MANOATRADIMAS: Waco

unnamedWaco: iš kairės- Clive, Jak, Chris ir Tommy

Savo kuriama muzika įsiskverbti į pasąmonės kerteles ir priversti klausytojus nepaklusti visuomenės nustatytoms normoms – tokius du pagrindinius uždavinius sau kelia jauna, pirmas pakopas aukštose muzikos pasaulio kopečiose žengianti britų indie – punk grupė „Waco“.

Ambicingas ir pozityvią energiją aplink save skleidžiantis vaikinų kvartetas – vokalistas ir vietoje nenustygstantis Jak, bosistai Tommy ir Chris bei būgnininkas Clive 2015-aisiais išleidę savo pirmąjį EP pavadinimu „Sundown“ praėjusių metų birželio 10 dieną grįžo su antruoju EP „Uprise“, surengė, jų manymu, „kuklų“ koncertinį turą Vakarų Europoje ir tikisi, jog savo kūryba ir charizma pavergs daugelio širdis.

Grupės lyderis Jak mielai sutiko duoti „manoMUZIKAI“ nuoširdų interviu ir supažindinti Lietuvos melomanus su savo grupės kūryba. Daugiausiai muziką turėjęs aprėpti pokalbis išsirutuliojo į ne ką mažiau įdomias temas, o „Waco“ tik įrodė, kad muzika tikrai nėra vienintelis dalykas, kuriame jie nusimano.

Muzikiniame pasaulyje prisistatote „Waco“ sceniniu pseudonimu. Kodėl būtent toks pasirinkimas? Galbūt už viso šito slypi įdomi istorija?

Pasivadinome „Waco“ norėdami atkreipti žmonių dėmesį į įvykius, nutikusius Mount Carmel Rančoje, Waco mieste, Teksase, 1993 metais. Ši vieta tapo namais vienai religinei sektai, pavadinimu The Branch Davidians. Jų įsitikinimai ir gyvenimo būdas buvo alternatyvūs ir neįprasti to meto pasaulio suvokimui. Įtarus, kad sekta slapta laiko neteisėtus ginklus ir narkotikus, per 51 dieną trukusią apgultį jie buvo nužudyti vyriausybės pasiuntinių, tačiau galiausiai faktų, įrodančių sektos nusižengimą, taip ir nepavyko rasti. Manome, kad šis įvykis yra moraliai nepateisinamas ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl žmonės ne visada turėtų pasitikėti savo valdžia, svarbiausia – atvirai viskuo domėtis ir nebijoti užduoti klausimus.

Kaip susikūrė jūsų grupė? Kas įkvėpė kurti muziką kartu?

Visi esame kilę iš skirtingų Britų salyno regionų, bet susitikome Londone. Supratome, kad mus sieja didžiulis potraukis savo kuriamos muzikos garsais įsiskverbti į žmonių vidinį pasaulį. Šiandien esame geriausi draugai.

Kokias pagrindines temas atskleidžiate „Waco“ atliekamose dainose?

Pilnatvė, grožis, meilė, netektis, liūdesys, atpirkimas, laisvė, draugystė, sąmyšis, tarpusavio ryšys, Saulė, viltis, baimė, mirtis, Londonas…

Kokį didžiausią iššūkį jums, kaip grupei, teko patirti?

Balansavimą tarp atsidavimo grupei ir bandymo būti patikimais visuomenės, kurioje gyvename, nariais. Daugybę kartų svarstėme galimybę palikti viską, ką turime ir atsiduoti nežinomybei likus tik su savo instrumentais, atsiskirti nuo pasaulio, grįžti į gamtą ir tapti keistuoliais. Tačiau tada suvokdavome, kad kaip ir visi, turime atsakomybių, kurios mus ir laiko.

Jak, tavo brolis yra puikiai muzikos ir pramogų pasaulyje žinomas britų synthpop dueto „Hurts“ vokalistas Theo Hutchcraft. Ar jis dalyvauja jūsų grupės veikloje, galbūt yra puikus patarėjas iškilus klausimams?

Theo visada buvo vienas didžiausių „Waco“ gerbėjų, su kuriuo kartais pašnekame apie grupės reikalus. Manau, kad geriausias jo duotas patarimas buvo „tiesiog patirk džiaugsmą užsiimdamas tuo, kas tau patinka“.

Kokį kitos grupės atliktą kūrinį labiausiai norėtumėte perdainuoti?

„Waco“ gyvavimo laikotarpiu mums jau teko perdainuoti tokias grupes, kaip „Misfits“ ir „Black Sabbath“. Abu kartus tai buvo nuostabu, tačiau kaskart pagaudavau save galvojantį: ar viską pavyko padaryti taip, kad įtikintume save ir klausytojus? Manau, žinote tą jausmą. Būtų labai šaunu sugroti kažką iš visiškai kitokio žanro, kad galėtume tai prisijaukinti ir paversti savu garsu. Perdainuoti kokią „Steely Dan“ dainą mums būtų kaip tik ta patirtis.

Jeigu galėtumėte pasirinkti vieną atlikėją, su kuriuo norėtumėte sudainuoti kartu, kas tai būtų?

Mielai norėčiau pasirodyti su „Ladysmith Black Mambazo“, kartu sukurtume ką nors tikrai epiško ir neįtikėtino.

Ko palinkėtumėte Lietuvos žmonėms, kurie neįsivaizduoja savo gyvenimo be muzikos? Galbūt turime galimybių vieną dieną Jūsų sulaukti ir Lietuvoje?

Pažadame: vieną dieną tikrai atvyksime į Lietuvą! Jūs turite geriausią nacionalinę krepšinio komandą, tiesa? Bent jau geriausią krepšinio aprangą tai tikrai. (Jak turi omenyje 1992 metais Barselonos Olimpinėse žaidynėse Lietuvos krepšinio rinktinės vilkėtas ir grupės „Grateful Dead“ kurtas „Slam-Dunking Skeleton“ aprangas. Nuotrauka su Lietuvos svajonių komanda grupė net buvo pasidalinusi savo oficialioje „Instagram“ paskyroje –K.P.). Anksčiau mes niekada nemanėme, kad su savo grupe išvyksime iš Londono, bet praėjusią vasarą apkeliavome Prancūziją, Vokietiją, Austriją ir Jungtinę Karalystę, taigi, supratome, kad gyvenime dažnai atsitinka dalykai, kurių visiškai nesitiki.

Ačiū už interviu.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *