Hurts koncertas Vilniuje: be mėginimo nustebinti

HURTS_1

Hurts koncertas Vilniuje

Lietuvos publika mėgsta šią muziką. Dar nuo tų laikų, kai „depešistai“ pas mus suformavo atskirą subkultūrą, synthpop ir new wave muzika turi ir turės savo klausytoją. „Hurts“ pataiko į šią kategoriją. Tad, nenuostabu, kad grupė nuolat kviečiama koncertuoti į Lietuvą. Ankstesnį kartą „Hurts“ Vilniuje viešėjo prieš pusantrų metų, o iš viso į Lietuvą atvyko jau penktą sykį. Pirmasis jų koncertas mūsų šalyje įvyko 2011 metų spalį Kaune „Žalgirio“ arenoje.

Mano pažintis su „Hurts“ tais metais ir prasidėjo – vasarą, festivalyje „Heineker Open’er“. Pasirodymas buvo stiprus, energingas, įtraukiantis, tad natūraliai susidomėjau šių muzikantų kūryba. Pasauliui šią grupę pardavė jų 2010 metų hitas „Wonderful Life“ ir, be abejo, jo vaizdo klipas. Pasirodymo metu šią dainą grupė atliko dar pasirodymo pradžioje. „Open’eryje“ neturėdami daug repertuaro jie sugrojo visą savo debiutinį albumą „Happiness“, į programą taip pat įtraukė pavykusį Kylie Minogue hito „Confide in Me“ „koverį“ (kuris yra išleistas kaip singlo „Stay“ B-pusė).

Albumas „Happiness“ (2010) yra tikrai puikus darbas ir vis dar geriausia, ką ši grupė yra sukūrusi. Singlai „Wonderful Life“, „Stay“, „Sunday“ yra dainos, kurias, ko gero, mielai savo repertuare turėtų „The Killers“, „a-ha“ ar „Camouflage“. Po trejų metų sekęs albumas „Exile“ (2013) nepakartojo tokio pasisekimo, tačiau buvo pakankamai sėkmingas. Šie abu albumai pateko į Jungtinės Karalystės perkamiausių albumų dešimtuką. Tais pačiais 2013 metais grupė užsidirbo savo pirmą ir kol kas vienintelį Nr. 1 Jungtinėje Karalystėje, kai didžėjų Calvino Harriso & Alesso (ft. „Hurts“) kūrinys „Under Control“ pakilo į singlų topo viršūnę.

HURTS_3

Hurts koncertas Vilniuje

Tačiau po sėkmingų 2013-ųjų susidomėjimas „hurtsais“ ėmė mažėti, su kiekvienu albumu grupės įrašų parduodama vis mažiau. Paskutinysis darbas „Desire“ (2017) Jungtinės Karalystės albumų tope šiemet apskritai šmėkštelėjo vos vieną savaitę ir pasiekęs 21 vietą jau kitą savaitę nebepateko net į šimtuką. Tačiau Rytų Europoje grupei sekasi išlaikyti savo statusą. „Hurts“ rengia daug pasirodymų Rusijoje (vien pastarojo turo koncertų ten buvo septyni), tuo pačiu aplanko aplinkines šalis.

Šiame ture grupė į Vilnių atvyko iš Rygos ir iškeliavo koncertuoti į Minską. Po Baltarusijos jie koncertuos Čekijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, net… Moldovoje, į kurią tiesą sakant dar labai neįprasta važiuoti su koncertais. Žinoma, „Desire“ turas ne vien sukoncentruotas į Centrinę ir Rytų Europą, jis apima Vokietiją, Italiją, Olandiją, Jungtinę Karalystę. Gruodžio 9 dieną „Hurts“ savo gastroles baigs gimtąjame Mančesteryje.

Tai buvo penktas kartas, kai mačiau „Hurts“ scenoje. Be minėto „Open’erio“ dar yra tekę matyti juos Kaune, Palangos paplūdimyje ir festivalyje „Most“ Minske, kaip tik po albumo „Exile“ išleidimo. Pastaruosius kelerius metus grupe nesidomėjau, nes jie tapo labai jau nuspėjami ir neįdomūs. Dabar į koncertą atvedė paprasčiausias smalsumas pasižiūrėti, ar kas pasikeitė. Nepasikeitė – grupės fronte nieko naujo.

HURTS_2

Hurts koncertas Vilniuje

Į koncertą „Compensoje“ susirinko apie du tūkstančius žiūrovų. Parteris pilnas, tačiau balkonai uždaryti. Anksčiau „Hurts“ surinkdavo daugiau. Akivaizdu, kad atėjusi publika – lojali ir turbūt nedaug iš jų „Hurts“ koncerte lankėsi pirmą kartą (tačiau turbūt daug kas iš jų pirmą kartą išvydo koncertą apšildžiusius lietuvaičius „Deeper Upper“, kurie nusipelno didesnio dėmesio, nei kol kas yra sulaukę).

Kalbant apie „Hurts“, jų pasirodymas buvo dinamiškas, neprailgo, buvo papuoštas jaukiomis dekoracijomis, setlistas papildytas naujomis dainomis. Didesnę publikos dalį, kaip visuomet, sudarė moteriška auditorija, kuriai vokalistas Theo Hutchcraftas tradiciškai dalino rožes. Koncertą muzikantai pradėjo naujesnėmis dainomis „Ready to Go“ ir „Some Kind of Heaven“. Laukti ankstyvosios kūrybos nereikėjo ilgai, iškart po jų nuskambėjo „Sunday“, „Silver Lining“.

Programoje buvo galima išgirsti dainų iš visų keturių grupės albumų. Įsiminė koncerto vidury akustiškai atlikta „Somebody to Die For“. Įdomus sprendimas pagrindinę koncerto dalį pabaigti albumo „Surrender“ (2015) dainomis „Nothing Will Be Bigger than Us“ ir „Wings“, kurios net nebuvo išleistos singlais. Prieš jas nuskambėjo ir didžiausias grupės hitas „Wonderful Life“, sulaukęs filmuojančių mobiliųjų telefonų jūros. Sugrįžusi bisui grupė atliko savo naujausio albumo singlą „Beautiful Ones“ ir vieną didžiausių hitų „Stay“.

Koncertas patiko savo tempu, dinamika, buvo ir aistros kaip diktuoja naujo albumo pavadinimas. Nors niekuo nestebino, bet ir neprailgo. Kiek užkliuvo, kad grupė nemažai pasirodyme metu naudojo „playbacko“, nors ant scenos buvo septyniese. Publika grupę priėmė puikiai, tačiau matant „Hurts“ po kelerių metų pertraukos kilo kiek kitokių, ne su koncertu susijusių minčių. Grupė užsistovėjo. Turėti ištikimą klausytoją kiekvienam atlikėjui yra džiaugsmas, kurį reikia užsidirbti. „Hurtsams“ tai pavyko. Bet nesugebėjimas pritraukti naujos publikos siunčia nerimo signalus.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *