Apie tai, kaip Robbie Williamsas flirtavo su lietuvaite ir tirpdė estų santūrumą

Robbie Williams koncertas Taline

Tai ėmė ir pagaliau įvyko! Didžiausias šią vasarą koncertas Baltijos šalyse nutiko praėjusį sekmadienį Talino dainų slėnyje, kur griaudėjo Robbie Williamso atsivežtos kolonėlės, o jo dainų paklausyti susirinko apie 63 000 žiūrovų.

Ne tik iš Estijos. Buvo čia ir penki tūkstančiai lietuvių, šiek tiek daugiau latvių, taip pat rusų ir suomių. Net vokiškų numerių teko matyti. Ir visa tai nenuostabu, nes šis koncertas tapo vieninteliu Robbio pasirodymu Rytų Europoje.

„Artimiausias dvi valandas jūsų užpakalis bus mano!“, – iš karto pareiškė scenoje pasirodęs dainininkas, pristatęs save Robbie F**king Williamsu. Pala pala. Anksčiau jis sakydavo, „sveiki atvykę į geriausią šou pasaulyje!“ Na, bet viską tuoj pamatysime patys.

Kai „manoMUZIKA“ paprašė parašyti šio koncerto apžvalgą ir nustebau (iš netikėtumo), ir nudžiugau (nes gera priežastis šį koncertą stebėti atidžiau, prisiminti ankstesnius Robbio turus, juos palyginti).

Po koncertų britų salyne pirmoje šios vasaros pusėje (Anglijoje, Škotijoje, Airijoje) liepos viduryje į kontinentinę Europą ištrūkęs Robbie čia surengė 15 iš 26 savo „Take The Crown Stadium Tour“ koncertų. Geografija apsiribojo galima sakyti vien Vakarų Europa ir Skandinavija – Vokietija, Austrija, Italija, Šveicarija, Belgija, Danija, Švedija, Norvegija. Plius dar vienas koncertas Balkanuose (Kroatijoje) ir vienas Šiaurės – Rytų Europoje (Estijoje). Nors estai save, ko gero, irgi priskirtų skandinavams.

Tačiau estams ne tik pasisekė išplėsti RW turo geografiją… Jie sugebėjo nukonkuruoti „Wembley“ stadioną ir pasiekti susitarimą nufilmuoti Robbio koncertą ne tik šimtams kino teatrų visame pasaulyje tiesioginei transliacijai, bet ir būsimam dainininko DVD. Tad daugelis koncerto dalyvių po kelių mėnesių turės puikų prisiminimą apie šį vakarėlį.

R. Williamso koncertas Taline

Visa ši epopėja užtruko dvejus metus, dar nuo 2011 m. liepos, kai į grupę „Take That“ sugrįžęs Robbie su ja koncertavo Kopenhagoje (taip taip, tą patį vakarą jis Kopenhagoje apsinuodijo 1500 JAV dolerių vertės krabu ir kitą dieną turėjęs įvykti antrasis „Take That“ koncertas Danijos sostinėje buvo atšauktas).

„Take That“ turo svečiai „Pet Shop Boys“, savo karjeroje irgi bendradarbiavę su Robbie Williamsu (tai jų pritariantys balsai skamba Robbio dainoje „No Regrets“), ir ne kartą su koncertais lankęsi Baltijos šalyse, savo draugus ir koncertų organizatorius iš Estijos Kopenhagoje suvedė su Robiu, tuo metu jau planavusiu savo solo albumą ir turą. Ir štai visų tų ilgų derybų rezultato liudininkai ką tik buvo susirinkę Talino Dainų slėnyje, kur galėjo įvertinti vieno žinomiausių Europos atlikėjų gebėjimus.

Apie Robio sugebėjimus daug kalbėti nėra prasmės. Jį tikrai verta pamatyti. Nesunkiai atpažįstamo balso tembro ir per kraštus trykštančia charizma, puikiai (neretai stačiokiškai, bet taikliai) bendraujantis dainininkas ne be pagrindo yra vienas sėkmingiausių Europoje.

Pasimokyti bendravimo meno (laisvumo, humoro, saviironijos ir drąsos) iš jo turbūt galėtų bet kuris lipantis į sceną. Prisiminimai iš 2011 m. Robbio solinio pusvalandžio „Take That“ turo metu ir 2003 m. jo koncerto Katovicuose (reklamuojančio albumą „Escapology“, atsimenamą iš singlų „Feel“, „Come Undone“ ir „Sexed Up“, kurie, beje, gyvai nuskambėjo ir šiame ture) kėlė lūkesčius į padanges.

Pirmą kartą nuo 2006 m. savo solinį turą surengęs Robbie Williamsas kartu su vienuolikos muzikantų grupe naujomis dainomis neužsižaidė, jų atliko penkias. Pradėjo nuo intro su „Hey Wow Yeah Yeah“ (po kurios, žinoma, driokstelėjo savo „Let Me Entertain You“), koncerto eigoje dar atliko „Gospel“, „Be a Boy“, „Foo Fighters“ dainos „Pretender“ kloną „Not Like the Others“ ir, žinoma, vienintelį savo naujausio albumo hitą „Candy“.

„Aukščiausiasis sakė, Robbie, tu turi pradėti nuo „Let Me Entertain You“ ir baigti „Angels“,  – sakė dainininkas prieš pradėdamas baigiamąją koncerto dainą, kuri nuskambėjo išties įspūdingai. Tuo galite įsitikinti iš „YouTube“ jau paskelbto 33 kameromis nufilmuoto įrašo.

Šiek tiek tuktelėjęs (bet koks gi skirtumas) dainininkas žavėjo publiką tuo, kad nesistengia komiškai kaip Madonna vaikytis jaunystės. Kiek padusęs, kelis kartus nugaros skausmais pasiskundęs dainininkas perspėjo, kad trūko labai nedaug, kad šis koncertas dėl sveikatos problemų būtų neįvykęs. „But you have some really good drugs, Estonia!“ pasakė dainininkas žaisdamas žodžio „drugs“ dviguba reikšme.

R. Williamso koncertas Taline

Koncerto įspūdžius teko aptarti ir su įvairiais bičiuliais. Įdomus faktas – kam tai buvo pirmasis RW koncertas, buvo susižavėję ir vadino jį vienu geriausiu gyvenime, tačiau tie, kas matė Robbie anksčiau, atsargiai užsimindavo, kad… šiuo koncertu kažkiek gal ir nusivylė. Vienas bičiulis, matęs šio turo koncertą Danijoje, sakė, kad ten jam koncertas irgi paliko didesnį įspūdį, buvo visai kita atmosfera ir,  jeigu ten būtų už koncertą parašęs dešimtuką, tai koncertą Taline vertintų… septynetu.

Kaip ir visur, tam faktoriai gali būti objektyvūs ir subjektyvūs. Robbie galbūt jau kiek ir praranda savo formą, tačiau reikia nepamiršti ir kad koncertas vyko Taline, kur publika turbūt buvo santūriausia per visą šį jo turą (Estijoje mačiau „The Prodigy“ koncertą, todėl, patikėkite, labai lengva pasakyti, kas iš publikos yra ne estai). Buvo vietų, kur publiką jam reikėjo tempti paskui save. Tai atima jėgų ir gali būti, kad Robbie energijos 60 000 žmonių ne visada užtenka, ypač jei ta publika pasyvesnė.

Visgi dainininkas scenoje jautėsi tikrai puikiai ir buvo neišmušamas iš vėžių. Užgrojęs vieną savo hitų „Millenium“ Robbie atkišo mikrofoną publikos chorui, tačiau tuoj pat pajuokavo, kad ši daina, ko gero, čia buvo nedidelis hitas.

Noras įtikti publikai kartais buvo per didelis – kiekviena proga kartojama „Estonia“ ar „Eesti“ kiek pabodo jau ir patiems estams. Bet buvo išties geras pokštas, kartojamas kiekvienoje šalyje, kur po prisipažinimo, kad myli publiką Robbie sako, turintis pasakyti tuos tris žodžius žiūrovams gimtąja kalba ir juos jam užrašė viešbutyje. „Mano didelis b****“ – ši estiškai nuskambėjusi frazė irgi buvo sutikta audringai.

Lietuviams smagiausias koncerto momentas buvo tada, kai pasiskundęs nugara ir tuo, kad yra vienišas ant scenos, jis iš publikos pasikvietė merginą. „Patikėk, esu labiau sužavėtas nei tu. Nebijok, čia tik aš Robbie Williamsas, tarptautinė superžvaigždė ir 70 000 mano geriausių draugų Estijoje“, – juokavo dainininkas.

Tolimesnis dialogas vertas stenografavimo, bet čia bent nedidelė jo dalis:

„Pasakyk man, gražioji panele, kuo tu vardu?“

„Jurgita“.

„Jurgita, kai tavęs paklausiu kito klausimo, sakyk Estija. Iš kur tu esi?“

„Lietuvos!“

Publika suošė. Tiesą sakant kilusios ovacijos, buvo vienos didžiausių per visą koncertą, lietuviai buvo triukšmingi.

R. Williamso koncertas Taline

„Ok. Tai buvo sutikta garsiai. Labas, Lietuva!“, – pasilabino su lietuviais Robbie Williamsas ir papriekaištavo, kad Lietuva duoda nulį taškų britų atlikėjams „Eurovizijoje“. Pasislėpęs už lovos dekoracijos Jurgitai Robbie atliko „Everything Changes“ iš „Take That“ laikų ir savo solinį kūrinį „Strong“, o palydėdamas nuo scenos sugebėjo pasakyti, kad Džein (kaip jis ją vėliau vadino) yra iš Latvijos (lygiai taip pat Katovicuose 2003 m. jis sveikinosi „Labas, Varšuva!“).

Beje, 2006 m. praėjusiame Robbie Williamso ture „Eurovizijos“ ir Lietuvos motyvas buvo šmėkštelėjęs Belgijoje, kai Briuselyje „Stade Roi Baudoin“ stadione dainininkas publikai tarp savo dainų netikėtai uždainavo „LT United“ „We Are the Winners“ motyvą.

Robio koncertas Taline buvo geras. Formulė nepralošiama – didelė ir įspūdinga scena, patrauklios dekoracijos ir efektai, fejerverkas pabaigoje, daug žinomų kūrinių ir žodžio kišenėje neieškantis dainininkas. Kaip jis pats sako, „turiu geriausią darbą pasaulyje“.

Jeigu pastebėjote, šiuose įspūdžiuose daugiau kalbėjome apie dainininko bendravimą, nei apie muziką. Bet taip jau yra, kad charizma kartais ją užgožia, o muzika čia skambėjo kokybiškai ir sklandžiai.

Kaip ten bebūtų, Robbie yra paruošęs sau dirvą solidžiai bręsti, ir, jeigu įvyks taip, kad vieną dieną jis nustos lakstyti po sceną, galėsime tapti gana įdomios reinkarnacijos liudininkais. Radijo stotis „BBC Radio 1“ jau mažiau groja jo dainas, neva jis per senas jaunąjai kartai (nepaisant to „Candy“ užlipo į pirmąją vietą britų hitparade), bet 2001 m. albumas „Swing When You’re Winning“ ir ankstesniuose jo koncertuose šiam albumui skirta dalis įrodo, kad pvz. net ir Franko Sinatros amplua jis irgi jausis visai neblogai.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *