Insanitus 2014 uždarymo koncerte – vokiška kokybė ir Afterklang

Į šiemet pirmą kartą Vilniaus LOFTE vykusio šeštojo tarptautinio „medijų” festivalio „Insanitus” uždarymo koncertą kvietė ryškūs pavadinimai: gerbiami ir manoMUZIKA.lt išliaupsinti danai „Efterklang” ir savo unikalia muzika žavintys vokiečiai „Brandt Brauer Frick„. Ką jau ką, bet praleidus tokių grupių pasirodymus – būtų sąžinė užgraužus.

Brandt Brauer Frick – gyvas vokiškas tikslumas

20141115_020914

Tai vokiečių trijulė, kurią galima lyginti su kultiniu britų muzikos prodiuseriu Matthew Herbert, nes tiek jis, tiek „Brandt Brauer Frick” sugeba ištrinti ribą, skiriančią elektroninę ir klasikinę muziką. Tiesa, grupės video klipuose tai matosi daug akivaizdžiau, nei koncerto Vilniuje metu, mat BBF gyvai grojo tik vienu instrumentu – būgnais. Nepaisant to, tai nė kiek nesumažino įspūdžio.

BBF pasirodymas buvo tai, ko buvo verta laukti po beveik fizines kančias sukėlusio pseudo-Efterklang palingavimo. Vokiečių pasirodyme viskas buvo nušlifuota ir puikiai susigrota. O kas svarbiausia – viskas atrodė organiškai ir nė trupučio ne steriliai. Trumpai tariant, „Brandt Brauer Frick” viskas gavosi tiesiog puikiai. Koncertas praėjo kaip akimirka, kurios nesinorėjo paleisti. Panašu, kad taip galvojo ir publika, išplojusi bisą.

Ar norėčiau dar kartą apsilankyti „Brandt Brauer Frick” koncerte? Taip.

Ne Efterklang – o Afterklang

Ar norėčiau dar kartą pamatyti „Efterklang” gyvai? Ne.

Na, bent jau ne tai, kas buvo LOFTE. Tiesą sakant, dabar netgi graužia sąžinė, kad atėjau per anksti, t.y. tiesiai prieš prasidedant pirmai „Efterklang” dainai. Kažkoks hibridinis jų pasirodymas, nė per kur nepriminęs tų „Efterklang„, kurių vardu buvo pardavinėjami bilietai, man sugadino susidarytą grupės įvaizdį.

Jau daug metų godžiai seku šią grupę, o manoMUZIKA.lt gal net yra pirmieji pradėję apie ją rašyti Lietuvoje. Na, bent jau pirmieji pakalbėjome su jais gyvai (interviu galite rasti ČIA). Su Lietuvos pramogų verslo kolegomis netgi esame ne kartą diskutavę apie galimybes surengti jų koncertą Lietuvoje su orkestru! (Ar matėte jų gyvą „Parades” pasirodymą? Nes ten, būtent tie „Efterklang„, kuriuos žinau). Netgi esame surengę „Efterklang” filmo „Piramida” peržiūrą Vilniuje. Nes mes juos nuoširdžiai mėgstame.

Pasirodymas Vilniuje su perkusininku Tatu Rönkkö, kitaip nei teigė organizatoriai, nebuvo pirmasis tokia sudėtimi. Tačiau atrodė kaip pirmasis, nes muzika tiesiog nelipo. Na, arba aš tiesiog nepagavau jų skleidžiamų bangų. Faktas vienas – tai nebuvo „Efterklang„. Nors taip norėjosi juos išgirsti gyvai.

Todėl dar kartą įsijungsiu „Brandt Brauer Frick” video. Nes norėčiau juos pamatyti dar! Ir norėčiau, kad į kitą jų koncertą Vilniuje susirinktų visi, kurie nebuvo šiame.

BBF

2 Komentarai apie “Insanitus 2014 uždarymo koncerte – vokiška kokybė ir Afterklang

  1. Jonas says:

    Gerb. autoriau, keista, kad taip seki Efterklang kūrybą, bet akivaizdu, kad nežinojai paprasto fakto, kad Efterklang, sugrojusi vasarį savo paskutinį koncertą, nusprendė daugiau savo senos muzikos nebegroti ir toliau veiklą tęsti išimtinai tik su nauju projektu. Nors dėl tokio Efterklang posūkio kažkiek ir liūdna, bet tai, kokią muziką Efterklang grojo Lofte buvo tikrai nemažiau gerai. Man jų pasirodymas buvo magiškas, o skleidžiami garsai godžiai buvo gaudami ausų.

  2. Jonai, iškart turiu paminėti, kad šiaip ar taip – muziką kiekvienas girdi kitaip. Neabejoju, kad buvo žmonių, kuriems naujieji Efterklang tikrai patiko. Ir tai yra natūralu. Faktą apie tai, kad grupė pakeitė kryptį, žinau, tik, prisipažinsiu, užmiršau parašyti. manoMUZIKA.lt rašė ir apie jų transformaciją ir apie tolimesnius planus. Man tiesiog keista, kad grupė vis dar naudoja tą patį pavadinimą. Gal taip daroma siekiant parduoti daugiau bilietų, bet, manau, tai nėra teisinga ir gudru. Tai nebuvo Efterklang.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *