Metų favoritai: manoMUZIKA pristato geriausių 2021-ųjų albumų TOP 15

Metams skaičiuojant savo paskutiniąsias dienas, manoMUZIKOS autoriai, tradiciškai, skaičiuoja muzikinį metų derlių. Į klausimą, kokie buvo metai, turėtume tradicinį kasmetinį atsakymą: įvairūs. Ir toje muzikinėje įvairovėje gyvendami visus metus, kirsdami jų finišo tiesiąją dalinamės geriausių šių metų albumų penkioliktuku, kuris tik dar kartą patvirtina faktą, jog šie metai buvo iš tiesų velniškai spalvingi.

15. GOJIRA „Fortitude

Prancūzų sunkiojo metalo atlikėjai „Gojira“ gerbėjus pradžiugino septintuoju studijiniu albumu „Fortitude“. Kritikai šiam įrašui negaili gerų žodžių ir vadina solidžiausiu grupės istorijoje. Pagyrų šis albumas sulaukė ne šiaip sau: „Fortitude“ vadinamas „vienu iš labiausiai lauktų 2021 m. metalo įrašų”, o jį liaupsino tokie įžymūs portalai kaip „The Guardian“, „Rolling Stone“, „Kerrang!“, „Metal Hammer“ ir „Revolver“.

Šiuo albumu „Gojira” įsitvirtina kaip viena meistriškiausių ir laukiamiausių šiuolaikinio metalo grupių, kuri ne tik groja kokybišką muziką, bet ir papuošia ją puikiais tekstais.

14. JON HOPKINS „Music for Psychedelic Therapy“

Įkvėptas 2018 m. ekspedicijos į Ekvadoro urvus Amazonės miškuose, britų prodiuseris ir muzikantas Jonas Hopkinsas pristatė įtraukiantį new age/ambient muzikos albumą „Music for Psychedelic Therapy“, skirtą psichodelinėms sielos kelionėms su muzikiniu gidu. Tai itin asmeniška klausymosi patirtis, todėl Hopkinsas rekomenduoja pasimėgauti albumu gulint, visiškoje tamsoje ir užsidėjus ausines. Šis albumas – tai magiška gamtos ir kūrybos sąjunga – erdvė, kurioje protas gali atsiverti naujoms patirtims.

13. FC BASEBALL „Vorai“

Tautvydas Gaudiešius, geriau žinomas kaip „FC Baseball”, atrodo, albumus kuria taip lengvai, kad daugelis kūrėjų jam gali tik pavydėti. Po puikaus 2020 metais išleisto debiutinio įrašo „LÙNA“ sekė niekuo jam nenusiledžiantys „VORAI”. Kam patinka „FC Baseball” muzika, šis įrašas bus labai gardus kasnis. Jame – naujais hitais tapę kūriniai „Gyvenimas”, „Saturnas”, „Mūzos”. Tiesą sakant, net sunku kažką išskirti. Tiesiog labai gražus, vientisas, nuostabiai ilgiems žiemos vakarams tinkantis darbas.

12. MOBY „Reprise“

“Reprise” – tai “atnaujintų” žymiausių Moby kūrinių albumas. Žymiausi Moby karjeros kūriniai čia yra visiškai naujai aranžuoti, bei įrašyti kartu su „Budapest Art“ orkestru ir būriu žymių kviestinių vokalistų. Tai be galo gražus, šviesus ir itin vientisas albumas. Ateityje šis darbas neabejotinai bus regimas, kaip vienas esminių Moby karjeros šviesulių.

11. GABRIELĖ VILKICKYTĖ „Vilko Švelnumas“

Pačioje pavasario pabaigoje Gabrielė Vilkickytė Lietuvai padovanojo pasakiškai švelnią 12-os dainų tobulybę. Jaukią. Labai lyrišką. Gilią. Vietomis – ypatingai liūdną, kartais – velniškai sielvartingą, o akimirkomis – iki kaulų smegenų geidulingą. “Vilko švelnumas” – labai išbaigtas, gilus ir be proto melodingas, sunkiai nuspėjamas ir neįtikėtinai vientisas. Perklausęs jį “nuo – iki” pasijunti it perskaitęs gilią, rimtą, ilgai išliekančią ir nepaliekančią knygą…

Šis įrašas – absoliutus muzikos triumfas. Tokios, kuri paliečia. Tokios, kuri priverčia ne tik klausytis, bet ir išgirsti. Tokios, kuri priverčia norėti klausytis dar ir dar… Tokios, kuri užpildo tuštumą ir įsiskverbia iki pat gilumos.

10. RHYE „Home“

Ketvirtasis, sausio mėnesį pasirodęs “Rhye” albumas “Home” – dar vienas pasakiškas švelnaus intymumo muzikinis triumfas. Nuo pirmosios (apskritai vienos gražiausių šių metų dainų) “Come In Closer” iki paskutiniosios “Holy” klausantis Milosho naujos plokštelės nepleidžia jausmas, kad geriau būti tiesiog negali. O jei dar mylimas žmogus šalia – bendra harmonija yra tiesiog pasakiška.

Taigi, 13 naujų dainų, kurias sukūrė Miloshas yra dar viena išskirtinė būtinybė, kurią turi turėti kiekvienas melomanas. “Home” – ypatingai švelnus muzikinis grožis, papuošiantis kiekvieno melomano fonoteką.

9. FINK „IIUII”

“IIUII”– naujai įrašyta stipriausių grupės “Fink” kūrinių retrospektyva. Tai – puiki galimybė pažvelgti į rinktines šios grupės dainas per šiandieninę, patirties kupiną “Fink” skambesio prizmę. Seni kūriniai čia įgauna daugiau spalvų, o naujesni – puikiai papildo senuosius. Jei norite įsigyti tik vieną Fink albumą, bet nežinote kurį – įsigykite šį. Čia rasite viską, kas “Fink” kūryboje taip žavi.

8. MONO „Pilgrimage of the Soul”

Vienuoliktasis japonų “MONO” albumas “Pilgrimage of the Soul” yra didingas ir dinamiškas. Tai – emocinė kelionė, kurią iš tiesų patirti galima tik klausant albumą nuo pradžios iki pabaigos. Taip geriausiai atsiskleidžia ši spalvinga emocinė kelionė, vedžiojanti klausytoją nuo siaubingos audros iki vaiskios, tačiau nerimą keliančios ramybės.

7. ANDRIUS MAMONTOVAS „Paleisk”

“Paleisk” yra 21-asis solinis Andriaus Mamontovo albumas, pasaulį išvydęs rugsėjo pabaigoje, vos kiek daugiau nei metai po plokštelės “Perlai ir sakuros” pasirodymo. Šiame įraše galima išgirsti viską, dėl ko žmonės jau tiek daug metų myli Andriaus kūrybą. Ir “Foje” laikmetį primenančią “Bedugnę”, ir pirmąjį Andriaus studijinį albumą “Pabėgimas” užkabinančią titulinę plokštelės dainą “Paleisk”, ir “Šiaurės naktis. Pusė penkių” nuotaikos kupiną kompoziciją “Prakeikti”. “Miestas iš sapnų” – daina, sukurta praėjusio albumo “Perlai ir Sakuros” stiliumi galėtų drąsiai tapti pasakišku Vilniaus himnu (ypač turint minty ateinantį didįjį Vilniaus gimtadienį), o daina “Ar girdi mane?” turėtų “užkabinti” jautresnės ir melodingesnės akustinės Andriaus lyrikos gerbėjus. ir tai tik kelios dainos iš visų dešimties, esančių albume.

“Paleisk” yra įvairus. Bet labiausiai – gilus, išjaustas, labai muzikalus ir melodingas, kiek egzistencinis (visgi tai yra albumas, kuris buvo sukurtas pandemijos metu). Tačiau svarbiausia yra tai, kad jame tiek Andriaus, tiek ir “Foje” klausytojas atras sau tinkamą ir sau artimą dainą.

6. FUME „Data Sapiens”

Kūrėjo Fume albumas „Data Sapiens“ – konceptualus neoklasikinio žanro albumas, kuriame operinių vokalų bei styginių instrumentų garsais kalbama apie žmonijos evoliuciją. Kūriniai puikiai klausosi ir atskirai, tačiau visa kūrėjo pasakojama istorija atsiskleidžia perklausius visus 8 albumo kūrinius iš eilės. Nenorime, kad praleistumėte puikią muzikinę kelionę po evoliuciją, todėl tikrai rekomenduojame klausyti visą albumą nuo pradžios iki pabaigos.

5. EFTERKLANG „Wildflowers“

Danijos roko grupės „Efterklang“ albumas „Windflowers” tai nuostabus šviežio ir pasakiškai gaivaus oro gūsis. Tai labai vientisas, organiškas ir susiliejantis į vieną gražią istoriją įrašas. Nuo baladės “Alien Arms” iki šokių aikštelei tinkamo kūrinio „Dragonfly”. Skirtingos dainos, kurias vienija šviesi atmosfera. Tai – labai įvairiapusiškas, originalus ir kabinantis darbas.

4. NICK CAVE AND WARREN ELLIS “Carnage”

Karantino sąlygomis įrašytas albumas daug kam buvo staigmena. „Carnage“ labai įvairialypis – nuo labai stiprų toną užduodančio „Hand Of God“, jautrią atsiradimo istoriją turinčią „White Elephant“, iki viską užbaigiančio šmaikštaus „Balcony Man“. Tai dar vienas nuostabu vos 40 minučių trukmės albumas, vertas kiekvienos su juo praleistos minutės. Ant repeato.

3. DAVID GRAY „Skelling”

„Skellig“ – tai jau dvyliktas David Gray albumas jo karjeroje. Jame, kaip ir kituose jo įrašuose dominuoja lyrika, melancholija ir švelnūs ritmai, tačiau jis vis tiek išskirtinis. Pasižymi ypatingu svajingumu, švelnumu, tačiau turi ir aštresnių prieskonių.

Sukurti šį albumą atlikėją įkvėpė salos uolynai esantys mažiau nei dešimt mylių nuo pietvakarinės Airijos pakrantės. Klausant atlikėjo dainų nesunku įsivaizduoti užburiančius salos vaizdus.

2. HAYDEN CALNIN „What It Means To Be Human”

„What It Means To Be Human“ – vienas nuostabesnių pastarojo meto pop/ indie folk darbų, kuris, bent jau kol kas prasprūsta pro didžiausių muzikos leidėjų (o tuo pačiu ir žiniasklaidos kanalų) akis. Ir visgi, akivaizdu, kad tai tik laiko klausimas, nes tai, ką pasauliui dovanoja Hayden Calnin, yra neįtikėtina.

Nuostabi muzika, pasakiški muzikiniai piešiniai, fantastiškos aranžuotės, gražūs (nebanalūs) tekstai – visa tai galima rasti “What It Means To Be Human”.

Šis albumas – tai įrašas, kurio nepaklausysite paprastai – kaip foninės muzikos darbe ar ausinuke lėkdami į susitikimą. Jam reikia ramybės, dėmesio ir bent jau šiek tiek susikaupimo. Ir visgi, jeigu gyvenime egzistuoja terminas “muzikos grožis”, tai šis Hayden Calnin albumas yra jo iliustracija.

  1. MOGWAI „As The Love Continues”

Škotų post-roko grupės „Mogwai” dešimtasis studijinįis albumas „As the Love Continues” džiugina šviežiu skambesiu. Nors nuo pirmųjų natų aišku, jog čia „Mogwai” muzika, albumas nėra tik prieš tai buviusių įrašų tęsinys. Anaiptol – jame yra ir elektronikos, ir trapaus vokalo, ir sintezatoriaus partijų. Klausytojams, kurie mėgsta gitarinę instrumentinę muziką, „As The Love Continues“ yra tikra dovana ausims.

Negana to, albumas sulaukė gausybė pozityvių įvertinimų. Jau pirmąją savaitę po išleidimo šis įrašas pateko į Jungtinės Karalystės albumų topo pirmąją vietą. „As the Love Continues” taip pat buvo nominuotas „Mercury“ prizui, kuriuo pagerbiama geriausia britų muzika, ir jis laimėjo Škotijos metų albumo apdovanojimą.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *