Beata Tiškevič – apie tylą ryte, himną žmonijai ir didžiausią lietuviškos muzikos gėrį

Beata Tiškevič (nuotrauka Ugnė Henriko)

Beata Tiškevič (nuotrauka Ugnė Henriko)

Vieni Beatą Tiškevič pažįsta iš Feisbuko ir viešosios erdvės. Kiti ją žino, kaip aktorę ar buvusią Žinių radijo laidų „Moterys kalba“ bei „Pasimatymai“ vedėją. Dar kitiems Beata visų pirma yra rašytoja, pernai metais išleidusi debiutinę knyga „Vyvenimas“ – jautrų ir atvirą memuarą, itin betarpiškai skaitytojams apnuoginantį autorės gyvenimą.

Tačiau, kaip teigia pati Beata, šiuo metu jos širdis priklauso projektui „Nebegėda“.

Suprasdama lytinio švietimo svarbą ir jo stokos problemą 2018 m. vasarą Beata kartu su tinklaraštininke bei verslo kūrimo konsultante Kotryna Bass, ėmėsi drąsaus projekto – tinklalapio NEBEGĖDA.LT, skirto kūniškumui ir seksualiniam gyvenimui. Šiame, vis labiau populiarėjančiame socialiniame projekte, merginos dalinasi savo mintimis ir žiniomis, o taip pat ir seksologų bei psichologų patarimais.

Beata žavi tuo, jog ji nebijo nepatogiomis temomis kalbėti garsiai ir atvirai. O šiandien manoMUZIKOS rubrikoje manoBLITZ su ja kalbėsime apie muziką. Trumpai ir nuoširdžiai.

 

Koks, Beata, yra Tavo pirmasis muzikinis prisiminimas?

Hmmm… Turbūt Kirkorovas, rėkiantis per magnetofono kolonėles ir įkaitę tetos ir dėdės, šokantys per kokį nors balių.

Koks CD šiuo metu yra Tavo automobilio grotuve?

Neturiu CD grotuvo ir mašinos, tai… belieka Spotify! Pastaruoju metu per Spotify vis suku „The Blaze“ albumą „Dancehall“.

 

Kas buvo pats pirmas atlikėjas arba grupė, kuri Tau nuoširdžiai patiko?

Tai buvo Pink. Man labai tada patiko rožinė spalva ir pankai. O Pink buvo kažkas tame tarpe ir dar dainavo apie problemas, su kuriomis susidūriau, kai buvau paauglė. Man buvo lengva su ja tapatintis.

Kaip klausai muzikos šiandien, interneto amžiuje?

Dažniausiai per ausines, klausau muzikos per Spotify, sėdėdama kavinėse ir dirbdama, eidama gatve ar važiuodama dviračiu.

Su kokia muzika geriausia užmigti?

Aš niekada taip nedariau. Kartą ankstyvoje jaunystėje nakvojau pas draugę ir ji, prieš eidama miegoti, užsileido muzikos. Aš tada pagalvojau, kad taip tikriausiai daro tik labai vieniši žmonės.

O koks kūrinys Tave geriausiai pažadina?

Nesu apie tai pagalvojusi. Aš nesu iš tų žmonių, kurie, vos prabudę, rąžosi, laimingi lekia kaistis kavos ir užsiledę ką nors smagaus per kolonėles pradeda rytą. Ne… Man kažkaip viskas sunkiau, lėčiau, pasyviau. Aš rytą mėgstu pradėti su tyla. Kartais pamedituoju. Vėliau, kai jau prasibudinu, užsileidžiu „Magic Island“ kūrinį „Easy Babe“.

Kasetė, CD, MP3 grotuvas, iPodas, vinilas ar dar kažkas?

Didžiausią nostalgiją jaučiu savo šauniam MP3 grotuvui, kuris man buvo be galo reikšmingas, kai didžiąją dalį savo laiko praleisdavau trūlikuose.

Koks koncertas Tau paliko didžiausią įspūdį?

„Radiohead“ koncertas Glazge 2016 m.! Radiohead yra kultinė mano grupė, kurios kūryba man labai daug reiškia. Buvo labai gera būti koncerte tarp kitų tokių pačių „Radiohead” gerbėjų kaip aš, nuo paauglio iki senjorės. Ir visi rėkte rėkėm tuos pačius dainų žodžius!

Jeigu turėtum galimybę išgerti arbatos su vienu žmogumi iš muzikos industrijos, kas tai būtų?

Norėčiau pabūt su Zemfira. Nieko jos neklausčiau. Fainai būtų tiesiog pasėdėt, išgerti kartu kavos, parūkyti.

Visi turi tą vieną „guilty pleasure“. Koks taviškis?

Bruno Mars! 🙂

Pats moteriškiausias kūrinys yra…?

arba

O pats seksualiausias kūrinys yra…?

Man yra laaabai sexy yra „Cigarettes after Sex“ muzika. Bet jei reikia išsirinkti vieną kūrinį, tai neabejotinai šis:

Ar yra tokia muzika, kurios nuoširdžiai negali pakęsti?

Nemėgstu muzikos, kuri kelia man nerimą – muzika su intensyviais bytais arba su didele agresija. Sunkus techno man irgi gali sukelti nerimo priepuolį. Nemanau, kad tai bloga ar prasta muzika – tiesiog aš jos negaliu klausyti, nes ji mano kūne kelia labai neigiamus pojūčius.

Ar sugebi atsiriboti nuo asmenybės, jeigu Tau labai patinkančią muziką atlieka bjauraus būdo arba reputacijos atlikėjas?

Turiu didelę problemą su R Kelly kūriniu „World’s Greatest“. Mane ši daina labai gerai užvesdavo pirmiems bėgimo kilometrams, o dabar bandau ieškoti alternatyvų. Sunkiai sekasi…

Kokią vieną vienintelę dainą pashare‘intum savo Feisbuke

Visiškai šitą. Tai yra toks himnas žmonijai! O šis klipas… Aš neturiu žodžių. Nemačiau nieko geresnio.

Jeigu turėtum vienintelę galimybę apsilankyti bet kokiame koncerte – kieno?

Džiaugiuosi, kad gyvename tokiu laiku, kai net neturėdami krūvos pinigų, galime sau leisti apsilankyti mėgstamų grupių koncertuose ir į Vilnių atlikėjai koncertuoti atvažiuoja jau ne tik tada, kai būna išsisėmę. Tai daug tokių svajonių koncertų aš jau turėjau šiame mieste – „Cigarettes after Sex”, „Rhye”, „The XX”, „Fink”… Varšuvoje ką tik buvau „The Blaze”. Neabejoju, kad ir toliau įgyvendinsiu savo muzikines svajones ir vieną dieną pamatysiu scenoje Silvaną, nueisiu trečią kartą į „Rhye” ir dar ką nors sugalvosiu.

Bet būčiau mielai norėjus gyvai matyti šį pasirodymą. Karalienė Etta James.

Kūrinys, keliantis didžiausius sentimentus yra…?

Nick Mulvey kūrinys „Fever to the Form“. Atrodytų, kad ši daina neturi nieko ypatingo – paprasti akordai, paprastas vokalas, bet man taip griebia už širdies, pati labai dažnai ją dainuoju. Labai geri žodžiai! Kai kažkur sufeilinu arba nutrūksta koks nors brangus ryšys, tai šita daina kažkaip man padeda tai išgyvent.

Jeigu galėtum vienai dienai tapti bet kuriuo pasaulio atlikėju – kuo taptum?

Norėčiau tiesiog pajusti, ką reiškia turėti tą muzikinį talentą. Girdėti muziką natomis, jausti ją, gebėti savo balsu su ja šokti, išreikšti savo giliausius jausmus dainuojant. Man šis momentas būtų labai įdomus! O ten pasaulinė šlovė ir pilnos salės žiūrovų – man tai skamba labiau gąsdinančiai, nei patraukliai.

Kokia muzika turėtų skambėti per Tavo laidotuves?

Labiausiai norėčiau, kad grotų „Radiohead“ daina „Codex“.

Kas, Tavo manymu, yra didžiausias blogis Lietuvos muzikos padangėje?

Galiu tik gėrį įvardinti – jauni, talentingi atlikėjai, dainuojantys savo kurtas dainas, kuriose kalba jiems aktualiomis temomis, kelia klausimus ir kvestionuoja status quo. Tokia man yra Migloko, Alina Orlova, Junior A, Free Finga, Kabloonak, Alen Chicco ir kiti. Man labai svarbu, kad jaunas žmogus scenoje kalbėtų savo žodžiais ir nesileistų įvelkamas į kitų, vadinančių save „asais” jam primetamą paveikslėlį. Brangiausia, ką mes turime – mūsų nuosavas balsas. Džiaugiuosi, kai žmonės juo naudojasi!

Komentaras apie “Beata Tiškevič – apie tylą ryte, himną žmonijai ir didžiausią lietuviškos muzikos gėrį

  1. Dejavu says:

    Noriu matyti komentarus

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *