Vasaros terasa atidaryta, žada įspūdingą 10-ąjį sezoną!

Vasaros terasa

Vakar vakare vykusiu kaip visada puikiu grupės „Golden Parazyth“ pasirodymu buvo atidaryta bene aktyviausia Vilniaus vasaros sezono vieta, Mokytojų namų kiemelyje įsikūrusi Vasaros terasa. Ši neatskiriama vilnietiškos kultūros dalis šiemet iš esmės atnaujino organizacinę komandą ir savo jubiliejinį 10-ąjį sezoną žada dar įspūdingesnį nei bet kada anksčiau.

Vasaros terasa – viena svarbiausių vietų, prisidedančių prie Lietuvos muzikinės kultūros vystymosi. Joje vykstančių begalės muzikinių sesijų metu lankytojai pamato ir išgirsta ne tik patyrusius atlikėjus, didžėjus ir panašiai, bet ir daugybę labai menkam žmonių ratui pažįstamų, bet daugiau nei dėmesio vertų grupių, tik pradedančių savo karjeras.

10-ojo sezono pradžios proga pakalbinome Vasaros terasą (nes tai – gyvas organizmas).

Kodėl ir kuo Vasaros terasa yra svarbu Vilniui?

Vasaros Terasa, įsikūrusi Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje jau dešimt metų yra vienas esminių kultūrinės vasaros Vilniuje centrų, kuriame kažką rasti ir atrasti visuomet gali kiekvienas. Verta paminėti, kad Vasaros Terasa yra Vilniaus mokytojų namų, įkurtų 1946 m. ir tapusių ryškiausių to meto Lietuvos kultūros veikėjų susibūrimo centru, dalis. Taigi, Vasaros terasa – tarsi šiuolaikinės kultūros atspindys, išlaikantis pirminę mokytojų namų paskirtį.

Kiekvieną vasarą, dažnam vilniečiui net nekyla klausimas „Ar terasa veiks šią vasarą?“, dažnesnis variantas – „Kada pradės?“. Terasoje šeimininkaujančios karvės, spėjusios tapti terasos atpažįstamumo ženklu, simbolizuoja puikiausią metų laiką, kuriame – įdomiausi gyvi grupių pasirodymai, talentingiausi didžėjai, radiniai blusų turgelyje, gardūs užkandžiai, iki vėlumo besitęsiantys pokalbiai ir niekur neskubantys draugai.

Kuo ypatingas bus šis sezonas? Kokių galima tikėtis naujienų?

Dešimtasis terasos sezonas stebins skirtingų muzikinių stilių ir kultūrinių renginių samplaika.

Terasos pirmadienius sergės dvyliktas elektroninės muzikos ciklo „Minimal Mondays“ sezonas, kurį pristato festivalio „Sūpynės“ organizatoriai „Minimal.lt“.

Antradieniais – radijo stoties „LRT Opus“ laidos „Despotin Beat Club“ vakarėliai.  Trečiadienius jau planuoja Pupa & Calli didžėjų duetas, o ketvirtadieniai terasoje patikėti „12 inčų po žeme“ komandai.

Trečiadieniais ir ketvirtadieniais elektronika terasoje maišysis su gyva muzika. Kas antrą ketvirtadienį terasoje – Kalnapilis Summer Selection renginių serija, pristatysianti šiuo metu populiariausias grupes Lietuvoje bei Švedijos „hiphop‘o“ grupę „Supersci“.

Dvi naujienos terasos renginių plane – renginių serijos „Mažieji atradimai“ ir „Indie Nights“. „Mažieji atradimai“  – serija, suteiksianti erdvę atsiskleisti pradedantiems, didelių scenų nepažįstantiems atlikėjams, į kurių koncertą po kelių metų gali būti sunku patekti. „Indie Nights“ renginių serija kvies išgirsti šiuo metu vienu aktualiausiu muzikos stiliumi tituluojamo „indie“ grupes ir atlikėjus, tarp kurių – „Condor Avenue“, „Deeper Upper“ ir kaimyninės Latvijos pažiba – „Carnival Youth“.

Terasoje taip pat vyks įnirtingos „Granatinės muzikos kovos“, kurių laimėtojams bus suteikta galimybė pasirodyti ant vienos iš festivalio „Granatos LIVE“ scenų.

Taigi, ši muzikinė vasara terasoje – mišinys to, kas jau tapo tradicija, kas aktualu dabar ir tai, kas bus aktualu rytoj.

Šią vasarą didelis dėmesys bus skiriamas ir gurmaniškai terasos lankytojų pusei. Nuo birželio mėnesio, Mokytojų namų kiemelio lankytojai galės mėgautis pirmojo Lietuvoje Karibų virtuvės restorano „Rhum Room“ patiekalais, tarp kurių – kreolų, brazilų, malajų bei kitų egzotiškų virtuvių gardėsiai.

Sekmadieniai, tradiciškai, skiriami „Blusturgiams“. Kiekvieną sendaikčių turgelį lydės ir jaukią atmosferą kurs DJ grojama muzika. Sekmadienis-lengvadienis – jaukiems pokalbiams, buvimui su šeima ir draugais skirtas metas, kurį terasoje lydės užsiėmimai, skirti kiekvienam lankytojui bei gera muzika.

Pasisotinusius ir pasimėgavusius gera ir kokybiška muzika, terasa kvies aktyviai ir sveikai praleisti savo laisvalaikį. Savaitgalio rytais čia vyks „Active Morning“ serijos renginiai, kuriuose – treniruotės visai šeimai.

Viena iš sesijų, vadinasi Indie Nights. Kokia muzika skambės šio ciklo metu?

Indie (šypsosi). Ši renginių serija terasos svečiams pristatys šiuo metu aktualiausius, įdomiausius ir išskirtiniausius nepriklausomos muzikos atstovus. Pažintį su „indie“ muzika, 05.20 pradės grupė „Condor Avenue“, vėliau pasirodys neseniai antrąjį EP išleidę „Deeper Upper“, o liepos mėnesio laukiamiausi – vaikinai iš Latvijos – „Carnival Youth“.

Indie – muzika, apie kurią visi kalba, tačiau sunkiai apibūdina. Šio stiliaus nenorime statyti į rėmus ir mes, todėl pateiksime visą spektrą „indie“ atlikėjais vadinamų kūrėjų muzikos.

Renginių žadama tiek daug, kad kyla klausimas, iš kur Lietuvoje rasite šitiek atlikėjų? Kokių užsienių atlikėjų galime laukti Vasaros terasoje šią vasarą?

Atlikėjų Lietuvoje – daugiau nei užtektinai, svarbu mokėti išgirsti. Vieni, terasoje pasirodysiantys atlikėjai, žinomi mažiau, kiti – daugiau, tačiau Vasaros terasos komandos nuomone – visi tikrai verti nedidelės, bet šiltai sutinkančios terasos scenos.

Dėl to organizuojame „Mažųjų atradimų“ serijos renginius. Jaunieji kūrėjai – būsimos Lietuviškos muzikos pagrindas, todėl verta juos įvertinti ir pakylėti didžiųjų scenų link. O jau tada, tikrai nekils klausimų kaip užpildyti milžinišką terasos programą.

Kalbant apie užsienio svečius – gausybė jų – DJ vakaruose, „Indie Nights“ sceną vienai nakčiai okupuos Latvijos pažiba „Carnival Youth“, o Kalnapilis Summer Selection renginių serija kvies šėlti „hiphop‘o“ ritmu su švedais „Supersci“, į trankius Balkanakčio šokius kvies belgai „Balkan Hotsteppers“. Tai – maža dalis užsienio svečių, tačiau vasara ilga, o terasa tikrai turi kuo nustebinti.

Kiek truks šis Vasaros terasos sezonas?

Planuojame rekordiškai ilgą – 4 mėn. terasos sezoną. Startavę gegužės 14 d., vartus užverti ketiname tik rugsėjo 13 d. Žinoma, kaip ir kiekvieną vasarą atsižvelgti teks ir planų maišytojus orus, tačiau tikimės vilniečius ir miesto svečius džiuginti iki rudens.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *