Natalie Imbruglia Londone: akustinės Kalėdos vasarį

Australų kilmės (bet jau kelerius metus Jungtinės Karalystės pasą turinčios) dainininkės ir aktorės Natalie Imbruglia (43) vardą šiuo metu retokai sutiksite laikraščių puslapiuose ar muzikos svetainėse, tačiau ji savo metu paliko ryškų pėdsaką popmuzikos istorijoje. Kūriniai „Torn“, „Big Mistake“, „Smoke“, „Wrong Impression“ ir „Shiver“ pasiekė Jungtinės Karalystės singlų dešimtuką, o albumas „Counting Down the Days“ (2005) pakilo iki Nr. 1 šios šalies albumų tope.

Visgi pats sėkmingiausias dainininkės darbas buvo debiutinis „Left of the Middle“ (1997), kuris Jungtinės Karalystės albumų tope pasiekė Nr. 5 ir praleido jame net 101 savaitę. Pasaulyje šio įrašo parduota per 7 milijonus vienetų. 1998-2006 metais Natalie Imbruglia laimėjo MTV video muzikos, MTV Europos, ARIA, „Billboard“, „Brit“, NME, IFPI ir įvairius kitus apdovanojimus, buvo nominuota „Grammy“, „Ivor Novello“, o 2004 metais vienuose rinkimuose buvo pripažinta viena gražiausių visų laikų moterų.

Nepaisant to, pastaruoju metu Natalie gana nesėkmingai mėgino naujai aktualizuoti savo muzikinę karjerą. Per kažkokią nesusipratimų seriją, jos priešpaskutinis albumas „Come to Life“ (2009) Jungtinėje Karalystėje nebuvo išleistas ir nuskendo net gimtosios Australijos čartuose (nors tarp kelių dainų bendraautorių buvo ir Chrisas Martinas iš „Coldplay“), o naujausias darbas – kiek keistokas „koverių“ rinkinys „Male“ (2015), kuriame Natalie perdainavo originaliai vyrų atlikėjų įrašytas dainas – šmėkštelėjo Jungtinės Karalystės tope vos savaitę ir pasiekė gana kuklią dvidešimtą vietą.

Vis dėlto, Los Andžele pastaruoju metu aktorystės įgūdžius tobulinusi Natalie Imbruglia nuo muzikos nebėga ir kartas nuo karto sugalvoja kaip pamaloninti savo klausytojus. Vienas tokių sumanymų – šį mėnesį Jungtinėje Karalystėje surengtas akustinis turas, kuriame ir teko apsilankyti. Vasario 2 dieną Oksforde pradėjusi gastroles, per Bristolį ir Birmingemą ji atkeliavo iki Londono. Dar šį mėnesį aplankys Liverpulį, Glazgą, Edinburgą, Mančesterį ir vasario 27 dieną pabaigtuvėms vėl sugrįš į Londoną, tik jau į kitą salę.

Natalie Imbruglios koncertą kartą jau teko matyti 2015 metų vasarą Rygoje, du mėnesius prieš albumo „Male“ išleidimą. Tą koncertą apšildė Tanita Tikaram, kas pridavė papildomo žavesio. Visgi „koveriais“ iš būsimo albumo papildytas Natalie Imbruglia pasirodymas vienoje Mežaparko proskynų didesnio įspūdžio tada nepaliko, sutraukė apie tris tūkstančius žiūrovų (tiesa, galėjo būti bent keliais mažiau – tais, kurie rusiškai ragino „Nataša, pavaryk“). Visgi reikia pripažinti, didžiausi jos hitai nuskambėjo įtaigiai ir klausėsi maloniai. Antra vertus, susidarė įspūdis, kad nuo didelės scenos dainininkė yra atpratusi, todėl internete pamačius jos akustinio turo reklamą kilo mintis pažiūrėti, kaip jai seksis kitokiame amplua. Ir šis sprendimas pranoko lūkesčius.

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Jau įpusėjęs Natalie turas britų salyne vyksta gana sėkmingai. Londone buvo paskelbti du koncertai, bet teko pridėti trečią ir ketvirtą. Aš lankiausi pačiame pirmame iš jų. Ieškodamas renginio vietos jau buvau pradėjęs jaudintis. Mano surastas „Union Chappel“ šalia „Highbury & Islington“ metro stotelės niekaip nepriminė koncerto vietos. Tai yra iki šiol aktyvi devyniolikto amžiaus statybos gotikinės architektūros bažnyčia, veikianti ir kaip prieglauda benamiams, bet kartas nuo karto į savo erdvę įsileidžianti koncertus ar komedijinius renginius. Lauke jokios iškabos ar reklamos. Net suabejojau, ar neteks paskubom ieškoti kito „Union Chappel“, nes garantuotai ne ten būsiu nuklydęs. Visgi intensyviai panaršęs internetą įsitikinau, kad esu būtent reikiamoje vietoje. Dar daugiau, paaiškejo, kad žurnalas „Time Out“ šią vietą 2012 metais rinko geriausia gyvos muzikos koncertine vieta visame Londone.

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Taigi, viskas tvarkoje – aš viduje. Kasininkai patikrina bilietą ir patenku į salę. Salė jauki, nedidelė, 900 vietų talpos, bet elegantiška ir fotogeniška. Puikus matomumas. Ant scenos esančios dekoracijos – šviestuvai ir girliandos – kuria kažkokią užburiančią kalėdinę atmosferą. Trūksta tik cinamono, apelsinų ar pyragų kvapo. Veikia ir baras, tik į jį patekimas per lauką ir gėrimų negalima išsinešti.

Tyliai ir jaukiai koncertą pradeda apšildantis atlikėjas Henrikas, sudainavęs pusvalandį savo kūrybos dainų ir akomponavęs sau gitara. Po pertraukėlės publika jau laukia to, dėl ko čia susirinko, tačiau muzikantai vėluoja apie penkiolika minučių. Bet štai nutyla foninė muzika (kaip tik pasibaigia ties „this is ground control to Major Tom…“) ir scenoje pasirodo muzikantai. Pradeda groti įžangą ir į sceną išeina Natalie. Scenoje – keturiese. Dvi gitaros (elektrinė ir akustinė), klavišai, kajonas ir balsai. Nusimato ramus vakaras su muzika.

Pasirodymo įžanga išsivysto į vieną didžiausių Natalie hitų „Wrong Impression“ ir koncertas įsivažiuoja. Įspūdis labai geras. Viskas arti, puikiai girdisi ir matosi visos muzikantų emocijos. Tokius koncertus labiau mėgstu už tuos, kai esi didelėje minioje ir pasirodymą žiūri per ekraną. Muzikantai įsitaisę ant kėdžių, kartas nuo karto nuo jų pakyla tik pasikeisti instrumentą. O Natalie užvaldo visą likusią sceną. Tradiciškai ji su aukštakulniais. Nedidukė (vos 1,60 m ūgio), tad mėgsta „prisidurti“ keliolika centimetrų.

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Sudainavusi „Satisfied“ dainininkė prabyla į publiką ir prisipažįsta, kad „Union Chapel“ yra jos mėgstamiausia vieta groti akustinius koncertus. Praleidęs šioje salėje vos daugiau nei valandą, pilnai tikiu šiais žodžiais. Nuskamba „Beauty on the Fire“, „Counting Down the Days“ ir jaučiu, kad šis koncertas bus per trumpas.

„Neįtikėtina, bet praėjusiais metais albumui „Left of the Middle“ sukako dvidešimt metų“, – sako Natalie. „Ką gi, tai puiki priežastis iš jo atlikti daugiau dainų“. Ir sudainuoja singlu neišleistą, bet labai gražią kompoziciją, kurią interviu Officialcharts.com yra pavadinusi vienu mėgstamiausių savo kūrinių – „Pigeons and Crumbs“. Po jo atėjo metas tituliniam geriausių dainų albumo kūriniui „Glorious“ ir dar vienam karjeros hitui „Shiver“.

Prieš pristatydama dainą „That Day“, kurią kažkada prieš leidybos kompanijos norą pasirinko pirmuoju albumo „White Lilies Island“ (2001) singlu, papasakojo istoriją apie tai, kaip nervavosi ir jautė spaudimą kurdama antrą albumą Los Andžele ir šis tekstas buvo tiesiog jos sąmonės srautas. Ji net nustebo, kad iš šių žodžių su prodiuseriais pavyko padaryti dainą. Nors kūrinys neturi priedainio, ji norėjo būtent šios dainos albumo „White Lilies Island“ pristatymui, nes jis geriausiai perteikia albumo emociją. Daina pasiekė Nr. 11 Jungtinėje Karalystėje, bet leidėjai to sėkme nelaikė.

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Nuskamba ir dar du tik su Imbruglia albumais susipažinusiems klausytojams žinomi kūriniai „City“ bei melancholiškas „On the Run“. Pastarojo emociją pratęsė „Smoke“, nepaprasto grožio singlas iš debiutinio albumo, mano pats mėgstamiausias šios dainininkės kūrinys. Atliktas nepriekaištingai, bet tampa aišku, kad koncertas artėja prie pabaigos.

„Ar čia yra „Daft Punk“ gerbėjų?“, – klausia Natalie ir lengva nuspėti, kad dabar skambės „Daft Punk“ „koveris“ „Instant Crush“, bene sėkmingiausias albume „Male“. Pakyla kelios rankos. „Instant Crush“ susiklauso nuostabiai. Natalie Imbruglia dėka šiame atlikime žodžiai įgauna daugiau svorio, nei originalioje dainos versijoje. Šiai dainai tinka akustinis formatas su gitara, mat ne kiekvienas elektroninės muzikos kūrinys yra toks įvairiapusis. Turbūt tik patys geriausieji.

Pasigirsta „Torn“ akordai, dainos, su kuria visame pasaulyje Natalie Imbruglia ir išgarsėjo. Publika laiminga. Laimingi ir muzikantai. Ko gero, tai vienas gražiausių singlų popmuzikos istorijoje, kuris iki šiol dažnai skamba radijo stotyse. „Žinau, kad „Torn“ dainuosiu visą gyvenimą“, – interviu yra sakiusi dainininkė. Per šią savaitę „Torn“ skambant išgirdau dar bent dukart – kirpykloje Sevilijoje ir autobuse Varšuvoje.

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Natalie Imbruglia koncertas Londone (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Savo laiku ši daina pakilo iki Nr. 1 Belgijoje, Kanadoje, Danijoje, Ispanijoje, Švedijoje. Tuo tarpu Jungtinėse Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje buvo grojamiausia 1998 metais. Australijoje tai tebėra grojamiausia daina nuo tada, kai ši statistika pradėta fiksuoti. Kitą rytą po koncerto Natalie pralinksmino, kai įsijungęs rytinę ITV laidą pamačiau interviu su ja, kur ji pasakojo apie turą. Pasisukus kalbai apie „Torn“, dainininkė neteisingai pataisė vedėją, kad pasiekti pirmą vietą Jungtinėje Karalystėje šiam kūriniui sutrukdė… Mr. Blobby – iš tiesų visas tris savaites jį antroje vietoje pralaikė „Aqua – Barbie Girl“.

Bet grįžkime prie koncerto… Po gausių plojimų ir išlaikytos pauzės nuskamba dar du kūriniai iš pirmojo albumo – titulinis „Left of the Middle“ ir antrasis šio albumo singlas „Big Mistake“. Ir tuo viskas ir baigiasi. Koncertas iš tiesų buvo gerokai per trumpas. Ir kažkoks netikėtai kalėdiškas. Iš penkių savo išleistų studijinių albumų Natalie nieko neatliko tik iš „Come to Life“ (nors „Want“ tikrai būtų tikęs šiai programai), bet nepulkime už ją sudarinėti koncerto programos. Kabinėtis prie šio pasirodymo galėtų tik bambekliai, o mes tokie nesame.

Natalie Imbruglia turas tapo malonia staigmena ir gera motyvacija vėl aktyviau sekti jos karjerą. Tuo pačiu tai buvo savotiška dainininkės dovana gerbėjams jos pačios gimtadienio proga. Paaiškėjo, kad Natalie gimtadienį švenčia tą pačią dieną, kaip ir „manoMUZIKA“, vasario 4-ąją. Su tuo vieni kitus ir sveikiname:)

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *