Kalėdinis „Little Drummer Boy” labirintas: nuo merginų choralo iki David Bowie, Bing Crosby ir… pankroko

Kalėdos – bene globaliausiai ir seniausiai švenčiama pasaulio šventė. Iki krikščionybės švęsta kaip saulėgrąžos diena, veliau ji tapo visiems pasaulio krikščionims svarbiausia Jėzaus gimtadienio švente. Ir visiškai nesvarbu kokioje aplinkoje valgome kūčių vakarienę ar kokia išaušta gruodžio 25-oji; nesvarbu ar esi vienas, ar šeimoje, ar artimų ir mielų draugų apsuptyje. Svarbiausia yra tai, jog ši diena – tarytum savotiška abstrakčios vilties šventė. Juk būtent tądien suvokiame, kad beviltiškas tamsos ilgėjimo metas baigėsi ir, nepaisant to, kad žiema tik prasidėjusi, labai iš lėto šviesos bus vis daugiau, o ne taip ilgai trukus ateis ir ypatingai laukiamas šilumos metas. O su juo, žinoma, ir ilgi vakarai, marškinėliai trumpomis rankovėmis, saulėlydžiai su draugais ir mieli pasisėdėjimai lauke iki aušros…

Manoma, kad šiai šventei skirtos muzikos ištakos siekia IV a. Romos imperijos laikus. Nuo tų laikų kalėdinių dainų, choralų, psalmių ir t.t., buvo sukurta nesuskaitoma daugybė. Be to, kasmet ir toliau kuriamos naujos, naujam gyvenimui „prikeliamos” senos. Ir jų yra tokia gausybė, kad nuo pat gruodžio pradžios radijo stotys gali savo programas sudarinėti vien tik iš tokio pobūdžio dainų (ką,beje, kai kurios ir taip sėkmingai daro).

Little Drummer Boy

1941 metais Amerikiečių klasikinės muzikos kompozitorė, pianistė ir mokytoja Katherine Kennycott Davis sukūrė „Carol of the Drum“ – kalėdinį choralą, kurį galėjo atlikti mėgėjų ir mergaičių chorai. Ir, nors pačios kompozitorės teigimu, tai labai laisva čekų liaudies dainos „Hajej, nynjej“ interpretacija (o jos tuometinės alma mater – Wellesley College – muzikos departamento vadovės Claire Fontijn teigimu, tai – prancūzų dainos „Patapan“, kuri virto „pa-rum-pum-pum“ laisva interpretacija) faktas lieka faktu – 1941 metais pasaulyje atsirado „Carol of the Drum“, vėliau pavirtusi į „The Little Drummer Boy“.

1951 m. „Carol of the Drum“ pirmą kartą platesnei auditorijai pristatė austrai „Trapp Family Singers”. Jie „Decca Records” studijoje įrašė dainą savo albumui ta forma, kokią ją sukūrė autorė. O čia atėjo metas ir nedideliam istoriniam -kultūriniam ekskursui.

 Tikriausiai mažai kas iš mano kartos žmonių nematė filmo „Muzikos garsai“ (The Sound of Music). Dar 1965 metais pasirodęs Roberto Wise’o režisuotas muzikinis filmas tapo tų metų amerikos kinematografijos „sensacija“ ir kasos rekordininku. Dar po metų, jis tampa visų laikų „kasos rekordininku”, aplenkdamas „Vėjo nublokšti“ (angl. „Gone with the Wind”) ir tokiu išlieka dar penkeriu metus.

Daugybę nominacijų ir apdovanojimų susižėręs filmas sukurtas remiantis 1949 metais išleistais Marios von Trapp memuarais „The Story of the Trapp Family Singers“.. Jame pasakojama apie realaus žmogaus, buvusio Austrijos-Vengrijos imperijos laivyno karininko Georgo Ludwigo von Trappo gyvenimą. Mirus žmonai ir vienam auginant septynis vaikus, jiems pasamdoma auklė – noviciantė Maria Augusta Kutschera (vėliau tapusi Maria von Trapp). Šeima pabėga iš Austrijos įvykus anšliusui ir taip atsiranda „Trapp Family Singers” – taip, būtent tas pats „kolektyvas”, kuris pirmą kartą viešai pristato kūrinį „Carol of the Drum“ –  „The Little Drummer Boy“.

1958 m. the „Twentieth-Century Fox Records” sudaro sutartį su muzikos aranžuotoju, dirigentu ir kompozitoriumi  Harriu Simeone. Sukertama rankomis dėl Kalėdinio albumo išleidimo. Šis surenka grupę pavadintą „The Harry Simeone Chorale“ ir imasi ieškoti medžiagos albumui. Jam pristatoma neaiški Jacko Hallorano aranžuota daina „Carol of the Drum“. Tačiau kompozitoriui pavadinimas ne itin patinka, todėl jis pakeičiamas į  „The Little Drummer Boy“. Kompozicija patenka į autoriaus albumą „Sing We Now of Christmas“.  Ilgai laukti neteko ir „The Little Drummer Boy“ tampa nepaprastai populiariu kūriniu, kuris nuo 1958 iki 1962 išlieka JAV muzikos topų lentelėse. Nuo šios akimirkos kone kasmet dainą savaip interpretuoja skirtingi – nuo Ray’aus Conniffo, Johnny Casho, Andy Williamso iki Marlene Dietrich, „Boney M”, Ru Paul, Richardo Marxo, „Pentatonix”, paauglių dievaičio Justino Bieberio ir galybės kitų.

 1977 metų rugsėjo 11 d. Londone, „Elstree” televizijos studijoje įrašinėjama speciali Kalėdinė televizijos laida „Bing Crosby‘s Merrie Olde Christmas“. Tuo metu Bingas Crosby buvo laikomas vienu populiariausių ir įtakingiausių pasaulio muzikos artistų ir aktorių. Tądien jam buvo 74. Įdomi tau, kad ši laida tapo vienu paskutiniųjų pasirodymų jo gyvenime (po mėnesio nuo širdies smūgio jis mirė Madride).

Davidui Bowie tuo metu tebuvo 30. Gyveno jis taip vadinamą „Berlyno periodą“ . Visiškai nereklamavęs savo vienuolikto studijinio albumo „Low“, atlikėjas Bowie nusprendžia kiek kitaip pasielgti su 12-ąja plokštele „Heroes“, todėl mielai priima kvietimą sudalyvauti minėtoje Bing Crosby laidoje. Jau tada laidos muzikiniai vadovai Ianas Fraseris ir Larry Grossman buvo suplanavę, kad duetas atliks „The Little Drummer Boy“ interpretaciją. Visgi Bowie kategoriškai atsisakė dainuoti šią dainą, teigdamas, jog ji – visiškai netinkama jo balsui. Apstulbinti laidos kūrėjai studijos rūsyje suranda pianiną ir per valandą sukuria kontrapunktą dainai „Little Drummer Boy“ – naujadarą, pavadintą „Peace on Earth“.

Po valandos repeticijų Crosby sudainavo „Little Drummer Boy“, o Bowie – „Peace on Earth“. TV laida JAV buvo transliuota „CBS” tv kanalu 1977 m. lapkričio 30 d., o Jungtinėje Karalystėje – per kalėdas. Įdomu ir tai, jog laida išvydo dienos šviesą ir… nugulė TV archyvuose… Niekas niekada neplanavo išleisti šio kūrinio singlo tol, kol 1982-ųjų lapkritį to nepadarė „RCA Records”. Vos tik singlui pasirodžius, jis pakyla iki 3 vietos Jungtinės Karalystės sinlgų tope ir tampa vienu sėkmingiausiai parduodamu David Bowie kūriniu. JAV ir Kanadoje „Peace on Earth / Little Drummer Boy“ tampa nuolatine radijo stočių transliuojama Kalėdine daina.

1982 metais, Diuseldorfe, vietinių pankų pamėgtame bare „Ratinger Hof” susikuria grupė „Die Toten Hosen” (beje, 1988 m. koncertavusi  Vilniuje, Lituanica festivalyje). 1998 m. pasivadinę Die Roten Rosen jie išleidžia Kalėdinių dainų albumą pankroko stiliuje „Wir warten auf‘s Christkind“ („Mes laukiame vaikelio Kristaus“). Plokštelėjebe kelių originalių kompozicijų buvo surinktos ir tradicinės kalėdinės dainos, atliktos mažų mažiausiai…. labai netradiciškai. Kompozicijų sąraše buvo galima rasti tokias dainas kaip „Jingle Bells”, „Stille Nacht”, „White Christmas”, „We Wish You a Merry Christmas” ir kitas. Viena tų „tradicinių” dainų tapo ir visiškai naujai suskambusi „The Little Drummer Boy“.

Broliai Joelis ir Lukas Smallbone’ai gimė Australijoje, tačiau dar vaikystėje šeima emigravo į JAV ir įsikūrė Nešvilio apylinkėse. 2007 m., pasivadinę „Joel & Luke”, jie pradeda savo kaip Christian pop muziką atliekančio dueto karjerą. 2009 metais „Joel & Luke”  keičia pavadinimą į „for KING & COUNTRY“ ir pasirašo kontraktą su Warner Music Group. Po trejų metų, 2012-aisiais, jie išleidžia pirmą palankiai kritikos sutiktą albumą „Crave“, o antrasis, 2014 -ųjų metų įrašas „Run Wild, Live Free, Love Strong“ duetui pelno Grammy statulėlę. 2016 metų gruodžio 18 dieną „for KING & COUNTRY” koncertuoja Fenikse, Arizonoje, kur jie atlieka savąją „The Little Drummer Boy“ interpretaciją, o įrašytas koncertas tampa jų trečiuoju albumu „Christmas: Live from Phoenix“.

Neįtikėtina muzikos mokytojos sukurto choralo mergaičių ir mėgėjų chorams metamorfozė per 80 metų…

„Little Drummer Boy” atgimsta kasmet. Įvairiuose kontekstuose, galybėje žanrų. Tačiau juos visus jungia vienas ir tas pats tikslas – tai daina, kuri tapo vienu svarbiausių muzikinių kalėdų atributų.

Taigi, gražių visiems artėjančių švenčių!

Tikimės, kad kiekvienas iš jūsų ras sau artimiausią „Little Drummer Boy” interpretaciją. Apačioje – dar keli variantai iš šimtų ar tūkstančių, kuriuos galite rasti internet.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *