2011 metai – daug žadantys muzikos albumai (I dalis)

Kiekvienų metų pabaigoje muzikos vertintojai, kritikai ir apskritai muzikos mylėtojai, suprojektuoja tam tikrą lūkestį ateinantiems metams. Vieni tikisi naujų vėjų muzikos padangėje, kiti – dar „derlingesnių“muzikinių metų, o tam tikra klausytojų kategorija ateinančius metus tiesiog vadina „laukimu“. Tai – tarsi dar viena maža projekcija ir dar vienas lūkestis, tačiau skirtumas tas, kad šis „laukimo“ lūkestis būna grįstas ir išankstinėmis nuostatomis ir savotiška viltimi, kad bus „geriau nei buvo“. Be abejo, šiuo atveju kalba „sukasi“ apie laukiamus albumus ir dar vieną netikėtumo efektą – muziką, kuri bus išleista. Muzika, kuri, tikėkimės, atneš pozityvią emociją ir, kas svarbiausia, nenuvils laukimo metu susikurtų iliuzijų.

Taigi, muzikos portalas ManoMUZIKA nusprendė žvilgterėti į 2011 metus kaip į tam tikrą laukimo projekciją, kurioje rado kelis itin vertinamus muzikinius vardus, žadančius šiuos metus paversti „muzikaliais“. Be abejo, visų albumų apžvelgti neįmanoma, tačiau bent jau dalį – tikrai verta pabandyti. Pirmai pradžiai – 5 puikiai pasauliui pažįstami roko muzikos gigantai, kurie, ko gero, neleis pasibaigus šiems metams, 2011- ųjų įsivaizduoti be roko prieskonio.

Beady Eye – „Different gear, still spreading“

Kai maždaug 90 procentų britiško rokenrolo mylėtojų liejo graudžias ašaras dėl „Oasis“ išsiskyrimo, Liam‘as Gallagher‘is (pasiuntęs Noel‘į kur kas toliau nei „ant trijų raidžių…), susirinkęs visą likusį super grupės kolektyvą, pastatė butelį škotiško viskio ant stalo ir pareiškė: „aš esu tikras, kad be Noel‘io mes galime groti dar geriau“. Niekas neprieštaravo, o visas „Oasis“ branduolys liko kartu. Pasikeitė tik pavadinimas: iš „Oasis“ kolektyvas tapo „Beady Eye“.

Iki šios dienos „Beady Eye“ visuomenei pristatė tris singlus („Bring the Light“, „Four Letter Word“ ir „The Roller“), kurie – „sumauti” ant visiškai to paties kurpaliaus kaip ir visa „Oasis“ kūryba. Ar tai – sėkmės Didžiojoje Britanijoje garantas? Ko gero tikrai taip, nes Jungtinės Karalystės gyventojai tiesiog ryte ryja viską, ką išleidžia ką nors bendro su „Oasis“ turintys autoriai. Kalbėdamas apie vasario 28 d. pasirodysiantį albumą „Different gear, still spreading“ grupės gitaristas Gemas Archeris sakė: „Kai mes tik įrašėme pirmą albumo dainą, supratome, kad ji – velniškai gera. Kai įrašėme antrą, konstatavome, kad ji – tiesiog ypatinga. Ir taip vyko su visomis dainomis! O kai pradėjome įrašinėti šeštą ir septintą dainas, pagalvojau: kada gi, po velnių, parašysime niekam tikusią dainą? Ir tokių nebuvo! Visame albume nėra nei vienos blogos dainos!“. Viena iš albumo dainų – pirmasis „Beady Eye“ singlas „Bring The Light“ – iš grupės svetainės per 24 valandas buvo parsisiųstas 350 tūkstančių kartų. Dainos vaizdo klipas per pirmąją pasirodymo savaitę buvo peržiūrėtas daugiau nei 600,000 kartų. Grupei, kurią sudaro Liamas Gallagheris, Gemas Archeris, Andys Bellas ir Chrisas Sharrockas, 2010 m. lapkričio mėn. paskelbus apie pirmuosius savo koncertus Anglijoje melomanai bilietus išpirko per 30 minučių!

Todėl  galima svarstyti ir prieiti prie išankstinių išvadų, kad „Beady Eye“ pasirodymas  ne tik pratęs kultinės grupės „Oasis“ dominavimą muzikos istorijoje, bet ir naują – „vieno Gallagherio“ grupės puslapį – muzikos istorijos knygose.

Bright Eyes –The People’s Key

Prieš pradėdamas  įrašinėti naująjį albumą grupės vokalistas Conor‘as Oberst‘as buvo tikras tik dėl vieno dalyko – kaip jis turi skambėti: „Mes norėjome sukurti tokį albumą, kuriame būtų mažiau akustinių gitarų skambesio ir daugiau rokenrolo“, – teigia jis. Grupės albumo pavadinimas „The People’s Key“ – tai netolimos ateities vizija, kai dirbtinis intelektas pranoksta žmogiškąjį, o žmonija, kaip sąvoka, telieka tiesiog keista rūšimi. „Bright Eyes“ dešimtąjį savo albumą, kurio pasirodymo prekyboje data numatyta vasario 14 d., planuoja pristatyti pasaulinio turo metu dar šiais metais.

Kasabian

 Kasabian“ naujojo albumo įrašai buvo pradėti dar praėjusiais metais vos tik sugrįžus iš pasirodymų muzikos festivaliuose. Albumo išleidimo data dar nėra aiški, bet gitaristas ir dainų autorius Sergio Lorenzo Pizzorno (geriau žinomas kaip Serge) žada, kad šiemet didžiuosiuose muzikiniuose renginiuose tikrai bus galima išgirsti naujas grupės dainas. Serge labai džiaugiasi, kad naujieji albumo kūriniai skiriasi nuo praėjusių albumų, tačiau energija, būdinga „Kasabian“, išlieka ta pati. Grupės lyderis patikslino, kad šiame albume bus dar daugiau roko ir dar daugiau energijos. Tiesa, Tomas Meighanas išdavė paslaptį ir atskleidė, kad šis albumas bus pats melodingiausias iš visų iki šiol „Kasaban“ išleistų darbų.

Coldplay

„Coldplay“ šiuo metu užsidarė savo studijoje Londone, kur sienos, kompiuterio darbastaliai, magnetinės lentos ir visos kitos tuščios vietos yra apklijuotos tiek dainų akordais, tiek kūrinių tekstais, tiek ir potencialiu dainų sąrašu naujajam albumui. Nors jo išleidimo data dar nėra numatyta, tačiau tikimąsi jo sulaukti ankstyvą rudenį. Pasak kolektyvo atstovo, jau yra atrinkti dvylika kūrinių, tačiau jie visi –  be pavadinimų, kuriuos, kaip teigia Chrisas Martinas, sugalvoti nėra lengva. Albumo laukimą padidina faktas, kad prie jo prodiuserinį darbą dirba Brian‘as Eno – tas pats žmogus, kuris prodiusavo ir „Viva La Vida or Death and All His Friends“. Ar naujasis britų ketverto albumas taps šedevru, spėlioti sunku, nors grupės lyderis teigė, kad  iki šiol šedevro sukurti jiems nepavyko, o tai yra – jų siekiamybė.

The Strokes

Net penkerius metus tylėję amerikeičių rokeriai žada grįžti su trenksmu. Jau aišku, kad ketvirtas studijinis rokerių darbas vadinsis „Angles“, o išleistas jis bus kovo vidury.  „Mes turėjome jį pabaigti jau seniai. Ko gero  ir metai praėjo, tačiau vis galvodavome – „padirbkime dar kelias  savaites ir baikime“, tačiau praeina trys savaites ir mes nusprendžiame, kad jis dar nėra išbaigtas todėl vėl tęsiame darbus“, – pasakojo grupės vokalistas Julianas Casablancas. Nors ir albumo įrašinėjimo darbai užsitęsė, tačiau Julianas Casablancas nusiteikęs  optimistiškai: „Nekenčiu, kai grupė išsiskiria ir niekada nebegroja kartu. Aš manau, kad kiekvienas nori groti grupėje visą savo gyvenimą, todėl aš visada pasiryžęs kurti kartu su „The Strokes“. Beje, viename iš interviu, grupės nariai teigė, kad šis albumas – tai grįžimas prie to, nuo ko „The Strokes“ prasidėjo.

Žinoma, albumų sąrašą galimą tęsti ir tęsti, nes tai tik 5 vardai iš visos galybės, kurių albumai turėtų (tikrąja to žodžio prasme) papuošti šiuos metus, tačiau pernelyg greitai neužbėgdami įvykiams už akių palaukime jų pasirodymo ir įvertinę galutinį produktą sužinokime, kas buvo teisus, o kas ne.

Netrkus būsimų albumų sąrašo apžvalgą pratęsime…

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *