Halfway Festival 2017: arti muzikos, arti Lietuvos

Halfway Festival 2017

Įsivaizduokite festivalį, kuriame svarbiausia – muzika. Tokį, kuriame bisai yra ne tik galimi, jie – pageidautini, o atlikėjai, ką tik buvę ant scenos, pasibaigus jų pasirodymui prisėda šalia tavęs ant suoliuko. Festivalį, kuriame niekas netikrina tavo rankinių ir kuprinių, o alus kainuoja 2 eurus. Festivalį, kurio lankytojai klausosi, o ne pliurpia ir fotkinasi. Ir visa tai – vos už 300 kilometrų nuo Vilniaus. Būtent toks yra Balstogėje, Lenkijoje vykstantis Halfway festival, kurio šūkis yra labai paprastas – „arti žmonių, arti muzikos“.

Šiemet jau šeštą kartą organizuotas festivalis nesiekia dirbtinai augti ir plėstis. Balstogės Operos amfiteatras, kuriame vyksta dauguma koncertų, sutalpina apie 600 žmonių. Viskas taip arti, jog dažno muzikos gerbėjo noras „pasijusti lyg jo mėgiamas atlikėjas grotų jo virtuvėje“ čia tampa realybe. Čia niekada negros didžiausio kalibro žvaigždės, tačiau festivalio žiūrovai čia klausės Anės Brun, Sóley, Local Natives, My Brightest Diamond, Lisos Hannigan ar Ewert and The Two Dragons. Festivalis yra šiek tiek pažįstamas ir lietuvių atlikėjams – čia grojo Alina Orlova, Markas Palubenka ir Garbanotas Bosistas, tačiau lietuvių publikai jis lieka absoliučiai nežinomas.

Taisydami šią padėtį, pristatome atlikėjus, kuriuos šiemet Joninių savaitgalį atradome Halfway festivalyje. Jei tai jūsų pasaka, galbūt susitiksime ten kitąmet?

Starsabout (PL)

Savotiška festivalio misija – pristatyti ne tik užsienio atlikėjus, bet ir žmones, kuriančius Balstogėje ar Palenkės regione. Šiemet tokia grupe buvo svajingąjį roką grojantys vaikinai „Starsabout“.

Coals (PL)

Coals kolektyvas yra jau šiek tiek žinomas Lietuvoje, pernai jie koncertavo „Lofto“ festivalyje, šiemet buvo grįžę soliniam pasirodymui. Puikiai skambėjo ir čia.

Christine Owman (SE)

Christine Owman šį festivalį jau buvo aplankiusi prieš 4 metus, „SoKo“ sudėtyje. Šiemet ji grįžo su soliniu projektu. Violončelė ir tamsus Christine vokalas sukėlė tikrą transą.

East Of My Youth (IS)

Iš Islandijos atvykusios merginos „East Of My Youth“ nuoširdžiai džiaugėsi vasariškais orais ir prakaitavo scenoje, dar kartą įrodydamos, kad Islandija turi kuo didžiuotis.

Nive & The Deer Children (GL)

Švelniai pasišypsanti Nive Nielsen su savo grupe „Deer Children“ į festivalį atvyko net iš Grenlandijos.

Cass McCombs Band (US)

Cass McCombs yra grojęs su daugybe atlikėjų – nuo Cat Power, Band Of Horses iki Peter Bjorn and John ar Arcade Fire. Šį kart jis pasirodė su savo grupe ir tapo puikiu (nors ne vieninteliu) amerikietišku festivalio akcentu.

Cate Le Bon (GB)

Ekscentriškoji britė Cate Le Bon, šiuo metu kurianti Los Andžele, puikiai atitiko šio festivalio dvasią.

Juana Molina (AR)

Argentinietė aktorė ir dainininkė Juana Molina tapo dar vienu puikiu, kiek netikėtu atradimu šiųmetinėje festivalio programoje. Nors su publika ji bendravo beveik vien ispanų kalba, tai visai netrukdė surasti bendrą kalbą.

Ir pagaliau – grietinėlė, arba tai, dėl ko važiavome į šį festivalį.

Torres (US)

Drąsi, nebijanti eksperimentuoti 26 metų Mackenzie Scott arba „TORRES“ visiškai pateisino mūsų viltis. Jei dar neturėjote progos susipažinti su jos kūryba, štai naujausias jos singlas:

Angel Olsen (US)

Festivalį uždarantis pasirodymas priklausė Angel Olsen. Į Balstogę ji atvyko tiesiai iš Glastonberio festivalio. Atvyko užkimusi ir kosėdama, tačiau surengė puikų pasirodymą. Tiesa, nepaisant publikos prašymų, saugodama balsą, bisui ji nesutiko. Bet ir be jo bus ką prisiminti.

The Veils (NZ/GB)

Tai nebuvo meilė iš pirmo žvilgsnio – nors apie šią grupę žinojome jau senokai, kažkaip vis pavykdavo ją ignoruoti. O be reikalo, juk jų dainą naujajam serialo „Tvin Pyks“ sezonui atrinko pats Davidas Lynchas. Trankūs gabalai, susimaišę su melodingom baladėm – iš akiračio „The Veils“ jau nebepaleisime.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *