Paskelbti kandidatai laimėti elitinį „Mercury” apdovanojimą

Mercury Awards

Vakar vakare Londone buvo paskelbti 12 albumų, pretenduojantys iškovoti prestižinį „Mercury” apdovanojimą. Net 7 iš dvylikos albumų yra debiutiniai muzikantų įrašai.

Tiesa, kaip ir kiekvienais metais, vos tik paskelbus kandidatų sąrašą, pasaulio muzikos blogosferoje netrūksta aistrų ir sąmokslo teorijų. Su kai kuriomis iš jų sutinkame ir mes, mat didžioji sąrašo dalis – išties mažų mažiausiai keistoka.

„Mercury” apdovanojimų ceremonija vyksta nuo 1992 metų. Čia kasmet „varžosi“ 12 geriausių Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje išleistų metų albumų. Kandidatus laimėti šį prestižinį apdovanojimą išrenka muzikos industrijos atstovai – muzikantai, leidybinių kompanijų vadovai, muzikos žurnalistai ir kiti su šia sritimi susiję Jungtinės Karalystės gyventojai.

Geriausio albumo savininkas paaiškės spalio 29 dieną.

12 pretendentų laimėti „Mercury” apdovanojimą:

2015 Mercury Prize NOMINANTAI:

FKA Twigs – LP1
Young Fathers – Dead
East India Youth – Total Strife Forever
Bombay Bicycle Club – So Long, See You Tomorrow
Anna Calvi – One Breath
GoGo Penguin – v2.0
Nick Mulvey – First Mind
Jungle – Jungle
Damon Albarn – Everyday Robots
Polar Bear – In Each and Every One
Kate Tempest – Everybody Down
Royal Blood – Royal Blood

ManoMUZIKA primena, kad pernai „Mercury” statulėle buvo apdovanotas James Blake įrašas „Overgrown”.

Šiemet „Mercury“ prizas bus įteiktas 25 kartą. Kol kas akivaizdi šių apdovanojimų lyderė – britė PJ Harvey. Ji yra vienintelė atlikėja, šį apdovanojimą laimėjusi du kartus (šiemet atlikėjos rekordą gali pakartoti „Bombay Bicycle Club”). Pirmą kartą muzikantei „Mercury“ prizas įteiktas už 2001 metais išleistą albumą „Stories From the City, Stories From the Sea“. Antrasis kartas jai buvo  sėkminigas 2011 -aisiais. Tada statulėlė jai atiteko už diską „Let England Shake“. Beje, PJ Harvey kartu su grupe „Radiohead“ yra dažniausiai per šiuos 24  metus minėti vardai. Tiesa, Thomo Yorke’o grupei kol kas nė sykio nėra pavykę laimėti „Mercury“.

Šis prizas – tai ne tik puiki galimybė pelnyti šlovę bei tikrai nemenką pinigų sumą, bet ir dar viena proga, garantuosianti albumo pardavimo augimą. Įrodymų, kad „Mercury“ prizu pasipuošusio albumo pardavimai šokteli akivaizdžiai, toli ieškoti tikrai neverta. 2010 metais, „The XX“ laimėjus „Mercury“, jau kitą dieną disko pardavimai išaugo 450 % ! Net ir praėjus trims mėnesiams po apdovanojimų ceremonijos plokštelės pardavimai buvo 74% didesni nei iki laimėjimo. 2008-aisiai „Mercury“ prizą laimėjusio „Elbow“ albumo „The Seldom Seen Kid“ pardavimai jau kitą savaitę šoktelėjo 700 procentų. 2005 metais „Mercury“ apdovanotos „Antony And the Johnsons“ plokštelės pardavimai „ūgtelėjo“ 175 procentais, o 2004 metais laimėjusių „Franz Ferdinand“ debiutinio įrašo – 30 procentų.

 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *