manoTOPAS 2013: Liudas

2013

Noriu to ar ne, kiekvienų metų pabaigoje, dėliodamas muzikinius favoritus savo kolekcinėje lentynoje, nejučiomis imu einamuosius metus lyginti su praėjusiais. Ir kasmet, nuslopus praėjusiųjų emocijai, prieinu prie tų pačių išvadų: tokių gerų metų dar nebuvo. Ironiška ir sykiu juokinga, tačiau išvada visada būna tokia pati. Ne išimtis ir 2013- ieji – muzikinių stebuklų, atradimų ir negirdėtų vardų apraiškos metai.  Žinoma, nusivylimų taip pat būta…

Džiugu, kad šiemet tęsiame manoMUZIKOS tradiciją ir prieš paskelbdami galutinį bendrą metų topą, turime progą pasidalinti asmeniniais savo favoritų sąrašais. Taigi, nuo šiandien visą savaitę manoBLOGO skiltis bus papildoma vieno iš mūsų portalo autoriaus asmeniniu topu. Na o metų pabaigoje, kaip ir turi būti, sudėliosime visus taškus ant „i” ir paskelbsime bendrą manoMUZIKOS albumų top 15.

Kalbėti apie 2013- uosius nėra lengva. Dar sunkiau buvo juos apibendrinti ir sutraukti į „top15” (tiek albumų, tiek ir kūrinių erdvėje). Geros muzikos buvo tiek daug, kad jau birželio mėnesį nesunkiai „dėliojosi” metų topai, kurie jau tada būtų buvę pakankamai objektyvūs. Tačiau taisyklės yra taisyklės, todėl teko išlaukti iki pat metų pabaigos ir tada vėl iš naujo kurti galutinį sąrašą.

Šiame įraše – mano asmeninis metų topas. Su geriausiais albumais, su įsimintiniausiais kūriniais ir su didžiausia emocija, kurią šiemet man dovanojo muzika. Kai kas mane patį labai nustebino, kai kas – truputėli nuvylė, tačiau pasirinkimas šiemet buvo itin gausus, todėl galutiniuose metų sąrašuose atrinkau, tikriausius pastarųjų 360 dienų savo favoritus.

Taigi, šįkart, užleisdamas vietą subjetkyviajai liudiškajai ausiai (ir širdžiai) pristatau savo „Best of the Best”.

Laura Mvula "Sing To The Moon"

GERIAUSI 2013 METŲ ALBUMAI

Ant balto popieriaus galutinis penkioliktukas nugulė labai sunkiai. Iš paskutiniųjų trisdešimties „geriausių” po ilgų nemigos naktų liko tik penkiolika. Tiesa, dėl pirmojo trejetuko neturėjau nė menkiausių abejonių. Eilės tvarka  – taip pat buvo aiški ir tarsi iš anksto užkoduota.

Laura Mvula sukūrė muzikinį šedevrą, kurio kiekviena daina – atskira nenuspėjama istorija. Puiki harmonija, išbaigtas muzikinis piešinys, nenuspėjama, bet labai kokybiška ir profesionali muzika albumui „Sing To The Moon” garantavo pirmą vietą. Į Lietuvą atvykstančio „Bonobo” diskas automobilyje buvo zulinamas taip dažnai, kad jis tiesiog negalėjo būti žemiau antrosios, na o švedų grupės „Postiljonen” debiutinis įrašas į mano šių metų muzikinę dūšią labai jaukiai grąžino dream pop muziką.  Beje, albumų – favoritų sąraše be didesnių dvejonių atradau vietą ir naujajam „Anties” diskui. Gaila, kad iki šio topo paskelbimo turėjau progos jį perklausyti tik porą kartų (tiksliau, nespėjau su juo susigyventi). Jeigu „Baisiai džiugu!” dienos šviesą būtų išvydęs pora mėnesių anksčiau, net neabejoju, jog jo vieta mano asmeniniame tope būtų gerokai aukštesnė.

1. Laura Mvula – Sing To The Moon (Didžioji Britanija)

2. Bonobo – The North Borders (Didžioji Britanija)

3. Postiljonen – Skyer (Švedija)

4. Baths – Obsidian (JAV)

5. Volcano Choir – Repave (JAV)

6. Blood Orange – Cupid Deluxe (JAV)

7. Kwes. – Ilp (Didžioji Britanija)

8. Washed Out – Paracosm (JAV)

9. Editors – The Weight Of Your Love (Didžioji Britanija)

10. Foals – Holy Fire (Didžioji Britanija)

11. Kings Of Leon – Mechanical Bull (JAV)

12. Inc. – No World (JAV)

13. Jensen Sportag – Stealth Of Days (JAV)

14. Deptford Goth – Life After Defo (Didžioji Britanija)

15. Antis – Baisiai Džiugu! (Lietuva)

 

2013 dainų TOP 15

Sudėliojęs galutinį šių metų dainų penkioliktuką supratau, kad didžiąją metų dalį mane lydėjo visagalė LYRIKA. Labai džiaugiuosi, kad šiame sąraše pagrįstai savo vietą atrado ir du lietuviški kūriniai, kuriuos šiemet taip pat zulinau labai dažnai.

1. To Kill A King – Choices (Didžioji Britanija)

2.  Rhye „3 Days“ (JAV)

3.  Fryars „On Your Own“ (Didžioji Britanija)

4.  Asgeir – Kings & Crosses (Islandija)

5.  Kodaline – All Comes Down (Airija)

6.  Downtown Party Network Ft. Eglė Sirvidytė – Space Me Out (Lietuva)

7.  Phosphorescent – A Song For Zula (JAV)

8. Bonobo Feat. Grey Reverend – First Fires (Didžioji Britanija)

9.  Baths – Ironworks (JAV)

10. David Lynch ft. Lykke Li –I‘m Waiting Here (JAV/Švedija)

11. Cloud Boat – Youthern (Didžioji Britanija)

12. Vancouver Sleep Clinic – Vapour (Australija)

13.  Face White – No More Dramma (Lietuva)

14. Shy Girls – Second Heartbeat (JAV)

15. Volcano Choir – Comrade (JAV)

 

GERIAUSI 2013 METŲ REMIKSAI/ KOVERIAI

Dar viena kategorija, kuri šiuos metus išskyrė kaip ypatingai derlingus. Visgi, „koverių” gretose mano grojaraščio akivaizdūs lyderiai – „Postiljonen” ir Peter Lyons, na o gražiausius remiksus, bent jau mano galva, šiemet sukūrė chillwave muzikos atstovai.

1. Peter Lyons – Touch Me

2. Nils Frahm – You (Teen Daze remix)

3. Giraffage – Music Sounds Better With You

4. The 1975 – Is there somebody (Dream Koala remix)

5. Postiljonen – All that we have is lost

 

Toks tas mano favoritų sąrašas. Lyriškas, lengvas, galbūt ne visai prognozuojamas, bet bent jau man – itin mielas ir svarbus. 2013- ųjų muzikinio derliaus vaisiai mano fonoteką papildė ne vienu ypatingu albumu, kurį, tikiuosi, galėsiu didžiuodamasis galėdamas perduoti savo vaikams. Apibendrindamas šiuos metus žinau vieną: keldamas naujametinio viskio taurę, patyliukais sakysiu tostą ateinantiems metams ir širdyje linkėsiu jiems būti bent jau neprastesniais nei šie…

O šie metai buvo tikrai ypatingi…

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *