Talino muzikos savaitė 2016 #1. Muzika nėra viskas

Kad ir kaip būtų keista, tačiau Talino muzikos savaitė (TMW) prasidėjo su daug mažiau muzikos nei anksčiau. Na, gal ne pati savaitė, o konferencijos, į kurias susirenka muzikos pasaulio žmonės iš visų Baltijos šalių, Suomijos ir ne tik.

Viskas prasidėjo nuo jau tradicija tapusios Estijos prezidento Toomas Hendrik Ilves kalbos, kurioje vyravo politinės/humanitarinės temos apie migraciją ir tai, ką ji duoda toms šalis, į kurias yra vykstama. Kaip prasidėjo, taip ir tęsėsi iki pabaigos. Tiesa, buvo pora grynai muzikai dedikuotų sesijų, tačiau jos buvo labai specifinės. Pavyzdžiui, apie tai, kaip kūrinys patampa reklamos ar filmo garso takeliu, arba kaip „parašyti gerą dainą”. Bet vistiek beveik visų sesijų leitmotyvas buvo migracija.

Toomas Hendrik Ilves

Estijos prezidentas Toomas Hendrik Ilves atidaro Talino muzikos savaitę

Galima klausti: kaip susijusi yra muzika su migracija? O gi taip, jog muzika yra turtas, kuris keliauja kartu su žmonėmis. Galbūt ne tiek pati muzika, kiek kūrybiškumas ir saviraiška. Ji iškeliauja iš ten, kur yra naikinama, ir atkeliauja ten, kur gali augti. O išaugti gali iki bet ko, pavyzdžiui, tokio esminio žanro, kaip bliuzas JAV, arba vienos didžiausių pasaulyje jogurtų gamintojų, eksportuojančių jogurtus į beveik bet kur.

Prisipažinsiu, kiekvienoje konferencijos sesijoje šiandien ieškojau muzikos. Net ir tose sesijose, kur apie muziką nebuvo šnekama, ji egzistavo kaip atrama ar pretekstas kažkokiam didesniam tikslui. Ar tai būtų tiesiog norėjimas pakeisti status quo, ar tiesiog kažkam padėti, pavyzdžiui, moterims, kurios buvo priverstos bėgti iš savo šalies Malio į Burkina Faso. Muzika buvo beveik visur, nors jos ir nesigirdėjo. Akimirkomis buvo netgi juokinga, kai pranešėjai, beveik nesusiję su muzika, stengėsi pritempti savo temas prie muzikos…

Intelligent brands

Intelligent brands sesija, kurioje žurnalo Vogue, UNHCR, Telia, Flow Festival ir Elephant Music atstovai

Tas pritempinėjimas rodo tą, kad Talino muzikos savaitė keičia pobūdį, o gal tiesiog nori būti aktuali platesnei auditorijai. Arba tiesiog taip pat kaip muzika – išsireikšti. Pasakyti kažką, kas guli ant širdies, taip, kaip moki, naudojantis galimybe, kurią turi. Ir faktas – idėjos, nuomonės ir jausmai pasiekė didelę auditoriją ir turi prasmę.

Visgi visas Talino muzikos savaitės pirmos dienos (pirmos manoMUZIKOS dienos) desertas dar prieš akis. Kaip tik šiuo metu prasideda pirmieji koncertai, kurie vyksta dešimtyse erdvių. Ir įsikvėpus, pamąsčius ir tiesiog išgirdus, metas eiti į miestą ir viską pajausti. Visgi – tame ir esmė.

 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *