Andrius Mamontovas švenčia 50-ąjį gimtadienį

1967 m. rugpjūčio pabaiga. tėvai parsivežė mane iš Antakalnio klinikų į Basanavičiaus gatvę, kur gyvenome pas senelius.

1967 m. rugpjūčio pabaiga. tėvai parsivežė mane iš Antakalnio klinikų į Basanavičiaus gatvę, kur gyvenome pas senelius.

 

Andrius Mamontovas šiandien švenčia 50-ąjį gimtadienį. Ta proga muzikantas išplatino ne tik pranešimą spaudai bet ir šūsnį archyvinių nuotraukų.

Vienas populiariausių visų laikų Lietuvos atlikėjų medikų šeimoje Vilniuje gimė 1967 metais. Muzikantas baigė Antakalnio rajone esančią 18-ąją vidurinę mokyklą, vėliau įstojo į Vilniaus technikos (dabar Vilniaus Gedimino technikos) universitetą  statybos ekonomikos specialybę bei žurnalistiką Vilniaus universitete.

1990 m. tik grįžęs iš pirmųjų gastrolių po JAV, dalyvavau dideliame koncerte Vilniaus sporto rūmuose. Susitikau Atsuktuvą. Daugiau nieko neatsimenu apie tą vakarą

1990 m. tik grįžęs iš pirmųjų gastrolių po JAV, dalyvavau dideliame koncerte Vilniaus sporto rūmuose. Susitikau Atsuktuvą. Daugiau nieko neatsimenu apie tą vakarą

 

Dar besimokydamas mokykloje, A. Mamontovas drauge su Arnoldu Lukošiumi bei Dariumi Tarasevičiumi subūrė grupę „Sunki muzika”, kuri netrukus buvo pervadinta į „Foje”. Nors per 14 grupės egzistavimo metų projekto sudėtis ne kartą kito, tačiau A. Mamontovas visada išliko centrine „Foje” figūra. Grupė, kurią išgarsino „Laužo šviesa”, „Kitoks pasaulis”, „Vandenyje”, „Meilės nebus per daug” ir kiti kūriniai,  tapo  populiariausiu šalies kolektyvu ir neatskiriama Lietuvos muzikos istorijos dalimi. Kultinė grupė išleido 9 studijinius, 3 koncertinius ir kelis geriausių dainų albumus. „Foje” laimėjo visus įmanomus to meto Lietuvos muzikinius apdovanojimus. Iki šiol oficialiai yra parduota daugiau kaip 200 000 šios grupės albumų kopijų – tai yra vienas geriausių rezultatų nepriklausomoje Lietuvoje.

1996 m. Su Igoriu irstomės po ežerą netoli Dusetų

1996 m. Su Igoriu Kofu irstomės po ežerą netoli Dusetų

 

„Foje” iširo 1997 metais. Paskutinio vilniečių koncerto sostinės Vingio parke klausėsi 60 tūkst. žmonių. Šio pasiekimo iki šiol nėra pavykę pakartoti nė vienai kitai Lietuvos grupei.

Grodamas grupėje „Foje” Andrius Mamontovas pradėjo savo solinę karjerą. Pirmas jo solinis debiutas – 1995 metais išleistas albumas „Pabėgimas”. Jame muzikanto gerbėjai galėjo rasti tokias legendines dainas, kaip „Saulės miestas”, „Pabėgimas”, „Svetimi sapnai” ir „Tu būsi toli”. Debiutinis A. Mamontovo darbas iki šiol vertinamas kaip vienas geriausių albumų Lietuvoje. Daugiau kaip 30 metų aktyviai muzikinėje veikloje dalyvaujančio atlikėjo diskografijoje – 14 studijinių solinių plokštelių ir dar 21 muzikinis apdovanojimas.

1998 m. antras vaikas, vardu Andrius

1998 m. antras vaikas, vardu Andrius

Per savo aktyvią muzikinę karjerą hito „Marso kanjonai” kūrėjas taip pat dirbo ir su kitais žinomais šalies atlikėjais. Jis prodiusavo pirmuosius du „Sel” albumus, gausybę apdovanojimų 2006-aisiais metais susišlavusį Jurgos Šeduikytės diską „Aukso pieva”, pirmąjį „Naktinių personų” įrašą, grupės „Mano juodoji sesuo”, Tomo Augulio ir kitų žymių kolektyvų albumus.

Penkiasdešimtmetį švenčiantis atlikėjas suvaidino 4 pilno metro filmuose, o Eimunto Nekrošiaus statytame spektaklyje atliko pagrindinį – Hamleto vaidmenį. Andrius Mamontovas yra apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai medaliu”, Santarvės ordinu „Pro augenda concordia“, auksine „Jin-Jue“ taure tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje.

1997 m. Eimuntas Nekrošius siulo užsirūkyti nerūkančiam

1997 m. Eimuntas Nekrošius siulo užsirūkyti nerūkančiam

Grupės „Foje” lyderis viso gyvenimo metu daug dėmesio skyrė socialinei veiklai. 1996 metais jis įkūrė fondą „Muzikantai vaikams”, ir surengė koncertų ciklą „Parama“, kurio lėšos buvo skirtos vaikų namams. Atlikėjas taip pat yra ir vienas iš fondo „Švieskime vaikus” steigėjų. Šio fondo tikslas – aprūpinti Lietuvos bibliotekas, mokyklas ir darželius geriausiomis šalies autorių knygomis. Prieš 7 metus A. Mamontovas drauge su „Jaunimo linija” sukūrė savižudybių prevencijos iniciatyvą „Nebijok kalbėti”. Už šią iniciatyvą šiemet muzikantas buvo apdovanotas išskirtiniu Europos gydytojų nuolatinio komiteto apdovanojimu. Tai yra pirmas kartas senojo žemyno istorijoje, kai šis prizas įteikiamas ne gydytojui ar sveikatos priežiūros specialistui, bet visuomenės veikėjui.

2006 m. Baltoji LT United fotosesija

2006 m. Baltoji LT United fotosesija

 

Šiandien penkiasdešimties metų sukaktį minintis Andrius Mamontovas į savo gimtadienį kviečia visus jo muzikos gerbėjus. Prieš pat Kalėdas įvyks du dideli atlikėjo koncertai. Gruodžio 17 d.  muzikantas koncertuos Vilniaus „Siemens” arenoje, gruodžio 20 d. – Kauno „Žalgirio” arenoje. Bilietų į šiuos pasirodymus ieškokite „Tiketoje”. Į pasirodymą Vilniuje bilietų beveik nebeliko.

2015 m. man išrašė akinius

2015 m. man išrašė akinius

Komentaras apie “Andrius Mamontovas švenčia 50-ąjį gimtadienį

  1. Gediminas says:

    Sveikinu, Andriau, su Jubiliejumi, nors, geriau rašyti – su Gimtadieniu, nes, kai aš sulaukiau 50, pasijaučiau keistai… Bet ir aš gimtadienių nesureikšminu. Kaip sakei savo interviu TV – svarbiausia, kad pavyko sukurti tiek širdžiai mielų kūrinių. Kai FOJE repetuodavo Saulėtekio 16-aukščio bendrabučio salėje, aš tuo metu mokiausi VISI ir toje salėje vykusioje atrankoje patekau į miniatiūrų teatrą „Šiupinys”.
    Dar kartą – geriausi linkėjimai ir lauksiu naujos kūrybos 🙂

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *