„Orchestral Maneuvres in the Dark“ Varšuvoje: ✔

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Seniai neturėjau tokio keisto koncerto. Labai jo laukiau. Į Vilnių iš atostogų keliavau specialiai per Varšuvą, kad pamatyčiau šią aštuoniasdešimtųjų synthpop legendą. „Orchestral Manoeuvres in the Dark“ (arba OMD) yra viena tų paauglystės meilių, kurios išliko iki šiol. „Sailing on the Seven Seas“, „Call My Name“, „Enola Gay“, „Electricity“, „Dream of Me (Based on „Loves Theme”)“ turbūt turi savo atskiras rieves mano smegenyse. Dar labiau pastaruoju metu grupė džiugino tuo, kad lepino visai neprastais studijiniais albumais – „History of Modern“ (2010), „English Electric“ (2013), „The Punishment of Luxury“ (2017).

Paskutinysis jų „The Punishment of Luxury“ pernai rudenį pasiekė Nr. 4 Jungtinėje Karalystėje, tiesa albumų šimtuke teišbuvo vos dvi savaites. Nepaisant to, albumas kupinas gerų kompozicijų, grupė surengė jo pristatymo turą, todėl „pagauti“ juos koncertuojant tikrai labai magėjo. Varšuva tam buvo bene patogiausia lokacija. Kelionę į šį koncertą „palaimino“ taksistas Madride, kuris vešdamas iš viešbučio į oro uostą automobilyje grojo OMD dainas. Jis kalbėjo tik ispaniškai, bet aš angliškai su keliais ispaniškais žodžiais jam paaiškinau, kad skrendu kaip tik į šios grupės koncertą. „Seni jie, bet geri“, – pasakė taksistas, nusistebėjęs, kad grupė dar gyva.

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Sekmadienio vakare „uberis“ Varšuvoje veža į „Progresją“. Tai „Lofto“ tipo, maždaug dviejų tūkstančių žiūrovų talpos klubas. Artipilnis. Apšidančią grupę „Decadent Fun Club“ nemandagiai praleidžiu. Iš tiesų aš čia tik dėl OMD. Scenoje jie pasirodo dviese: grupės steigėjai – vokalistas, bosistas Andy’is McCluskey’is ir klavišininkas, kompozitorius Paulas Humphreys.

Pirmos pasirodymo dainos (naujo albumo kūriniai „Ghost Star“, „Isotype“ ir hitai „Messages“, „Tesla Girls“ praėjo kone euforiškai iki… atėjo suvokimas – kiek daug fonogramos naudoja ši grupė. Skamba beveik vien „playbackas“ ir net vokalas ne visuomet gyvas. Ir po ketvirtos dainos pradėjau laukti koncerto pabaigos. Nesupraskite neteisingai. Koncertas buvo visai neblogas. Jame beveik viskas buvo gerai, išskyrus… grupę. Geros dainos, tvarkingas garsas, geras setlistas, puiki publika (ji nusipelno atskiro komplimento), bet silpniausia grandis koncerte tapo patys OMD.

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Žiūrovai grupę priėmė entuziastingai, kėlė rankas į viršų, palaikė per dainas, skandavo „OMD! OMD!“. Muzikantai negailėjo hitų, kuriuos buvo miela išgirsti, bet koncertas panašėjo į diskoteką tiems, kam virš keturiasdešimt. Neapleido mintis, kad grupė pati save devalvuoja. Nepersistengę su koncertiniu atlikimu muzikantai save keliais laipteliais žemyn nuleido patys. Kitos to laikmečio grupės (pvz. „Depeche Mode“, „a-ha“, „New Order“) atrodo oriai. Turint tokį dainų katalogą, kokį turi OMD, būtų galima lygiuotis į jas.

Naujausiems kūriniams grupė irgi atidavė duoklę, iš naujausio disko atliko „Ghost Star“, „Isotype“, „One More Time“, „What Have We Done“, „The Punishment of Luxury“, taip pat iš naujesnės kūrybos nuskambėjo „History of Modern (Part 1)“. Toliau – kelionė per hitus. O jų sukaupę yra daugiau nei pakankamai. Kaip supratote, mano jausmai koncerte buvo dvilypiai. „Sailing on the Seven Seas“, „Pandora’s Box“, „Souvenir“, „So in Love“, „(Forever) Live And Die“ ar baigiamasis kultinis „Electricity“ tikrai rado atgarsį sieloje. Tačiau buvo apmaudu dėl tokio „biudžetinio“ pasirodymo ir neišnaudoto grupės potencialo.

 

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

OMD yra puiki studijinė grupė, bet, pasirodo, ne koncertinė. Vis sprendžiau, ar geriau jos dainų klausytis savo aplinkoje, ar gauti fonogramą klube su ant scenos šokinėjančiais atlikėjais. Ir neturiu į šį klausimą atsakymo 🙂 Patys muzikantai priėmimo Varšuvoje buvo sujaudinti ir žadėjo neužilgo sugrįžti. Nepaisant visko, neabejoju, kad didžioji dalis klausytojų iš renginio skirstėsi patenkinti. Didelį savo norą pamatyti „Orchestral Manoeuvres in the Dark“ išpildžiau ir aš ir dėl to jaučiuosi patenkintas.

Kiekvienas koncertas yra puiki proga prisiminti grupės kūrybą. Pastarąją savaitę suklausiau visus savo turimus OMD albumus ir tikrai prie jų grįšiu ir ateityje. Savo arsenale grupė koncerto metu pasiliko „Walking on the Milky Way“, „Call My Name“, „Dream of Me (Based on Love’s Theme)“ ir dar kelis širdžiai mielus kūrinius. Reikia tikėtis, juos išsitrauks ateityje, nors tai, kad jų sukūrime nedalyvavo Paulas Humphreys, turbūt kiek apsunkina jų patekimą į setlistą.

Muzikantai moka rašyti dainas, yra tikri garso architektai. Nepaisant to, kad jiems patiems su OMD taip ir nepavyko pasiekti pirmosios vietos Jungtinėje Karalystėje (didžiausiais grupės hitais tapo singlai „Sailing on the Seven Seas“ ir „Souvenir“, pakilę iki Nr. 3, albumas „The Best of OMD“ pakilo iki Nr. 2), dainas jie rašo puikias. Šį gebėjimą Andy’is McCluskey’is kartu su buvusiu grupės būgnininku Stuartu Kershaw sėkmingai realizavo sukūrę… merginų grupę „Atomic Kitten“.

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Kai 1996 metais OMD iširo, Karlas Bartosas iš „Kraftwerk“ patarė Andy’žiui McCluskey’iui sukurti naują grupę, kaip platformą savo dainoms, kurios dėl britpop įtakos tapo nebemadingos. 1998-2003 metais Andy’žiui su Stuartu „Atomic Kitten“ buvo sėkmingas projektas savirealizacijai, su šios grupės singlais ir albumais jie ne kartą pasiekė Nr. 1 Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse. Kol dėl įtampos su leidybos kompanija, kuri iš autorių reikalavo, kaip jie patys sakė, „Whole Again“, „Whole Again“ ir dar daugiau f*cking „Whole Again“, jie pasitraukė iš šios grupės veiklos. Ir tada po kelerių metų vėl atgimė OMD, kuriuos tik dabar pavyko pamatyti pirmą kartą koncertuojant. ✔

Po naujausią albumą „The Punishment of Luxury“ pristatančio turo Europoje, muzikantai jau šį mėnesį persikelia į Kanadą ir JAV, kur turuos iki balandžio vidurio. Bet nuo gegužės iki spalio jie jau turi paskelbę penkiolika koncertų Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje, šis sąrašas turėtų dar pasipildyti, taigi ketina aktyviai veikti ir toliau. Jei OMD šiame ture užsidirbs pinigų ir juos panaudos kilstelėti savo pasirodymą į aukštesnį lygmenį, mielai esu pasiruošęs atleisti šio turo „chaltūrą“. Jų muzika turi puikių melodijų, savitą, atpažįstamą skambesį, specifinį, malonų Andy’žio McCluskey’io vokalą. Manau, OMD yra vienas geriausių dalykų, kas nutiko popmuzikai aštuoniasdešimtaisiais-devyniasdešimtųjų pirmoje pusėje.

Koncerto programa („Progresja“ Varšuva, 2018 vasario 11 d.): „Ghost Star“, „Isotype“, „Messages“, „Tesla Girls“, „History of Modern (Part 1)“, „One More Time“, „(Forever) Live and Die“, „If You Leave“, „Souvenir“, „Joan of Arc“, „Joan of Arc (Maid of Orleans)“, „Talking Loud and Clear“, „What Have We Done“, „So in Love“, „Locomotion“, „The Punishment of Luxury“, „Sailing on the Seven Seas“, „Enola Gay“ // „Pandora’s Box“, „Dreaming“, „Electricity“.

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

OMD koncerto Varšuvoje akimirka (nuotr. Vaidas Stackevičius)

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *