Instrumenti: muzika yra ketvirtas didysis žmogaus poreikis

Instrumenti – Pilnīgi Viens [OFFICIAL VIDEO] from Instrumenti on Vimeo.

Kai kur nors prie vyno taurės ar viskio stiklo kalba pasisuka apie Baltijos šalių populiariausius muzikos atlikėjus, ko gero, visi be išimties paminės du vardus – “Brainstorm” bei “Instrumenti”. Šias dvi grupes sieja kur kas daugiau nei vien tik faktai, kad jos abi yra iš kaimyninės Latvijos ir abiejų nariai dalyvavo Eurovizijos dainų konkurse… Vieną iš jų palikę nuošalyje pakalbėkime apie tą, kurios debiutinį albumą “Tru” nuo praėjusios savaitės Lietuvos gyventojai gali įsigyti įvairiuose prekybos centruose.

Taigi, ponai ir ponios, jūsų dėmesiui, itin talentingas Latvijos duetas “Instrumenti”!

Shipsi ir Reynsi – du esminiai “Instrumenti” nariai, ilgą savo muzikinės karjeros dalį praleidę grupėje “Cosmos”. Profesionalūs muzikantai, ne kartą pasirodę ir įvairiose Lietuvos scenose, a capella muzikos stilių palikę nuošalyje, nusprendė, kad naujos muzikinės idėjos ir siekiai turi būti realizuoti kitaip. Taip atsirado “Instrumenti” – grupė, kuri gimtojoje Latvijoje savo egzistencijos pradžioje buvo pristatoma kaip paslaptingas projektas, siekiantis savo muzikiniu eksperimentu rasti tiesiausią kelią į baltų širdis.

Visai neseniai viename Lietuvos žinių portale pasirodžiusiame interviu buvęs grupės „Pink Floyd“ vadybininkas Peteris Jenneris, nevyniodamas žodžių į vatą grupę „Instrumenti“ pavadino viena geriausiu jo matytų grupių. Latviams liaupsių negaili ir didžioji juos išvydusių (ir išgirdusių) muzikos kritikų dalis.

Džiugu, kad poreikis turėti “Instrumenti” savo šalyje, buvo atrastas ne tik ‘braliūkų’, bet ir Marijos Žemės mindytojų širdyse. Po to, kai leidybinė kompanija “M.P. 3” nusprendė šio dueto veiklą kuruoti mūsų valstybėje, tapo tikėtina, kad “Instrumenti” Lietuvoje pasirodys kur kas dažniau nei kitose valstybėse. Kad tai yra tiesa įrodo ir faktas, kad Shipsi ir Reynsi duetas vien tik per praėjusį savaitgalį Vilniuje surengė net tris pasirodymus.

Ir visgi, radę trumpą pauzę tarp koncertų ir intensyvaus repeticijų grafiko, “Instrumenti” vaikinai saulėtą pirmo rugsėjo sekmadienio popietę vienoje Vilniaus kavinių sutiko duoti išskirtinį interviu manoMUZIKAI.

 

Instrumenti Vilniuje (nuotr. manoMUZIKOS)

Džiaugiasi pasiekę ir Lietuvių širdis

 

Treji koncertai Vilniuje per tris dienas – ar ne per daug?

Tikrai ne. Tai geriausia kas gali būti. Labai džiugu, kad per tokį trumpą laiką jūsų šalyje patyrėme tiek daug. Turėjome nuostabų pasirodymą menų fabrike “Loftas”. Taip pat jautėmės nepakartojamai grodami tūkstantinei miniai katedros aikštėje. Esame labai laimingi, kad mūsų muzika pasiekė Lietuvių ausis ir širdis.

Ar jaučiate skirtumą tarp auditorijos, kuriai grojate dabar, būdami “Instrumenti” ir tada, kai pasirodydavote  kaip grupė “Cosmos”? Visgi Lietuvoje ilgą laiką buvote kur kas geriau žinomi kaip “Cosmos”, o ne kaip dabar egzistuojantis duetas.

Neabejotinai. Šių dviejų grupių visiškai skirtingos tikslinės auditorijos. A capella muzikos klausytojai yra tikri muzikos mylėtojai, kuriems reikia tiesiog atsisėsti, klausytis muzikos ir ja mėgautis. Tuo tarpu “Instrumenti” yra grupė, kurios tokiu būdu klausytis tiesiog neįmanoma. Labai džiaugiamės, kad galiausiai esame šioje rinkoje būtent su “Instrumenti” muzika. Dirbame su puikiais vadybininkais, mūsų albumą jau gali įsigyti ir Lietuvos gyventojai, o grupės gerbėjų skaičius nuolat auga. Mes laimingi.

Kaip buvote sutikti Latvijoje? Juk kurį laiką, pristatydami grupės “Instrumenti” muziką neatskleidėte nei savo originalių šaknų, nei savo tapatybių, nei, juolab, grupės, kurioje dainavote prieš tai.

Taip. Tai kurį laiką iš tiesų buvo paslaptis. Buvo įdomu į rinką įvesti naują muzikinį darinį būtent tokiu būdu. Kita vertus, mes neužvėrėme “Cosmos” durų visam laikui. Taip, mes pradėjome kurti naują muziką, tačiau “Instrumenti” negimė dėl to, kad, pavyzdžiui, grupė “Cosmos” susidūrė su tapatybės ar finansine krize. Priešingai, mes tiesiog turėjome idėjų, kurių, būdami “Cosmos” nariais, tiesiog neturėjome galimybės realizuoti. Štai kodėl gimė “Instrumenti”.

Ar galite palyginti savo jausmus dabar su tais, kurie jus lydėjo jums būnant “Cosmos” nariais? Kitaip tariant, ar jaučiate skirtumą tarp to, kuo esate dabar ir to, kas buvote “Cosmos”?

Tikrai taip. Tiek rolės, tiek ir pojūčiai abiejose grupėse yra labai skirtingi. Visų pirma, dabar mums yra kur kas lengviau suderinti savo muzikinius poreikius. Būti grupėje, kurią sudaro daugiau nei šeši žmonės – tai ne tik būtinybė jausti didesnę atsakomybę už savo veiksmus, bet ir būtinybė “šlifuoti” savo poreikius ir derintis prie kitų.

Klausiausi ko gero visų įmanomu “Instrumenti” dainų ir jas perklausęs pasakiau sau: jie tokie įvairūs, kad jų muzikos apibūdinti tiesiog nėra įmanoma. Gal galite man padėti?

(juokiasi) Tai iš tiesų geras ir kartu labai sudėtingas klausimas, į kurį tikro atsakymo nerandame ir mes. Tiesą sakant, nesiekiame savęs įrėminti vieno muzikinio žanro rėmuose. Nesame elektronikos grupė. Kita vertus, vadinti mus indie kolektyvu taip pat nėra visai tikslu. Mes tiesiog darome tai, ką mėgstame.

Ko gero ilgainiui mus bus galima priskirti tam tikrai muzikinio žanro kategorijai, tačiau kol kas daug eksperimentuojame ir dėl to nei kiek nesijaučiame kalti. Priešingai, kaip jau minėjome anksčiau, mėgaujamės tuo, ką darome. Kartais besiklausant mūsų muzikos gali pasirodyti, kad atskiras dainas atlieka visiškai skirtingos grupės. Tačiau tai, bent jau kol kas, ir yra mūsų stiprybė.

Išleidote puikų debiutinį albumą “Tru”, neseniai dienos šviesą išvydo ir jūsų koncertinis įrašas. Kas toliau?

Kitas albumas (juokiasi). Jį turėtumėme išleisti kitąmet ir jau šiam procesui pradėjome intensyviai ruoštis.

Ar grupė „Instrumenti“ turi tikslą?

Pagrindiniai mūsų tikslai – muzika ir koncertai. Būtumėm laimingi jei galėtumėme surengti kuo daugiau pasirodymų visame pasaulyje. Taip, yra nuostabu kurti studijoje. Taip, yra tikrai puiku surengti kelis didelius pasirodymus Latvijoje. Tačiau mes norime daugiau. Norime daugiau groti, daugiau koncertuoti ir taip turėti daugiau galimybių parodyti save pasauliui. Koncertuoti Baltijos šalyse – tikrai nepakartojamas jausmas, tačiau norime daugiau (juokiasi)

Paminėjote Baltijos šalis. Ko joms trūksta?

(mąsto) Greičiausiai vieningos rinkos. Latvija, Estija ir Lietuva – trys labai panašios valstybės, kurių muzikos industrijos, deja, yra visiškai atskirtos viena nuo kitos. Todėl planuoti kažką bendro visose trijose šalyse išvien yra labai sudėtinga.

Taip pat mums trūksta muzikos. Plačiąja to žodžio prasme. Labai norėtumėme, kad visos šios trys šalys turėtų daugiau atlikėjų, kuriuos galėtų parodyti pasauliui.

Ar turite savo favoritus Lietuvos muzikos scenoje?

Alina Orlova ir Markas Palubenka. Įspūdį paliko ir “Rasabasa”.

 

Instrumenti koncertas (nuotr. grupės archyvo)

Naujojo albumo įrašai – už Islandijos sienų

 

Jūsų muzikoje nesunku “užčiuopti” Islandiškos muzikos prieskonį. Savo debiutinį albumą įrašinėjote taip pat Islandijoje. Prisipažinkite, ką ši šalis jums reiškia?

Mums visą laiką patiko Islandija, jos kultūra ir žmonės. Nesu tikras ar ši šalis palietė mūsų muzikinį stilių, bet tikrai žinau, kad ji padarė nemažą įtaką mūsų požiūriui. Požiūriui į garsą, į žmones ir į viską, kas mus supa. Žinoma, ta patirtis, kurią mes įgavome “Greenhouse Studios” taip pat buvo nauja mums tiek technine, tiek ir emocine prasme. Ten mes, kaip muzikinis junginys, augome ir, tam tikra prasme, brendome.

Tad būti lyginamam su Islandijos muzikos scena nėra blogai (šypsosi). Tam tikra prasme Islandijos gyvenimiškas polėkis yra panašus į Baltijos šalių polėkį. Mes kartu ir panašūs, ir labai skirtingi.  Tad mums, kaip grupei, buvo tikrai labai įdomu ir vertinga bendradarbiauti su Islandijos muzikantais.

Gal jau esate apsisprendę Islandijoje įrašinėti ir kitą albumą?

Žinai, muzikos žavesys slypi pokyčiuose. Taip, Islandija yra nuostabi šalis, tačiau norisi išbandyti kažką naujo ir pasižiūrėti kaip, pakeitus aplinką, žmones, studiją ir šalį, gali skambėti “Instrumenti”. Mes nuolat kuriame, planuojame ir bandome realizuoti muzikines idėjas. Todėl norime tiesiog “atsiduoti” laikui ir leisti jam kontroliuoti mus.

Daug kas mūsų klausia kokiomis kalbomis įrašinėsime naują diską. Mūsų atsakymas visuomet būna tas pats: nežinome (juokiasi). Neturime siekio įrašyti albumo vien tik anglų, latvių, lietuvių ar islandų kalbomis. Taip pat neketiname versti tekstu ir adaptuoti dainų kažkurios šalies rinkai. Jei sukuriame dainą latvių kalba, vadinasi ji ir turi skambėti tik latviškai. Tikrai neveidmainiausime nei prieš klausytojus, nei prieš save.

Ko gero, latvių ir anglų kalbos  visgi išliks pagrindinės.

Instrumenti – Perfume (TRU LIVE 2011) from Instrumenti on Vimeo.

Ko klausotės pastaruoju metu?

Shipsi: klausausi daug muzikos – nuo “Bon Iver”, James Blake ir “M83” iki Rufus Wainwright.

Reynsi: aš neklausau muzikos (juokiasi). Žinai, kadangi Shipsi yra mano muzikinio skonio formuotojas, aš tiesiog privalau klausyti to, ką mėgsta jis, nes būtent jo dėka mano telefone atsiranda nauja muzika. Mėgstu “Skrillex” ir kitą tokio pobūdžio trankesnę muziką.

Tad, kaip matai, Shipsi yra mūsų dueto romantiškasis pradas, o aš – trankusis (juokiasi).

Abu esate profesionalūs muzikantai, suprantantys kas yra muzika. Prisipažinkite, ko labiausiai pasigendate muzikos rinkoje…

(mąsto) Kodėl tau atrodo, kad mes kažko pasigendame? Manau, kad muzikos padangėje yra visko ganėtinai daug. Šiandien mums nieko netrūksta. Muzikos rinkoje yra galybė tiek gerų, tiek blogų dalykų. Neabejojame, kad muzika išgyvens, o tai ir yra svarbiausia.

Be abejo, pasaulyje niekada nebus kitų Michaelų Jacksonų, tačiau naujų Michaelų Jacksonų mums ir nereikia. Jis buvo ir paliko didžiulį pėdsaką muzikos istorijoje. Atėjo metas versti naują knygos puslapį ir pasireikšti naujiems talentams. Muzika atras naujas vietas, naujus klausytojus ir naujas skambesio formas. Svarbiausia, kad ji sugebėtų atrasti žmogiškąjį mąstymą. Juk muzika yra ketvirtasis poreikis, kurio labiausiai reikia žmonėms. Apie pirmus tris nekalbėsime, nes jie ir taip yra puikiai visiems žinomi (juokiasi).

Dėkoju už pokalbį.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *