Koncerto apžvalga: iš šalies, kurioje yra vietos „Editors“

editors

Trečiadienio vakaras gyvybe alsuojančiame Londono Brikstono rajone. Praeinančius pro „02 Brixton Academy“ pastatą pasitinka užrašai „Editors“ ir „Sold out“. Akivaizdu, kad gimtinėje jiems sekasi kur kas geriau nei prieš 5 metus Vilniuje, kuomet ši grupė nesurinko nė „Lofto“ salės.

Žinoma, tai sunkiai palyginami dalykai – daugiamilijoniniame Londone pilną gerbėjų salę surinkti yra žymiai paprasčiau. Tačiau ta pustuštė „Lofto“ salė 2013-ųjų rudenį yra šis tas daugiau nei tiesiog pustuštė salė. Nes daugelis  prisimins tą hype‘ą, lydėjusį šį renginį. Rodos, dėl „Editors“ (kurie prieš penkerius metus buvo tikrai populiaresni nei yra dabar) atvažiavimo į Vilnių džiūgavo visi. Gaila, kad ne visi atėjo į patį koncertą.

Taigi, Brikstone šį vakarą lankausi iš nevilties ir būtinybės pamatyti šią grupę gyvai. Nes greičiausiai – greičiausiai – joks koncertų organizatorius nesiryš atvežti šios grupės į Vilnių dar bent porą dešimtmečių. Ir duok dieve, jei klystu.

Trečiadienio vakaras prasideda man negirdėtų airių „Talos“ pasirodymų. Akimirksniu gailiuosi, kad šia grupe nepasidomėjau anksčiau – jie tikrai to verti. Atraskite ir jūs:

Puikios apšildančios grupės dėka laikas iki vakaro headlinerių neprailgsta. Juoda užuolaida, slepianti scenos gilumoje išdėliotus instrumentus, nuplėšiama ir scenoje pasirodo „Editors“. Scenografija gana paprasta, sceną puošia tik padidinta naujausio grupės albumo „Violence“ viršelio nuotrauka. „Editors“ vyrukai apsirengę beveik išimtinai juodai. Jie žino, kad jų gerbėjų nepaimsi pigiais „daug garso ir šviesų“ triukais. Nors nei garso, nei šviesų šį vakarą netrūksta.

Ir nuo pat pirmųjų „The Boxer“ akordų ši publika  reaguoja. Jie šoka, kelia į virš rankas, ploja ar dainuoja kartu. Ir moka visus žodžius mintinai. Jie yra kiekvieno muzikanto svajonė. Iš koncerto Vilniuje pamenu jau nebe daug. Bet vienas dalykas į atmintį įsirėžė ilgam – grupės lyderio Tomo Smitho gyvybingumas. Jis laksto po visą sceną, užsilipa visur, kur tik gali užsilipti (pavyzdžiui, kodėl gi ne, ant scenoje stovinčio pianino) – elgiasi taip, kaip ir pridera tikrajam rokeriui. Šį vakarą stebėdama jį neatsistebiu jo charizmatiškumu ir neblėstančia energija. Vos atsilaisvinęs iš gitaros pančių, jis skuba iš vieno scenos galo į kitą, šoka ar tiesiog „prievartauja“ mikrofono stovą. Jo veido išraiškos nusipelno atskiros apžvalgos. Tik ant pianino T. Smith šį vakarą nelipo (o gaila).

Nesudėtingas scenos dekoras leido išryškinti ir dar vieną šios grupės stiprybę – Tomo Smitho vokalo galimybes. Nors vos prieš kelias savaites grupės koncertas Aberdyne, Škotijoje buvo atšauktas dėl vokalisto peršalimo, šį vakarą niekas neišduoda ligos. Dar 2014-aisiais dienraščio „Daily Mirror“ vykdytame tyrime, siekiančiame nustatyti, kuris iš Didžiosios Britanijos dainininkų turi plačiausią diapazoną, aplenkęs Johną Lennoną, Freddie Mercury, Micką Jaggerį, Eltoną Johną, Davidą Bowie ir aibę kitų puikių dainininkų, su 4,75 oktavų diapazonu laimėjo būtent Tom Smith. Ir net jei „Daily Mirror“ negalima pavadinti patikimiausiu šaltiniu, T. Smith balsas kalba pats už save (pun intended).

Daugybė „senųjų“ grupės gerbėjų nusisuko nuo grupės dar 2012-aisiais, kuomet grupę paliko ilgametis jos gitaristas Chris Urbanowicz, o patys „Editors“ pasuko link elektronikos. Greičiausiai dar šiek tiek jų nubyrėjo su paskutiniuoju albumu, kuriame taip charakteringas šiai grupei tamsumas prašalino šiek tiek linksmesni, kone šokių ritmai. Tačiau koncerte ši nauja kryptis beveik nesijaučia. Vakaro setliste vietą sau rado visų šešių grupės albumų dainos, o ypatingo dėmesio sulaukė pirmasis („The Back Room“, uždirbęs grupei „Mercury Prize“ nominaciją) ir paskutinysis grupės albumas „Violence“ – iš jų buvo atlikta po 6 dainas. Šiam vakarui netrūksta nieko – yra ir „Bullets“, ir „Munich“, naujasis kūrinys „Violence“ grakščiai pereina į kiek senesnį „No Harm“, yra „Papillon“ ir „Formaldehyde“. Beveik dviejų valandų pasirodymą užbaigia „Smokers Outside the Hospital Doors“. Ko daugiau norėt? Tik vieno.

Tai kada į Vilnių, vyručiai? Atleiskit mums, mes laukiam.

Dainų sąrašas:

  1. The Boxer
  2. Sugar
  3. Hallelujah (So Low)
  4. All Sparks
  5. An End Has a Start
  6. Someone Says
  7. Darkness at the Door
  8. Open Your Arms
  9. Violence
  10. No Harm
  11. Bullets
  12. A Ton of Love
  13. Formaldehyde
  14. Nothingness
  15. Ocean of Night
  16. Blood
  17. Papillon
  18. Magazine

Encore:

  1. Cold
  2. The Racing Rats
  3. Munich
  4. Smokers Outside the Hospital Doors

 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *