„Fever Ray“ Vilniuje: nesprogusi seksualumo bomba

„Fever Ray“ koncertas Vilniuje (koncerto organizatorių nuotrauka)

„Fever Ray“ koncertas Vilniuje (koncerto organizatorių nuotrauka)

– Vilniuje dar yra subkultūrų? – pašaipiai klausia mano draugė, vos tik mums įžengus į spindinčią „Compensą“. Pasirodo, yra. Merginų makiažai šiandien ryškesni, drabužiai – drąsesni (bet ne ta banalia nuogumo prasme). Daliai šių žmonių – tai pirmas kartas šioje koncertų salėje. Ir jie, kaip ir pagrindinė šio vakaro kaltininkė, Švedijos elektronikos diva „Fever Ray“, ne itin dera prie krištolinių šviestuvų.

Šis koncertas – neabejotina organizatorių „8 Days A Week“ sėkmė, net jei ir ne visi bilietai šį vakarą buvo išparduoti. Jau vien tai, kad pernai po 7 metų pertraukos į muzikinę sceną grįžusi dainininkė Karin Dreijer  į albumo „Plunge“ pristatymo turą įtraukė ir Vilnių – vertas pasididžiavimo faktas. Tai, kad norintys jos paklausyti greičiausiai būtų tilpę ir į „Loftą“ – smulkmena.

Daugybė koncertą reklamuojančių straipsnių žadėjo vakarą, „susprogdinsiantį tikrąją seksualumo bombą“. Ir atrodo, kad visi sprogstamojo užtaiso komponentai buvo paruošti: publika, kurioje šį kartą tikrai nebuvo daug atsitiktinių užklydėlių; iš stereotipų išsilaisvinusi ir „queer“ karaliene tapusi „Fever Ray“ su grupe; net užrašai ant durų, skelbiantys apie tam tikrą šio vakaro tvarką – prašymas kameras ir telefonus palikti kišenėse, o moteris ir žemaūgius praleisti į priekį, o kur dar tai, kad visi „Compensos“ tualetai vienam vakarui tapo „trans-friendly“. Viskas žadėjo išskirtinį vakarą.

Bet bomba nesprogo.

Ir sunku pasakyti kodėl. Gal dėl to, kad net ta rinktinė publika buvo sunkiai išjudinama. Ir tame nėra nieko blogo, aš irgi ateinu į koncertus labiau žiūrėti ir klausytis, nei išsitaškyti. Bet. Kai grupė scenoje net nesistengia užmegzti kontakto su publika, o publika „pati iš savęs“ nėra labai aktyvi, bendras rezultatas yra kaip tik toks – prėskas.

Ir atrodo, kad scenoje vyko tikrai įdomių dalykų: pradedant iš Geteborgo kilusią ir šiuo metu Berlyne kuriančia Tami T, grojusią, nepabijokime to žodžio, savadarbiu elektriniu strap-onu iki spalvingos merginų iš Irano, Kolumbijos, Argentinos ir Švedijos grupės, lydėjusios „Fever Ray“ scenoje. Ir muzika šįvakar skambėjo geriau nei gerai – net geriau nei įrašuose. Ir buvo sugrotos visos svarbiausios dainos – teturint 2 išleistus albumus, kitaip ir neįmanoma. Tik visa tai nešokiravo taip, kaip buvo žadėta. Nes už lango XXI amžius, o mus, užaugusius ant Koršunovo spektaklių, jau mažai kas gali šokiruoti.

Bet labiausiai šitam queer paradui trūko vado(vės) – stiprios asmenybės, kuri nesislėptų už šiurpių kostiumų ar spalvingų savo bendražygių. Ne, Karin Dreijer aš nevadinu silpna – taip pavadinti plaukus nusiskutusios androginiškos atlikėjos, išsiskyrusios 2 vaikų motinos, dainuojančios „This contry makes it hard to fuck“ man neapsiverstų liežuvis. Tiesiog lūkesčiai buvo per dideli. Tad tikėjausi asmenybės, kuri ne tik kurtų taisykles, bet ir bent jau atkreiptų dėmesį, kai jos yra laužomos – taip, kalbu apie tuos žiūrovus, kurie nepaisant atlikėjos prašymo, negalėjo palikti savo telefonų ramybėje. Kiekvieną kartą šviečiantiems aparatams pakilus į viršų, norėjau, kad nuo scenos pasigirstų bent pastaba. Deja.

Todėl labiausiai Karin Dreijer koncerte aš pasigedau pačios Karin Dreijer. Ir tai neturėtų stebinti, žinant jos istoriją: juk dar tuomet, kai ji buvo „The Knife“ dalimi, ji, kartu su broliu, slėpė savo veidus ir nedalino interviu. Naujausias „Fever Ray“ albumas, „Plunge“ yra kitoks tik savo skambesiu. Ji atsiskleidė, pagaliau parodė savo veidą, savo queer pusę, ji dainuoja apie seksą, bet noras likti pasislėpusiai liko. Ir koncerto metu tai labai trukdė skelbti tą seksualinės laisvės manifestą – trūko asmeninio santykio, kuris man gyvuose pasirodymuose dažniausiai nulemia viską.

Todėl šis vakaras, nepaisant to, kad iš visos širdies remiu jo idėjas, man buvo kažkoks „meh“.

PS. Nuotraukų iš koncerto nebus. Nes taisyklės ne visada yra tam, kad jas laužytume.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *