Foals koncerto Vilniuje belaukiant: svarbiausia – gerbėjai

Foals

Foals

Liaudies išmintis byloja: pasakyk, kas tavo fanai, ir mes pasakysime, kiek sėkminga yra tavo grupė. Žinoma, juokaujame, tačiau grupei „Foals“, kurios pasirodymo Vilniuje laukiame su nekantrumu, nepaprastai pasisekė – jų gerbėjų gretose yra išties nemažai įtakingų muzikos (ir ne tik muzikos) pasaulio asmenybių. Galbūt šių žmonių neišvysime Kalnų parke liepos 31-ąją, tačiau vien mintis, jog mūsų grotuvuose skamba ta pati muzika, nuteikia labai maloniai. Taigi, manoMUZIKA, tęsdama grupei „Foals“ skirtų straipsnių seriją, šį kartą savo dėmesį atkreipė būtent į juos — grupės „Foals“ gerbėjus.

Tačiau pirmiausiai – apie kritikus. 2015-ųjų rudenį vienas didžiausių Jungtinės Karalystės šoubiznio erelių, skandalingasis Noelis Gallagheris, viename interviu pašaipiai išpyškina žurnalistui „Tu juk rimtai nesakai, kad po 12 metų kas nors dar klausysis grupės „Foals“. Aš tai tikrai taip nemanau“. Paradoksalu, tačiau tas pats Noelis Galagheris po mėnesio prisipažins, kad paskutinis jam patikęs darbas buvo… kaip tik „Foals“ įrašas „What Went Down“, o gyvą grupės pasirodymą laidoje „Later… with Jools Holland“ jis pavadino tikrai įspūdingu. Grupė į N. Gallagherio pasisakymus reagavo dvejopai – koncerto Liverpulyje metu „Foals“ lyderis Yannis Philippakis trumpai pasakė: „Aš myliu Noelį G, tačiau man nusispjauti, kas bus po 12 metų. Tai, kas man svarbiausia – ši salė, dabar“. Vėliau, interviu metu, paprašytas pakomentuoti „Oasis“ lyderio nuomonę, Philippakis sakė nebijąs griežtų Gallagherio žodžių – jo manymu, jei „Foals“ niekas nebesiklausys po 12 metų, tai kitų grupių nustos klausytis jau po dvejų. Pagyvensime – pamatysime, du metai jau praėjo. O kol kas pažiūrėkime Noelį Gallagherį sužavėjusį „Foals“ pasirodymą:

2015-aisiais išleistą „Foals“ albumą „What Went Down“ labai palankiai įvertino ir grupės „Suede“ lyderis Bretas Andersonas. Viename interviu, kalbėdamas apie savo mėgstamiausius atlikėjus ir literatūros kūrinius, Andersonas daug dėmesio skyrė Oksfordo penketukui. „Tai keista grupė ir aš nesu tikras, kas padarė didžiausią įtaką jų skambesiui. Apskritai pati „įtakos“ koncepcija  yra šiek tiek nuobodi. Tai vienas tų dalykų, apie kuriuos visuomet klausia nesąmoningi žurnalistai. Tačiau tai, iš ko jie semiasi įkvėpimo yra tikrai įdomu“. Patys „Foals“ dažnai mini, jog labiausiai jų skambesį įtakojo minimal techno ir krautroko stilių grupės, taip pat „Talking Heads“.

2010-aisiais, grupei išleidus hitą „Spanish Sahara“, „Foals“ gerbėjų gretos ženkliai pasipildė. Dainininkė Låpsley puikiai pamena „Foals“ pasirodymą tų metų „Leeds“ festivalyje – jai tuo metu tebuvo 15, tačiau koncerto metu užplūdusios emocijos ir ašaros, byrėjusios skambant dainai „Spanish Sahara“, įsiminė ilgam. Praėjus šešeriems metams Lapsley atliko „Foals“ dainos „Mountain At My Gates“ koverį.

Jau minėtą dainą „Spanish Sahara“ galima išgirsti kanadiečių režisieriaus Xaviero Dolano filme „Tai tik pasaulio pabaiga“. Filmas šiemet buvo rodomas ir Vilniuje, „Kino pavasario“ metu. Ir tai anaiptol ne vienintelis kartas, kai „Foals“ dainos yra panaudojamos serialų ir kino juostų garso takeliuose. Filmuodamasis 2016-ųjų juostoje „Criminal“, su grupės „Foals“ kūryba susipažino ir legendinis JAV aktorius Kevinas Kostneris. Jo herojus klausosi dainos „Late Nights“ remikso, naršydamas Londono gatves. Aktoriaus teigimu, tai „labai kieta daina”, nors filmui ją parinko ne pats K. Kostneris – tai padarė juostos režisierius Ariel Vromen, netyčia išgirdęs DJ Solomon remiksą viename Ibizos vakarėlių. Pats A. Vromenas filmo sceną su vairuojančiu ir dainos besiklausančiu Kevinu Kostneriu vadina savo mėgstamiausia.

Neabejotinu grupės „Foals“ gerbėju yra ir legendinio britų elektronikos projekto „Underworld“ narys Karl Hyde. Jo pažintis su „Foals“ muzika siekia dar 2010-uosius, kuomet jis turėjo galimybę stebėti grupės pasirodymą viename Prancūzijos festivalių. Vėliau „Foals“ ir Karl Hyde keliai vėl susikirto – šįkart Japonijoje. Šis susitikimas buvo lemtingas – vaikinai susidraugavo ir netrukus grupės „Foals“ lyderis Yannis Philippakis prasitarė apie kartu su K. Hyde įrašytus kūrinius. Kalbėdamasis su žurnalistais 2014-ųjų pradžioje graikas negalėjo tiksliai pasakyti, ar šie kūriniai kada nors bus išleisti. Kol kas taip neatsitiko, tačiau, nepatvirtintais duomenimis, vienas iš tuo metu įrašytų kūrinių, „The Gambler“, buvo panaudotas HBO dokumentiniame mini-seriale „The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst“:

Grupei neliko neabejingi ir dažnai tuose pačiuose Jungtinės Karalystės festivaliuose pasirodantys muzikantai – savo susižavėjimą „Foals“ muzika ir pasirodymų metu sklindančia energija ne kartą yra išreiškę „Frightened Rabbit“, „Two Door Cinema Club“,  „Everything Everything“ ar „Courteeners“ nariai, didele jų gerbėja yra ir netrukus Vilniuje koncertuosianti Jessie Ware. Su šia dainininke juos sieja ne tik muzikinės simpatijos – paskutinį „Foals“ albumą „What Went Down“ prodiusavo ir su Jessie Ware dirbęs prodiuseris Jamesas Fordas.

„Foals“ sėkmė tapo įkvėpimu ir daugybei pradedančių atlikėjų. Ir ne tik „gimtojoje“ Jungtinėje Karalystėje – įkvėpimo iš „Foals“ semiasi ir lietuvaičiai „Condor Avenue“, simpatijų šiai grupei neslepia ir „Freaks On Floor“ idėjinis vadas Justinas Jarutis.

Surinkome visai neblogą gerbėjų kompaniją, tiesa? O jie, įžymūs ar ne, yra labai svarbūs šiai grupei ir „Foals“ nė kartą yra jiems už šią meilę atsidėkoję. Pavyzdžiui – suteikdami galimybę pirmiesiems išgirsti naujai išleidžiamą albumą. Kokios staigmenos „Foals“ gerbėjų laukia koncerte Vilniuje – sužinosime jau liepos 31 dieną.

Bilietai į grupės „Foals” koncertą – ČIA.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *