Vancouver Sleep Clinic: nusprendžiau nebešvaistyti laiko matematikai

Vancouver Sleep Clinic

Vancouver Sleep Clinic

Apie Australijos grupę „Vancouver Sleep Clinic“ manoMUZIKOJE buvo rašyta ne kartą. Nuolat pristatinėjome naują projekto muziką, džiaugėmės pagaliau įrašytu grupės albumu ir patyliukais laukėme jo Lietuvoje.

Deja, kol kas į Lietuvą planų atvykti kolektyvo siela Timas Bettinsonas neturi, tačiau, kaip prisipažino išskirtiniame interviu mūsų portalui, tikrai labai norėtų. Todėl tikėdamiesi, kad jo norai taps realybe (o kartu ir signalu) mūsų šalies koncertų rengėjams, pristatome pokalbį su šiuo metu pasaulyje sparčiai populiarėjančiu atlikėju.

„Vancouver Sleep Clinic“ sielai ir pagrindiniam kūrėjui T. Bettinsonui – viso labo 21-eri. Tačiau pirmuosius jo kūrybos vaisius raškyti galėjome jau prieš 4 metus. Jis mokėsi paskutinėse klasėse mokykloje ir sukūrė nuostabias synth pop/ elektro pop balades „Vapour“ ir „Collapse“. Beje, pastaroji daina gimė matematikos pamokoje.

Tikslieji mokslai vaikino netraukė, todėl natūralu, kad net ten jis savęs ieškojo ne skaičiuose, o muzikoje.

2014-aisiais „Vancouver Sleep Clinic“ išleido debiutinį EP „Winter“. Grupę pastebėjo ir pamilo ne tik Australijos gyventojai, bet ir senojo žemyno muzikos mylėtojai. Melodinga, lyriška, kiek naivoka, tačiau širdį glostanti muzika neliko nepastebėta ir Europos muzikos rinkos atstovų – T. Bettinsono grupę į savo koncertinį turą kaip apšildantį kolektyvą vykti kartu pasikvietė „London Grammar“.

Taip Vankuverio miego klinikos (pavadinimas, pasak Timo, neturi jokios reikšmės) žvaigždė ėmė kilti. Supratęs, kad nauja muzika turės būti gerokai brandesnė, solidesnė ir rimtesnė, atlikėjas žingsnis po žingsnio ėmė kurti debiutinį albumą. Savo pagalbą jam pasiūlė Jay-Z, Alicia KeysSnoop Doggo ir kitų žymių atlikėjų prodiuseris Al Shux, kuris ir tapo pagrindine varomąja debiutinio pilno solinio albumo jėga.

Taip suvieniję pajėgas ir vedini impulso pakeisti muzikinį pasaulį Al Shux ir Timas Bettinsonas kūrė ir kartu įrašinėjo pilną naują plokštelę, kuri balandžio pradžioje išvydo dienos šviesą. Švelnūs garsai, mielas it aksomas Timo falcetas, gerokai daugiau dramos ir, kartais net stadionams tinkančios kompozicijos leido 11 dainų rinkiniui tapti vienu įdomiausių šio pavasario įrašu. Albumui „Revival“ nebuvo gailima gerų žodžių, o „Vancouver Sleep Clinic“ muziką pagaliau pradėjo rimtai transliuoti ir pasaulio radijo stotys.

Šis kolektyvas šiuo metu itin populiarus Australijoje. Greitai jis leisis ir į pasaulines gastroles. Todėl natūralu, kad saulėtoje Australijoje kepinant neiliniam karščiui, Timas, sulaukęs manoMUZIKOS skambučio, tikrai turėjo ką papasakoti.

mM: Prieš porą mėnesių „Vancouver Sleep Clinic” pagaliau išleido savo pilną debiutinį albumą. Koks jausmas aplankė, kai muzikos prekių parduotuvėje išvydai savo debiutinę plokštelę?

T.B.: Tai buvo jaudinanti akimirka. Prie šio įrašo dirbau labai ilgai, todėl pamatęs „Revival” visų pirma pajutau didelį palengvėjimą. „Pagaliau”, – pamaniau sau. Pagaliau šis įrašas pasieks visa pasaulį.

Kaip apibūdintum „Revival”? Apie ką šis albumas ir kam jis yra skirtas?

Šis albumas – apie mano gyvenimo kelionę. Apie pastarųjų metų kelią nuo mokyklos suolo iki pirmų žingsnių muzikos industrijoje, apie koncertinį turą, išgyvenimus, patirtus įvairiuose pasaulio kraštuose ir mintis, mane lydėjusias visos šios kelionės metu.

Tai laikas, kurį galėčiau įvardyti didžiuliu pokyčių metu. Tai įdomi ir vingiuota kelionė per džiaugsmus, vargus, laimę ir liūdesį. Iš esmės tai asmeninis nuoširdus išgyvenimas kuriant „Revival” dainas.

Kiek daugiau nei prieš porą metų išleidai nepilną albumą „Winter”. Būtent tada „Vancouver Sleep Clinic” vardas tapo žinomas pasaulio melomanams. Ar galėtum palyginti minėtą EP su neseniai išleistu pilnu albumu?

„Revival” mums atvėrė gerokai daugiau galimybių. Galėjome sukurti gerokai tobulesnį skambesį nei įrašinėjant “Winter”. Pavyzdžiui, naujame albume girdite gyvus styginius ir pučiamuosius instrumentus, čia dainuoja tikras choras ir t.t.

Kita vertus, nėra čia ko labai stebėtis (šypsosi). „Winter” kūriau savo miegamajame, o įrašiau sutaupęs kelis šimtus paskutinių dolerių. Taigi, neturėjau tokios laisvės ir galimybių pasirinkti ir išgauti tokius garsus, apie kuriuos svajojau.

Laisvės kuriant “Revival”, panašu, tau pridėjo ir itin talentingas bei vertinamas muzikos prodiuseris Al Shux.

Tikrai taip. Dirbti su juo – vienas malonumas. Pirmą kartą susitikome tada, kai man buvo viso labo 18. Iškart pajutome chemiją (juokiasi).

Al’as prodiusavo galybę geros r&b ir hip-hop muzikos, todėl buvo nuostabu sujungti šią patirtį ir jo žinias su mano idėjomis. Manau, kad tai šį albumą ir daro ypatingu.

Netrukus leisies į kelionę po Šiaurės Ameriką. Ar ketini užsukti į Europą? Galbūt pakeliui trumpai stabtelėsi Lietuvoje?

Šiemet tikrai koncertuosime Senajame žemyne. Į Lietuvą taip pat labai norėčiau atvykti, tačiau čia jau ne viskas priklauso vien tik nuo manęs. Reikia tikėtis, kad su šiek tiek reklamos ir muzikos galėsiu įgyvendinti ir šį savo norą (šypsosi).

Jeigu tavęs paprašyčiau trumpai pristatyti „Vancouver Sleep Clinic”, ką atsakytum?

Sakyčiau, kad tai labai nuoširdus projektas, sukurtas tam, kad žmones lydėtų viltis, džiaugsmas ir taika.

Kas tave labiausiai įkvepia?

Mano didžiausias įkvėpimas – Dievas, šeima ir šalia esantys žmonės. Visi mano kūriniai yra apie dalykus, kurie vyksta aplink ir mintis, kurios gimsta mano galvoje.

Viename savo interviu sakei, kad daina „Vapour” buvo sukurta matematikos pamokoje. Ar tai tiesa?

Taip, tai tiesa, tik daina buvo ne „Vapour”, o „Collapse”. Ko gero tai ir buvo keisčiausia vieta, kurioje kažką kada nors sukūriau.

Apskritai matematikos pamokose nuolat nuobodžiaudavau. Kol vieną kartą galiausiai nusprendžiau: pakaks laiką švaistyti veltui, reikia užsiimti kuo nors produktyvaus. Tuo metu mano vienintelė veikla po pamokų buvo muzika, todėl nusprendžiau, kad ja reikia užsiimti ne tik pasibaigus pamokoms, bet ir jų metu (juokiasi).

Muzikos rinkoje jau esi kelerius metus. Kokius geriausius potyrius per juos tau teko išgyventi?

Keliauti, koncertuoti ir bendrauti su žmonėmis, kurie mėgaujasi mano sukurta muzika ir palaiko “Vancouver Sleep Clinic” yra daugiau nei nerealu. Tai – svajonių išsipildymas. Niekada negalėjau patikėti, kad kitoje žemės rutulio pusėje kada nors sutiksiu žmogų, su kuriuo mane sieja būtent mano muzika. Šie jausmai niekada nepasensta ir nenusibosta…

Pakalbėkime apie muzikinę įtaką, kurią tau klijuoja ir Australijos, ir likusio pasaulio muzikos kritikai. Būtent jie atkreipė dėmesį, kad tavo falcetas – labai panašus į „Bon Iver” lyderio Justino Vernono.

Aš labai mėgstu „Bon Iver”. Todėl kalbos apie Justino Vernono įtaką tikrai nėra iš piršto laužtos. Jis buvo mano autoritetas. Ypač tada, kai muzikos rinkoje žengiau pirmuosius žingsnius.

Tačiau kurdamas muziką aš negalvoju apie įtakas ir nesiekiu būti į kažką panašus. Mūsų balsai gal ir gali būti panašūs, tačiau kai kuriu, tiesiog atsisėdu, pradedu žaisti su garsais ir darau tai, kas man atrodo natūralu. Stengiuosi neleisti sau būti į ką nors panašiu.

Tuomet prisipažink, ko pastaruoju metu dažniausiai klausai.

Negaliu atsiklausyti naujo „6LACK” albumo. Tai visiškai nepelnytai neįvertintas labai geras chillinis įrašas. Juo mėgaujuosi kone kasdien.

Kokie šiuo metu tavo pagrindiniai tikslai?

Tiesiog noriu savo muziką rodyti kaip įmanoma didesniam ratui žmonių. Noriu sukurti didžiulę kultūrą aplink savo projektą, kurioje kiekvienas klausytojas būtų įtrauktas, mylimas ir vertinamas.

Tačiau tai po truputį ir vyksta. Lietuva – geriausias to pavyzdys. Nors mūsų šalys nutolusios tūkstančiais kilometrų, tavo muzika vis garsiau skamba Lietuvoje.

Tai nuostabu. Žinau, kad esate maža, bet veržli šalis. Niekada čia nebuvau, tačiau labai norėčiau apsilankyti.

Todėl sakau nuoširdų ačiū visiems Lietuvos žmonėms, kurie klauso mano muzikos. Man tai labai daug reiškia. Tikiuosi, kad kada nors „Vancouver Sleep Clinic” turės progą pagroti jums gyvai.

Ačiū už pokalbį!
Apačioje – visas naujausias „Vancouver Sleep Clinic” albumas

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *