LOFTAS Fest 2014: trys muzikos naktys

Rugsėjo 04-06 dienomis menų fabrike LOFTAS praūžęs unikalus urbanistinis festivalis „LOFTAS Fest 2014” – šaunus vasaros renginių uždarymas. Nepaprastai šilti vakarai kvietė laiką leisti ne tik festivalio patalpose, bet ir lauke įkurtose erdvėse, o organizavimo subtilybių iš LOFTO komandos galėtų pasimokyti daugelis. Trys naktys praleistos po aukštais menų fabriko skliautais aidint muzikai pareikalavo nemažai ištvermės ir energijos. Daug pamatyta, daug išgirsta, daug šokta.

Deja, kad ir kaip stengiausi treniruoti savo magišką sugebėjimą būti keliose vietose vienu metu, šįkart tai pavyko ne taip sklandžiai kaip norėčiau. Turtingas ir margas festivalio grojaraštis, smagios mokamos, ir nemokamos erdvės, galerija, kino teatras, žaidimai, ir visokios kitokios atrakcijos kvietė visur, bet laikas buvo ribotas, tad aplankiau ir pamačiau toli gražu ne viską… Nekalbėsiu čia nei apie instaliacijas parodoje, nei apie maistą, nes šis portalas – išskirtinai muzikinis, tad pakalbėkime geriau apie MUZIKĄ.

 

 

Pirmoji Naktis – Ketvirtadienis

 

Į menų fabriko erdves ir kiemą sukvietusi tikriausiai didžiausią kiekį kada ten vienu metu buvusių žmonių pirmoji festivalio naktis praėjo su trenksmu.

DARKSIDE (nuotrauka Igno Bautrėno)

Intensyvūs Mood Sellers, Beatbox Family ir Jama & W pasirodymai tapo puikiu vakaro apšildymu. Kaip visad smagūs Deeper Upper Bushmills LIVE scenoje skandino minią gitarų ir sintezatorių garsų jūroje. Gaila, kad nepavyko iki galo išgirsti ilgai laukto indie boy band’o iš Belgijos Great Mountain Fire pasirodymo, nes paskubėjau užsiimti kuo geresnę vietą prie SOL scenos, kur vidurnaktį savo koncertą pradėjo pagrindiniai festivalio headliner’iai – Nicolas Jaar ir Dave Harrington projektas DARKSIDE. Detaliau apie DARKSIDE pasirodymą galite paskaityti ČIA.

Tais, kurie po DARKSIDE dar turėjo jėgų šokti, pasirūpino dvi nuostabios grupės iš Belgijos – koncertu Lietuvoje besidžiaugiantys indie rokeriai BRNS (su dainuojančiu būgnininku priešakyje), bei 80-ųjų funk’o įkvėptas Pomrad.

Reiktų paminėti, kad visą pirmąją festivalio naktį nemokamoje zonoje esančiame Ceche 48 vykęs Rastadienis savo laužytais ritmais ir plačiu bass muzikos spektru galutinai „išdaužė” visus, kurie norėjo dar daugiau judesio.

 

 

Antroji Naktis – Penktadienis

 

Antroji festivalio diena man buvo gana sunki dėl nemiegotos nakties ir ilgo vaikščiojimo po miesto gatvėse vykusias Sostinės Dienas, bei Vilnius Music Week festą, bet nevalingai besimerkiančios akys nebuvo priežastis atsispirti LOFTUI, tad išvaikščiojęs Vilniaus gatves patraukiau atgal į menų fabriką, kur mane pasitiko gerokai mažesnis kiekis žmonių nei pirmąją festivalio naktį.

Vakarą Bushmills LIVE scenoje pradėjo linksmuoliai Neteisėtai Padaryti, o SOL scenoje koncertavo svečiai iš kaimyninės Latvijos pavadinimu The Sound Poets (skambesiu kažkuo primenantys Of Monsters and Men), kuriuos girdėjau pirmą kartą, ir kurie tapo visai neprastu atradimu. Juos scenoje keitė puikus kaip ir tikėtasi lenkų duetas Rebeka, o Bushmills LIVE scenoje minią šokdino Lietuvos rokenrolo pranašai Garbanotas Bosistas. Reikia paminėti, jog penktadienį prasidėjus Vilnius Music Week atsidarė ir dar viena, nemokamoje festivalio teritorijoje įrengta scena, kurioje spėjau užmesti akį į nemažai kartų girdėtus lietuvius Makchu Pikchu.

When Saints Go Machine (nuotrauka Igno Bautrėno)

Nors vakaro pradžioje žmonių trūko, vis tik antrosios nakties ašis – When Saints Go Machine – pritraukė beveik tiek pat publikos, kiek ir DARKSIDE. Antrąjį kartą LOFTE viešintis kolektyvas savo energingu pasirodymu išliejo devynis prakaitus ir nuoširdžiai džiaugėsi matydami šiltą klausytojų palaikymą. Danams ši viešnagė menų fabrike, anot jų pačių, buvo tarsi sugrįžimas namo.

Bushmills LIVE scenoje smagų vakarėlį užsuko šiauliečiai Colours of Bubbles, o ištvermingesniems reiveriams naktiniai šokiai tesėsi toliau.

Tie, kurie menų fabrike užsibuvo iki saulėtekio greičiausiai dar ir dabar miega ilsindami savo pervargusias kojas.

 

 

Trečioji Naktis – Šeštadienis

 

Trečiojoje festivalio naktyje grojo išskirtinai daug lietuviškų grupių, bet gerai žinomi vietiniai vardai pastebimai pritraukia ne vieno tautiečio akis ir ausis. Nepaisant to, kad tuo pačiu metu kultūros bare KABLYS vyko Freddie Gibbs pasirodymas, o Katedros aikštėje koncertavo WhoMadeWho, LOFTO festivalis nestokojo lankytojų.

Vakarą pradėjo reperiai Dee & Kamy, naujai gimusi (bet toli gražu ne scenos naujokai) sunkaus roko ir elektronikos sintezė Posthumans, bei mano asmeniniai lietuviškos scenos favoritai – gausus ir mielas reggae/dub ansamblis Ministry of Echology, kurių skleidžiami garsai ir energija vertė kojas kilnotis pačias, o lūpose nejučia žiebė plačią šypseną.

Kadangi įdomi muzika skambėjo visur, iki Vilnius Music Week scenos nedažnai atklysdavau, bet užtat pataikiau pamatyti kaip visada puikių rokenrolo dvasia alsuojančių Freaks On Floor koncertą.

23-ą valandą vakaro lietuviškos elektronikos mėgėjai turėjo pasirinkimą – eiti į Bushmills LIVE sceną ir šokti kartu su electro soul projektu Beissoul & Einius, arba „patripinti” su retai koncertuojančia ir nuolat gausią minią pritraukiančia audiovizualinės elektronikos grupe Fusedmarc, drebinusia SOL scenos sienas ir grindis.

Leon Somov & Jazzu (nuotrauka Igno Bautrėno)

Trečiosios nakties headliner’iai – Leon Somov & Jazzu – girdėti šimtus kartų, bet publika matyt niekaip negali pasisotinti nei elegantiškomis Leono Somovo melodijomis, nei žavingosios Justės Arlauskaitės – Jazzu balsu. Šįkart duetas koncertavo su pilna grupe bei trimis pagalbinėmis vokalistėmis, praturtinusiomis ir taip turtingą Jazzu vokalą.

Duetui pabaigus nuoširdų savo pasirodymą scenoje juos pakeitė amžinai jauna ir aktuali SKAMP trijulė.

 

 

Pabaigai tiesiog ištarsiu didelį ačiū ir nusiūsiu glėbį saulėtų linkėjimų LOFTO komandai už puikų vasaros festivalių uždarymą. Išpildyti lūkesčiai garantuotai kvies sugrįžti į menų fabriką dar ir dar kartą. Sekantiems metams festivaliui linkiu DAR DAUGIAU turinio. Ne, man nieko netrūko, anaiptol. Tiesiog labai noriu, kad šis renginys augtų ir plėstųsi, o žmonės, kurie šiemet galbūt nerado kažko sau, surastų tai kitąmet.

Laukiame tolimesnių renginių. Rudens sezonas – oficialiai atidarytas!

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *