Future Islands koncertas Vilniuje: muzikali spalio pabaiga pustuštėje erdvėje

2017-10-26 20-24-01 author Nendre Zilinskaite

Nuotrauka. N. Žilinskaitė

Paskutinį spalio ketvirtadienį Lietuva pasitiko neįprastai. Sostinėje esančioje “Compensa” koncertų salėje savo pasirodymą surengė “Future Islands” – grupė, kuriai pastaraisiais metais gerų žodžių negailėjo galybė žmonių.

Nepaisant to, kad ateities salos apie save davė žinoti daugiau kaip prieš dešimtmetį, jų vardas populiarumo aukštumas pasiekė 2014-aisiais, dienos šviesą išvydus grupės singlui “Seasons (Waiting On You)”. Ši daina tapo tokia populiari, kad paskelbus metų topus ji užkopė į aukščiausią poziciją tokiuose įtakinguose muzikos kanaluose kaip “NME”, “Pitchfork” ir “Spin”. Trumpiau tariant, “Seasons (Waiting On You)” nutiesė “Future Islands” kelią į taip ilgai siektą šlovės olimpą.

Šiemet išleidusi savo penktą studijinį albumą “The Far Field”, Baltimorės grupė leidosi į pasaulines gastroles. Viešėdami Europoje amerikiečiai buvo pakviesti ir į Lietuvą.

Deja, lietingas spalis populiariausios 2014 – ųjų dainos autoriams nežadėjo nieko gero. Prie “Compensos” nebuvo eilių, bilietų buvo galima gauti į valias, o išsvajotu sold-outu toil gražu nekvepėjo. Prie arenos buvo pilna laisvų vietų automobiliui pasistatyti, baruose tikrai nebuvo ankšta, o prasidėjus koncertui antras aukštas netgi nebuvo atidarytas. Tam tiesiog net nebuvo prasmės, mat ir pirmame aukšte buvo sočiai erdvės – vargu bau arenoje buvo daugiau kaip tūkstantis žmonių.

2017-10-26 20-30-15 author Nendre Zilinskaite

Nuotr. N. Žilinskaitė

Viena vertus, sunku patikėti (o kartu ir liūdna), kad šiuo metu populiarumo piką išgyvenantį kolektyvą susirenka pažiūrėti tiek mažai žmonių. Kita vertus, jau nuo pat pirmųjų pasirodymo akimirkų tapo akivaizdu, jog tai bus gera galimybė visiškai laisvai ir nevaržomai klausytis ir mėgautis gražia “Future Islands” muzika. Taigi, idėjiniai trūkumai buvo visiškai kompensuoti praktiniais, komfortą garantuojančiais privalumais.

Per koncertą Vilniuje Samuelio Herringo kolektyvas sugrojo daugiau kaip dvidešimt dainų. Todėl ištikimiausieji grupės gerbėjai (o jų tikrai buvo) tikrai nepasigedo “Future Islands” išpopuliarinusių perlų nuo “Ran” ar taip visų mėgstamo “Seasons (Waiting On You)” iki beveik prieš dešimtmetį išleistos nuostabios baladės “Little Dreamer”, skirtos, kaip pats Samuelis prisipažino, jo prarastai meilei.

Keli dalykai, kurių paskutinį spalio ketvirtadienį pritrūko salėje (neskaitant neužpildytų tuščių vietų) – tai palubėse kabantis disco kamuolys ir dūmų mašina. Du daiktai, galėję priversti pasijusti taip gerai, kaip galima pasijusti tik sentimentaliuose mokyklos šokiuose senoje aktų salėje. Būtent tokius pojūčius kėlė (ir kelia) “Future Islands” atliekama muzika, primenanti modernėjančią, bet kartu vis dar senove dvelkiančią praėjusio tūkstantmečio pabaigą.

IMG_3333

Future Islands koncertas

Synth pop muziką kuriantys amerikiečiai – kartais kiek vienodi ir nuspėjami. Jų muzika – nepretnzinga, tačiau labai nuoširdi, kelianti tą pozityvią “velnias, kaip šilta ir gražu” šypseną. Tačiau parastumą ir ritminį monotoniškumą su kaupu kompensuoja grupės lyderis Samuelis Herringas, paprasčiausiai neleidžiantis paskęsti ateities salų monotonijoje. Jo judesiai, atkaklumas ir nuoširdus darbas scenoje nepalieka abejingų. Ne veltui grupės pasirodymas Davido Lettermano laidoje (kur buvo atlikta daina “Seasons (Waiting On You)”) jau dabar yra vienas daugiausiai peržiūrų sulaukusių laidos muzikinių siužetų.

Vilniuje buvo nė kiek neprasčiau. Itin ekspresyvi, aktoriška ir labai manieringa Samuelio elgsena, jo šokiai ant scenos ir nuoširdus įsijautimas į muziką kaskart buvo palydimas publikos ovacijomis. Beje, bordiniais marškiniais pasidabinęs Samelis jau po kelių pirmų kūrinių buvo permirkęs prakaitu, o pasibaigus koncertui atrodė, kad jo marškiniai buvo tokie šlapi, jog juos galima tiesiog išgrežti… Jį stebėti velniškai įdomu, o jo pasirodymas ant scenos koncertą paverčia netikėtu performansu. Apskritai manau, kad S. Herringas – vienas įdomiausių ir šarmingiausių frontmenų visame pasaulyje, apie kurio neišsenkantį judesių arsenalą verta parašyti atskirus mokslinius darbus.

Baigusi koncertą grupė buvo priversta grįžti bisui. Nors publikos buvo mažai, vis dėlto ji buvo tokia pat nuoširdi ir užtikrinta, kokia yra “Future Islands” muzika. Tai buvo labai gražus ir jaukus paskutinio spalio koncertas.

Todėl tie, kurie praleido šį pasirodymą, nes tingėjo lietingą rudens vakarą trenktis į “Compensą”, turėtų graužtis nagus (visgi bilietai tikrai nebuvo brangūs). Na o tiems, kas grupės muzikos dar neatrado, bet netrukus tai padarys, belieka tik pavydėti mielo atradimo jausmo. Nes juos atrasti verta. Pamatyti – taip pat.

Džiaugiuosi, kad tai padaryti turėjau galimybę Lietuvoje.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *