Foals koncerto Vilniuje belaukiant: nepralenkiami gyvo garso koncertuose

Lygiai už trijų savaičių, liepos 31 dieną, Vilniaus Kalnų parke koncertuos grupė, kurios pavadinimas, jį paminėjus roko muzikos draugų tarpe, lyg magiška burtų lazdelė priverčia pritariančiai linksėti galvas. Oksfordo roko vėliavą nešantys „Foals“ į Lietuvos sostinę atvyks visame savo brandos žavume – nesiskutę, susigroję, nelinkę nusikaršinti ir svarbiausia – duoti klausytojui daugiau, nei jis tikisi. Tai grupė, kurios vertė šiuo metu yra pakilusi į pakankamai retą muzikos verslo stadiją – stadionų „bendas“, kuris dar gali koncertuoti Kalnų parke. Reikšmė daugiau mažiau tokia, kaip po kokių 9 metų paminėjus „Foals“, šios grupės koncerto faktas Kalnų parke skambės maždaug taip, kaip „Arctic Monkeys koncertavo Vasaros terasoj“.

Foals Live

Toks būsimo koncerto apibūdinimas yra ne iš piršto laužtas, o geriausiai tą pabrėžia per visą „Foals“ egzistavimo laikotarpį jai skirti įvertinimai. Ir nors „Foals“ dar nėra pelnę „Grammy“, jie juk ir neįrašinėja albumų vardan skambaus apdovanojimo pavadinimo. Tie apdovanojimai tiesiog pasiveja „Foals“ jų kūrybiniame kelyje.

Pirmieji didieji įvertinimai grupę pasiekė tik su antruoju albumu. Ir tai galbūt tik dėl to, kad debiutiniame „Foals“ albume „Antidotes“ nebuvo pirmąjį pripažinimą jiems pelniusių dainų „Hummer” ir „Mathletics”. Savo antrąjį albumą „Total Life Forever“ Švedijoje įrašę „Foals“ tais pačiais metais buvo nominuoti prestižianiam britų muzikos „Mercury“ apdovanojimui už geriausią metų albumą. Daugelis muzikos mylėtojų žino, kad vien nominacija šiam apdovanojimui verta beveik paties apdovanojimo. O tais metais konkurencija buvo itin įspūdinga – „Foalsų“ įrašas atidūrė viename būry su Corinne Bailey Rae „The Sea“, „Biffy Clyro“ „Only Revolutions“, Laura Marling „I Speak Because I Can“, „Mumford & Sons” hitu „Sigh No More“, „Wild Beasts“ darbu „Two Dancers“ ir galiausiai visiems nosį nušluoščiusiais „The xx“ su „xx“. Ir nors tąkart „Mecury“ statulėlė iškeliavo į kitą glėbį, „Foals hitas „Spanish Sachara“ sulaukė dar vieno nemažiau garbingo pripažinimo – britų dainų kūrėjų, kompozitorių ir autorių asociacija (BASCA) šią dainą nominavo tarp lyriškiausių ir muzikaliausių metų kūrinių „Ivor Novello“ apdovanojimuose.

Į populiarumo viršūnę „Foals“ užkėlęs albumas „Total Life Forever“ savo šlovės sulaukė kertinio britų muzikos leidinio „NME“ apdovanojimuose – 2011 metais jis buvo nominuotas net 5 kategorijose: Metų grupės, Metų gyvo pasirodymo, Metų britų albumo, Metų viršelio ir Metų įrašo, kuri Oksfordo kolektyvą su „Spanish Sachara“ privertė žengti į sceną atsiimti blizgančią statulėlę.

Trečiasis „Foals“ albumas „Holly Fire“ muzikos kritikų ir žurnalistų bendruomenėje sulaukė ne mažesnio pripažinimo. 2013 metais – antroji „Mercury“ nominacija, prie vienos linijos „Foals“ sustačiusi su „Arctic Monkeys“ „AM“, David Bowie „The Next Day“, „Disclosure „Settle“, Jon Hopkins „Immunity“, bei tais metais išleistais Laura Mvula, Laura Marling, „Rudimental“, „Jake Bugg“, „Savages“ ir „Villagers“ albumais, kurie visi nusileido tais metais pasaulio širdis užkariavusiam James Blake su „Overgrown“.

Visgi tikroji „Foals“ galybė yra jų tikro garso koncertai. Ne be reikalo 2013 metais ši grupė muzikos leidinio „Q“ apdovanojimuose pelnė Geriausio gyvo pasirodymo apdovanojimą, aplenkusi tokius gigantus kaip „Mumford & Sons”, „Arctic Monkeys“, „Muse“ bei „The Stone Roses“. Tais pačiais metais jų hitas „Inhaler“ pelnė ir kitą aukštą įvertinimą – buvo pripažintas kaip Metų įrašas „NME“ muzikos apdovanojimuose.

Pirmasis Metų albumo įvertinimas vyrukus iš Oksfordo pasiekė 2016 metais – išleidus „What Went Down“. Nuo 1953 metų kasmet muzikos apdovanojimus rengiantis leidinys „NME“ tais metais „Foals“ albumą pripažino geresniu už Kendrick Lamar albumą „To Pimp a Butterfly“, „Tame Impala“ šlovę pelniusį „Currents“, „Wolf Alice“ darbą „My Love Is Cool“, „The Maccabees“ albumą „Marks to Prove It“ bei „Grimes“ įrašą „Art Angels“. Būtent „What Went Down“ atvėrė duris „Foalsams“ ir į populiariuosius „Brit Awards“. Tiesa, tais metais apdovanojimą kaip Geriausia metų britų grupė iš jų nugvelbė „Coldplay“.

Nors „Foals“ tegyvuoja apie 10 metų, žiūrint į jų diskografiją ir nominacijų bei apdovanojimų sąrašus darosi akivaizdu, kad grupė jau spėjo palikti gilų įspaudą muzikos industrijos istorijoje. Ir visgi vienas svarbus grupės įvertinimas dar liko nepaminėtas – 2015 metų „Q“ apdovanojimuose jie laimėjo Geriausio pasaulyje gyvo pasirodymo titulą, aplenkę „Blur“, Ed Sheeran, „Muse“ ir „Noel Gallagher‘s High Flying Birds“. Tai tokie vardai, kurių koncertų kokybe abejoti išdrįstų nedaugelis. Netgi tikriausiai niekas.

Būtent su tokiu muzikinio parako užtaisu „Foals“ koncertuos Vilniaus Kalnų parke liepos 31 dieną.

Bilietai į grupės „Foals” koncertą – ČIA.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *