Tamsta muzika 2012

Šiek tiek paatvirausiu: negausios manoMUZIKA.lt šeimynos narius, be abejonės, vienija meilė muzikai, bet nepaisant to, kiekvieno iš mūsų grotuvuose dyla skirtingo žanro kompaktai. Tai džiugina, nes dažniausiai be didesnių vidinių diskusijų natūraliai pasiskirstome, kurį vasaros festivalį kiekvienas iš mūsų labiausiai trokštame išgirsti. Visgi, prieš „Tamsta muzika 2012“ teko traukti burtus – pamatę festivalio dalyvius į Varėnos dainų slėnio salą patekti norėjome visi.

Monika Liu pasirodymas (nuotr. manoMUZIKA.lt)

„Tamsta“ komanda tiek klubo renginių cikle, tiek kasmetinės muzikos fiestos programoje išties išlaiko savo pačių susikurtą aukštą kokybės kertelę, bet kartkartėm lyg iš giedro dangaus drioksteli visai ne ekonominės skonio klasės atlikėją ar grupę ir priverčia gerąja prasme išsižioti: „Lietuvoje?! Ar tikrai nesapnuoju?“. Šiųmetiniu festivalio karūnos brangakmeniu, mano subjektyvia nuomone, tapo australas, „Grammy“ laureatas Sam Sparro, kurio pasirodymas išties išsiskyrė profesionalumu. Bet apie viską – „tiesiai per aplinkui“.

Antis pasirodymas (nuotr. manoMUZIKA.lt)

 

Ne paslaptis, jog vasarą muzikos mylėtojai Lietuvoje turi kur pamaloninti ausis. Skeptikams skubu paprieštarauti – ar teko regėti manofestivalis.lt renginių kalendorių? Kiekvieną šilčiausio metų sezono savaitgalį galima rinktis skirtingą Marijos žemės kampelį su ten aidinčiu muzikiniu festivaliu, o neretai tomis pačiomis datomis sutampa keli ir daugiau pasiūlymų – pridėk dar kaimynines valstybes ir belieka susiplėšyti į dalis arba su atodūsiu išleisti visus metus taupytus litukus.

Sam Sparro pasirodymas (nuotr. manoMUZIKA.lt)

Be2gether“ antrus metus skaičiuojant „laikinąjį atilsį“ „Tamsta muzika“ festivalis tapo vieninteliu tokios muzikinės koncepcijos vėliavnešiu gausioje pasiūloje. Nemeluosiu – šiemet iš nuolatinių lankytojų pusę ausies teko išgirsti niurzgėjimų apie tai, jog festivalio programoje „ir vėl tas pats“, bet žmonių gausa bei net ir antrąją festivalio dieną beplūstantys nauji klausytojai formuoja kiek kitą išvadą – ketvirtus metus rengiama „Tamsta muzika“, kasmet sutraukianti apie 7000 muzikos mylėtojų, tampa tradicija. O tradicijos, kaip žinia, tuo ir pasižymi – kaskart žinai, ko sulauksi, kam tai skirta ir, kas svarbiausia, jog kitais metais – vėl tai kartosi.

Sam Sparro pasirodymas (nuotr. manoMUZIKA.lt)

Taigi, šiųmetinis „Tamstos“ muzikinis meniu netapo išimtimi – skambesio su roko prieskoniais mylėtojai galėjo būriuotis „Karma“, Andriaus Mamontovo, „Antis“ „Colours of Bubles“, „Flying Pillows Project“, „Stiffer“, pasirodymuose, elektronikai prisiekę – linguoti į taktą skambant Leon Somov ir Jazzu, hip-hop ritmui atsidavę – trypti su „Tie geresni“, „Dee & Kamy” ir „G&G sindikatu”, šeimyniškai atsipalaiduoti atvykę ar tiesiog neįpareigojančio kokybiško gyvo pasirodymo trokštantys – ploti į taktą pagal „The Ball & Chain“, Migloko, „Saulės Kliošas“, „Electric Wire Hustle“ muziką, nenustygstantys vienoje vietoje galėjo džiaugtis ne tik užvedančiu „Brazilian Girls“ ar Sam Sparro pasirodymu, bet ir turėjo puikią progą nesitraukti nuo visas tris dienas veikiančios Gatvės šokių scenos. Išties, per tris muzikines paras buvo visa vaivorykštė pasirodymų. Beje, kaip visuomet, renginy netrūko ir įvairių pramogų, meno erdvių, maisto, gėrimų bei apsauginių darbuotojų.

Sam Sparro pasirodymas (nuotr. manoMUZIKA.lt)

Diskutuojant apie tokį organizatorių pasirinkimą, vėlgi, teko išgirsti kiek snobiškumu atsiduodančių replikų apie „komerciniu renginio atsiperkamumu kvepiančią muzikinę mišrainę“, tačiau, vadovaujantis A. Mamontovo dainos fraze „kaip žiūri, taip ir matai“, savo ruožtu, neturėdami teisės nei smerkti, nei teisinti, reziumuojame, jog „Tamsta muzika“ festivalis nėra subalansuotas muzikos mylėtojui, kuris yra krauju prisiekęs vienam konkrečiam muzikiniam stiliui. Religijos postulatu „vienintelė tiesa“ čia nedvelkia ir tuo daugelis čia kasmet sugrįžtančių tikrai džiaugiasi.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *