Viktoras Diawara: šių metų Loftas Fest – gerokai drąsesnis ir ambicingesnis!

LoftasFEST 2015

Loftas Fest’2015

Šį savaitgalį menų fabrikas „LOFTAS“ Vilniečius ir sostinės svečius kvies vasarą palydėti ketvirtą kartą rengiamame festivalyje „Loftas Fest“. Miesto festivaliu dar vadinama šventė šiemet šiek tiek pakeitė formą – praplėtė savo erdves, išmetė „vardų vaikymosi“ maniją ir nukreipė savo idėjinę burę plaukti melomanų vandenų pasaulio link. Prisivilioję „Mercury“ statulėlės savininkus „Young Fathers“, šokių muzikos korifėjų „Lapalux“, tuziną Lietuvos muzikos žvaigždžių ir visą būrį dar neatrastų muzikos talentų, šiemet „Loftas FEST ir vėl pretenduoja į pretenzingiausio ir kartu įdomiausio renginio Lietuvoje statusą.  Apie tai, kuo ypatingas šių metų festivalis, kalbėjome su vienu iš renginio organizatorių – Viktoru Vee Diawara.

Šiemet „Loftas FEST“ skaičiuoja ketvirtus metus. Kuo ketvirtasis miesto festivalis bus ypatingas? Kuo jis skirsis nuo praėjusių?

Kasmet festivalis turėdavo bent jau po vieną ryškų vardą. Šiemet yra kitaip. Be abejo, „Young Fathers“ ar „Le1f”- nuostabūs atlikėjai, tačiau jų pavadinimai Lietuvoje nesako tiek daug, kiek sakydavo ankstesnių metų žvaigždės. Šiemet norėjome elgtis kiek drąsiau.

Kita vertus, palyginus su praėjusiais metais mes turėsime daugiau scenų. Festivalis pasipildė techno scena, kurioje šiemet gros tik vienas Lietuvos atlikėjas. Visi kiti – iš užsienio.

Bet kuriuo atveju, mes liekame ištikimi savo įsitikinimams. Mūsų šūkis – „Festivalis, turintiems akį“, todėl, netgi jeigu muzikiniai vardai ir yra nežinomi, mes galime drąsiai pasakyti: tai kolektyvai, su kuriais tikrai verta susipažinti, kuriuos tikrai būtina išgirsti ir kuriuos tikrai, neabejojame, jūs pamilsite.

Ar galima teigti, kad „Loftas FEST“ – tai šventė melomanams?

Tam tikra prasme galima sakyti ir taip. Tačiau ketverių metų patirtis parodė, kad „Loftas Feste“ „nusirauti“ gali kiekvienas (juokiasi). Todėl sakyčiau, kad tai tarpinis variantas tarp muzika labai mylinčio ir muzika besidominčio žmogaus poreikių.

V. Diawara

V. Diawara

Kodėl festivalyje atsirado techno muzikos scena?

„Loftas FEST“ – tai visų mūsų darbo metų atspindys. Tai veidrodis to, kas visus metus vyksta „Lofte“. Tai savotiškas sezono uždarymas. Arba priešingai – naujojo atidarymas.

Praėjusį sezoną pas mus buvo daug techno muzikos renginių serijų, todėl, natūralu, atsirado ir techno muzikos scena. Be to, festivalio erdvė puikiai tinka techno muzikai, tad neišnaudoti jos tiesiog negalėjome. Negana to, kad šioje scenoje pasirodys pasaulyje puikiai pažįstami projektai, jau dabar galiu pasakyti, kad vizualiai ji bus pati įspūdingiausia festivalyje. Scenografai jau keletą mėnesių ruošia pasirodymus, o scenos technikai jau dabar kuria šios scenos specialius elementus.

Pagrindinės festivalio žvaigždės – „Young Fathers“ ir „Le1F”’ – anaiptol ne patys žinomiausi vardai. Pirmieji pernai tapo bene didžiausiu Jungtinės Karalystės aptarinėjamu muzikiniu reiškiniu, visai netikėtai laimėję „Mercury“ statulėle; antrieji – labiau į nišinę publiką orientuotas kolektyvas. Tačiau greta jų šį savaitgalį pasirodys geriausi mūsų šalies atlikėjai – tokie, kaip „Colors of Bubbles“, G&G Sindikatas, Beissoul & Einius, “Golden Parazyth” ir kiti. Ar tai reiškia, kad mūsų šalyje organizuojamuose festivaliuose vis daugiau svorio įgauna lietuviškos grupės?

Matau labai teigiamą tendenciją, kuria ypatingai džiaugiuosi – lietuvių vardai pritraukia vis daugiau žmonių. Tai matoma ne tik mūsų šalyje vykstančiuose festivaliuose. Tai pastebėjau visa vasarą mūsų terasoje vykusių koncertų metu. Lietuviškos grupės turi susiformavusios savo klausytojų ratą, kuris nuolat lanko jų pasirodymus. Kartais jie sulaukia daug didesnio populiarumo nei užsieniečiai. Ir tai, žinoma, yra labai gerai.

Kalbant apie šių metų renginį, aš vis dėlto neabejoju, kad toks vardas kaip “Young Fathers” ypatingai Vilniuje gyvenančių hipsterių gretose sukels tikrai didelį susidomėjimą. Visgi tai grupė, kurios pavadinimas pastaraisiais metais skamba garsiai ir tikrai dažnai.

Tačiau labiausiai mane džiugina, kad tokie kolektyvai“Garbanotas bosistas” ar “Beissoul & Einius” jau  dabar gali surinkti „pilną“ Loftą. Tai didžiulis pasiekimas ne tik jiems, bet ir visai Lietuvos muzikos scenai.

Ką šių metų festivalyje bus galima nuveikti dienomis?

Vienas iš šių metų privalumų – „What‘s Next“ muzikos konferencija, kuri turėtų būti įdomi visiems besidomintiems muzikos pasauliu, muzikos vartojimu, procesais muzikos rinkoje. Konferencijoje lankysis daug pranešėjų, kurie pasakos apie muzikos industriją, inovacijas, eksportą, finansus, muziką kine ir reklamose, naujas muzikos platformas ir t.t.  Renginio metu bus ir demo įrašų klausymosi sesija, kurioje galės dalyvauti visi kuriantys. Jiems tereikės siųsti savo įrašus ir laukti „What‘s next“ pranešėjų įvertinimo. Taigi, ši konferencija bus tikrai gardus kąsnis tiek industrijos dalyviams, tiek ir tiems, kurie domisi muzikos rinka ir į ją gilinasi.

Festivalio teritorijoje bus dizainerių paviljonas, kuriame 40 dizainerių iš viso pasaulio pristatys savo kūrybą. Beje, sutarėme su jais, kad „Loftas Fest“ lankytojai jų drabužius ir aksesuarus galės įsigyti išskirtinėmis kainomis.

Festivalyje Lietuvos menininkai pristatys savo performansus, taip pat bus daug sportinių atrakcijų, o naktį – kinas po žvaigždėmis, kurio metu rodysime nuostabius filmus. Žodžiu, veiksmo tikrai bus, o teritorija – daug didesnė nei pernai. Todėl, kaip visada, kviečiu į Loftas Fest visus – ir jaunimą, ir mamas su tėčiais, ir vaikus, kuriems tikrai bus ką veikti. Į festivalį galite atvykti netgi su savo augintiniais. Mes esame atviri visiems Vilniaus gyventojams ir sostinės svečiams. Todėl tikrai jūsų labai laukiame.

Ačiū už interviu!

Loftas Fest’2015 – jau šį savaitgalį. Bilietus į renginį galite įsigyti ČIA.

 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *