Talino muzikos savaitė (Tallinn Music week) 2015 (II)

Tęsiame pasakojimą apie Talino muzikos savaitę.

Antroji konferencijos pranešimų diena prasidėjo daug ramiau – be šampano ir paparacių, tačiau su kava ir kruasanais, pristatant Austrijos ir vėliau – Lenkijos muzikines rinkas. Su džiaugsmu (visgi, arti) ir šiek tiek – pavydu klausėmės apie situaciją kaimyninėje Lenkijoje, kurioje įžvelgiama vis daugiau galimybių. Atlikėjai vis dažniau aplanko ne vien Varšuvą, ryždamiesi surengti visą turą po Lenkiją, aplankant 3, o kartais net ir 7 miestus. Apie tai Lietuvoje galime tik pasvajoti.

Susižavėję klausėmės ir Kierono Tylerio, muzikos žurnalo MOJO bendraautoriaus interviu su Simonu Napier-Bell‘u. Jo nuopelnai muzikos industrijai yra tiesiog nesuskaičiuojami – jis rašė dainas, dirbu vadybininku (tarp jo „globotinių“ buvo Wham!, Ultravox ir…rusė Alsu), galiausiai – parašė keletą knygų apie muzikinį verslą.

Konferencijos kulminacija tapo „Check my demo“ valanda. Visos savaitės metu atlikėjai galėjo mesti savo demo įrašus į tam skirtą dėžutę. Renginio metu komisijos nariai – jau minėtasis Kieronas Tyleris, Brendan Walsh, Classic Music Rave rengėjas, Martin Elbourne, ilgą laiką dirbęs Glastonbury festivalio agentu, David Cawley, vienas iš įrašų kompanijos FatCat įkūrėjų bei Timo Kaukolampi, suomių didžėjus, muzikos kūrėjas ir prodiuseris – vienas po kito traukė įrašus ir atvirai bei negailestingai sakė savo nuomonę apie girdimą muziką. Čia pasisekė būti ištrauktiems ir lietuviams – nemažai pagyrų gavo ba., vėliau buvo ištrauktas ir Colours of Bubbles diskas. Vertintojai ir konferencijos dalyviai išklausė net dviejų dainų iš pastarųjų albumo „Inspired by a True Story“ – paaiškėjus, kad pirmasis kūrinys yra greičiausiai intro, jis buvo pakeistas antruoju, na o grupei ta proga teko išklausyti nemažai pamokslų apie tai, kaip turėtų būti pateikiami demo įrašai. Trumpai: niekas neturi laiko klausytis įvadų, viskas, ką turi – tai 20 sekundžių sudominimui, tad pateik geriausia, ką turi.

Galiausiai, apie muziką paskutinę festivalio dieną.

Pamatėme nemažai pasirodymų, tačiau ne visus juos galima vadinti įsimintinais – kai kurioms grupėms dar reikia šiek tiek ugtelėti. Tačiau verti atskiro paminėjimo:

Norvegų elektroninės indie-pop muzikos atstovė Bendik paliko mus kiek sutrikusius – jos dainos skambėjo daug sunkiau negu tuose įrašuose, kuriuos galima rasti Youtube. Vis dar sunku pasakyti, ar patiko, bet tikrai įsiminė.

Jānis Šipkēvics, arba tiesiog Shipsi, vienas iš latvių grupės Instrumenti narių, Taline pristatė naują projektą. Buvo gražu iki negaliu.

DNKL buvo verti kiekvienos minutės – bet jų pasirodymą savanoriškai susitrumpinom, bėgdami į…

…tiesiog nerealius Kate Boy.

Štai ir viskas. Kiek kartų pagalvojom apie būtinybę išsinuomoti laiko mašiną šio festivalio metu, telieka paslaptimi. Kaip ir tai, ką norėjome pamatyti, bet nepamatėme. Buvo daug visko. Ir buvo gerai, geriau nei gerai. Jei gyvenate muzika arba iš muzikos, kuriate muziką ar rašote apie ją – Talino muzikos savaitė yra vieta būti. 2016-ųjų kovo 31-balandžio 2 dienomis ji žadėjo sugrįžti. Pasižymėkite kalendoriuje.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *