėjo. Moderat koncertas atmintyje išliks tarsi spalvotas sapnas, susapnuotas vidury šaltos nakties. Ar visas šis pasirodymas tikrai įvyko? Jei neturėčiau nuotraukų, tikriausiai galvočiau, kad mano pasąmonė mėgsta fantazuoti.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *