Made in Italy: madingi šalies himno muzikiniai rūbai

Turbūt vieni įdomiausių koverių – valstybės himno koveriai. Iš tiesų reikia turėti gerų idėjų ir drąsos, kad kažkas imtųsi eksperimentuoti su tuo, kas vadinama valstybės simboliu. Visų pirma, neabejotinai valstybė turi būti demokratiška ir visuomenė pakankamai išsivysčiusi, kad toleruotų tokius eksperimentus.

Tikriausiai todėl taip nedaug  egzistuoja autoritarinių valstybių himnų koverių ir eksperimentų. O galbūt taip yra todėl, kad laisvos dvasios žmonių neįkvepia šalies, kur tokia dvasia ribojama, himnas…Bet šį teiginį vadinkime retoriniu ir tiesiog neieškokime pagrindimų.

Bene vienas garsiausių tokių koverių pavyzdžių – 1969 metais Woodstock‘e  Jimi Hendrixo atliktas JAV „The Star-Spangled Banner“. Tačiau šįkart Ameriką palikime nuošalyje ir pakalbėkime apie… Italiją.

Italų himno „Il Canto degli Italiani“ (Italų daina) žodžius 1847 m. parašė toks Goffredo Mameli, todėl himnas dažnai vadinamas tiesiog Inno di Mameli (Mamelio himnas) arba dar, pagal pirmo posmo pirmos eilutės žodžius – Fratelli d’Italia (Italijos broliai). Tais pačiais metais muziką būsimam himnui sukūrė Michele Novaro. Nors daina buvo nepaprastai populiari Italijos vienijimosi laikotarpiu, 1861 m. susikūrus Italijos karalystei, valstybės himnu tapo „Marcia Reale“. Po antrojo pasaulinio karo, Italijai tapus respublika, 1946 m. spalio 12 d., „Il Canto degli Italiani“ buvo pasirinktas kaip laikinas valstybės himnas ir tiktai 2017 m. gruodžio 4 d. jis tampa Italijos himnu de jure.

Internete galima rasti nemažai roko, sunkaus roko metalo „di Mameli” versijų. Visgi pasistengiau atrinkti dvi. 2019 metais italų sunkaus roko grupė „Scala Mercalli” savąją versiją dedikavo himno autoriams ir 170 –sioms 1849 metų Romos respublikos metinėms.

2020 m. per pirmąjį karantiną, italų sunkaus roko muzikantai, sėdėdami namuose ir neturėdami ką veikti nusprendė bendrai suinterpretuoti valstybės himną ir atlikti jį nuotoliniu būdu iš savų namų. Gavosi pakankamai uždeganti ir „šviežia” versija. Kas ryšis perklausyti – labai rekomenduoju padaryti tai iki galo, nes šitoje versijoje dainuojamas tiktai pirmasis posmas.

Na, o iš visų remix‘ų (dance, techno, house, edm, etc.), kuriuos galima pasižiūrėti ir pasiklausyti youtube paieškoje įvedus0 italian national anthem dance remix, parinkau „The Sicilians” 2003 metų techno versiją.

Ir pabaigai smagi parodija apie italus ir italiją pagal Inno di Mameli

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *