LP koncertas Vilniuje: kai muzika svarbiau už blizgučius

LP koncertas Vilniuje (nuotr. Vaidas Stackevičius)

LP koncertas Vilniuje (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Šios savaitės pradžioje Vilniuje nutiko kai kas malonaus. Amerikiečių dainininkė LP (Laura Pergolizzi) su savo koncertiniu turu apsilankė „Compensoje”. Tai, kad į šį koncertą buvo parduoti visi bilietai – puiki žinia ne tik koncerto organizatoriams, bet ir visai koncertų rinkai. Jaukiu ir paprastu koncertu dainininkė pavergė Lietuvos publiką. Dar maloniau, kad į LP koncertą rinkosi ne atsitiktiniai, bet šią dainininkę žinantys ir mėgstantys žiūrovai. Rugpjūčio pabaigoje paskelbus apie šį pasirodymą, turbūt nedaug kas būtų ėjęs lažybų, kad bilietų į jį neliks, tačiau dar lapkričio pabaigoje visi bilietai buvo išpirkti.

Didžioji mūsų dauguma apie Laurą Pergolizzi (36) išgirdome prieš dvejus metus, kai ji išleido dainą „Lost on You”. Nors jau ir iki tol ji buvo tapusi dainų bendraautore įvairiems žymiems atlikėjams. Sąrašas įspūdingas – „Backstreet Boys” („Love Will Keep You Up All Night”, 2007), Rihanna („Cheers (Drink to That)”, 2010), Christina Aguilera („Beautiful People”, 2010), Rita Ora („Shine Ya Light”, 2012), Leona Lewis („Fingerprint”, 2012), Cher („Red”, 2013).

Taip pat LP buvo išleidusi tris solinius albumus „Heart-Shaped Scar” (2001), „Suburban Sprawl & Alcohol” (2004), „Forever for Now” (2014), tačiau visgi buvo žinoma nebent tik labai siauram gerbėjų ratui. Tokiam siauram, kad į savo kaip atlikėjos karjerą LP lūkesčių jau nedėjo, o matė save labiau kaip dainų autorę. Tačiau nenustojo rengti koncertų su grupe mažame Holivudo klube, kur grojo savo kūrybą ir daug „koverių”, klube apsilankydavo ir garsių dainininkų, o po truputį žmonės pradėjo rinktis tiesiog į jos koncertus. Taip viskas ir įsisiūbavo.

Po kiek laiko LP pasirašė naują sutartį su leidybos kompanija. Po to sekęs albumas „Forever for Now” netapo proveržiu, tačiau dar po metų sėkmė pagaliau didele plačia šypsena nusišypsojo „Lost on You”. Ilgainiui ši daina buvo išleista šešių dainų EP „Death Valley” (2016 birželis), tačiau leidėjai laiku susizgribo ir netrukus pasirodė ir pilnas albumas „Lost on You” (2016 gruodis). Visi penki studijiniai „Death Valley” kūriniai pateko į šį albumą, taip pat kelios naujos dainos.

Albumas tapo auksiniu Italijoje ir platininiu Lenkijoje bei Prancūzijoje, o titulinė šio albumo daina triumfavo Prancūzijos, Šveicarijos, Lenkijos, Rumunijos, Turkijos, Graikijos, Slovėnijos, Slovakijos, Izraelio, Belgijos, net Baltarusijos topuose, pakilo į dešimtukus Australijoje, Italijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje ir kitose šalyse. Prisimenant lietuvių grupę „IR”, kurią būdavo sudėtinga „išsigūglinti” dėl specifinio pvadinimo, ši istorija nepasikartojo su LP. Šiuo metu „Lost on You” „YouTube” yra perklausyta arti 175 milijonų kartų.

Kiti dainininkės singlai „Other People”, „Tightrope”, „When We’re High”, „No Witness” irgi vienur kitur sulaukė sėkmės, nors ir netapo dideliais hitais, bet nepagadino reikalo, tad LP apie save ėmė burti pakankamai lojalią auditoriją (ypač Centrinėje, Pietų ir Rytų Europoje), kas šiais blaškymosi nuo vienos dainos prie kitos ir nuo vieno atlikėjo prie kito laikais yra beveik retenybė. Prisimindama patirtį rašyti kitiems dainas šiemet LP prisidėjo prie „The Kooks” dainos „Broken Vow” (išleistos albume „The Best of… So Far”).

LP koncertas Vilniuje (nuotr. Vaidas Stackevičius)

LP koncertas Vilniuje (nuotr. Vaidas Stackevičius)

LP koncertas Vilniuje (nuotr. Vaidas Stackevičius)

LP koncertas Vilniuje (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Maloniai šurmuliuojant pilnai salei Vilniuje scenoje išvydome padaužą berniūkštį primenančią dainininkę. Ypač šis įvaizdis sustiprėdavo LP atliekant savo firminiu tapusį švilpavimą. Jai pritarė trys muzikantai. Nebuvo jokių triukų ir efektų. Tik dvi gitaros, bosas, mušamieji ir vokalas (vietomis gitarą dainininkė keitė į ukulelę). Ir už nugaros didelės raidės LP. Tačiau ir tokiomis minimalistinėmis priemonėmis galima publiką padaryti laimingą. Šis koncertas buvo vienas tų, kurie grąžina viltį, kad į koncertą žmonės eina dėl muzikos, o ne tik dėl garso, šviesų ar efektų.
Koncertas nebuvo ilgas – šešiolika dainų įskaitant bisą. LP vokalas kartais švelniai priminė Gwen Stefani tembrą. Jau koncerto pradžioje nuskambėjo žiūrovų pamėgtas singlas „Other People”.

Publika mokėjo dainų žodžius ir prisijungdavo dainuoti kartu. Koncerto metu LP sudainavo visą albumo „Lost on You” programą ir net jo deluxe versijoje esančius kūrinius. Iš ankstesnės kūrybos skambėjo tik trys albumo „Forever for Now” kūriniai – „Tokyo Sunrise”, „Levitator”, „Someday”. Žinoma, „Lost on You” „Compensą” pavertė mobiliųjų telefonų jūra ir pakėlė ant kojų publiką balkone.

Paprastas, jaukus, nepretenzingas pasirodymas užmezgė stiprų ryšį su žiūrovais, kurių gerokai didesnę dalį sudarė moterys. Tuo pačiu pasirodymą galima pavadinti brandžiu ir net kažkiek santūriu. LP jau nebe paauglė, todėl į savo sėkmę žiūri ramiai. Jos dainos skambios, melodingos, kažkiek panašios viena į kitą, turinčios savitą braižą. Ne kartą įrodytas gebėjimas kurti (kitiems ir sau) leidžia tikėtis, kad LP netaps „one hit wonderiu”. Dainininkė turėjo likti patenkinta priėmimu Lietuvoje, pasirodymo pabaigoje pasidarė su publika selfį ir iš mūsų šalies turėtų išsivežti prisiminimą apie entuziastingą publiką bei degančias žiūrovų akis.

Šią savaitę LP surengė koncertus Kijeve ir Kišiniove ir jais pabaigė savo koncertinius metus. Toliau – nedidelis poilsis ir kitų metų vasarį-kovą suplanuoti tolimesni pasirodymai JAV, Kanadoje ir Rusijoje. LP koncerto sėkmė neleidžia abejoti, kad šią dainininkę Lietuvoje dar išvysime. Ir, ko gero, ilgai laukti nereikės.

Naujausias LP vaizdo klipas „No Witness”.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *