„U2” lyderiui Bono – 60 metų!

bono_u2

Bono

Nepaisant to, kad „U2” nėra pats dažniausias svečias portale manoMUZIKA, jų reikšmės muzikiniame gyvenime ir indėlio į populiariosios muzikos kultūrą mes nieku gyvu nekvestionuojame. Todėl šiandien grįžtame ne tik prie žymiausios Airijos (ir vienos populiariausių pasaulyje) grupės, bet ir prie jos lyderio Bono. Ir tam yra rimta priežastis: kultinė muzikos figūra šiandien švenčia 60-metį.

Čia – keli faktai apie žmogų, sukūrusį nuostabią grupę, kuri jau daugiau kaip 40 metų džiugina roko muzikos mylėtojų širdis.

Tikrasis Bono vardas – Paulas Davidas Hewsonas. Būsimas muzikantas gimė (1960-ųjų gegužės 12 d.) ir augo Dubline, kur lankė Mount Temple viduriniąją mokyklą. Būtent čia jis sutiko ne tik savo būsimą žmoną Alison Steward bet ir vėliau susibursiančios grupės „U2” narius.

1974 metų rudenį nuo kraujo išsiliejimo smegenyse mirė Bono mama. Tai atsitiko per jos tėvo (Bono senelio) laidotuves. Todėl nenuostabu, kad nemaža dalis grupės „U2“ kūrinių buvo įkvėpti būtent šio įvykio (Keli iš jų – „Out of Control“, „I Will Follow“, „Tomorrow“, „Mofo“, „Lemon“).

Po dviejų metų Bono, Davidas Evansas (pasauliui geriau pažįstamas The Edge pseudonimu) jo brolis Dickas ir Adamas Claytonas mokyklos sienlaikraštyje pamatė skelbimą, kuriame buvo parašyta, jog ieškomi grupės nariai. Skelbime, kurio autorius buvo Larry Mullenas Jr. teigta, jog besikuriantis kolektyvas turėjo perdainuoti „The Rolling Stones” ir „Beach Boys” dainas. Beje, pradžioje grupė vadinosi „Feedback”, vėliau – „The Hype”. Kolektyvą palikus Dikui Evansui, vyrukai nusprendė dar kartą pakeisti pavadinimą ir tapo „U2”.

Bono

Bono

Bono turi 7 metais vyresnį brolį Normaną. Kadangi atlikėjo mama buvo protestantė, o tėtis – katalikas, tėvai buvo nutarę, kad taip pat bus ir su vaikais: Normanas turėjo būti protestantu, Bono – kataliku. Tačiau, kaip vėliau prisipažino pats atlikėjas, jis išpažįsta abu tikėjimus.

Atlikėjas turi 4 vaikus. Dvi dukras (Jordan ir Memphis Eve Sunny Day) bei du sūnus (Elijah Bob Patricius Guggi Q ir John Abraham).

Nedaug kas žino, tačiau Paulas D. Hewsonas buvo gabus šachmatininkas. Jau sulaukęs 12 metų jis varžėsi tarptautiniuose šachmatų turnyruose.

Bono buvo ne itin triukšmingos gatvių gaujos „Lypton Village” narys (tai buvo „Monty Python” gerbėjų būrys, rengęs savo pasirodymus miesto centre). Tada jaunasis Paulas turėjo keletą pravardžių – pavyzdžiui, „Bono Vox” iš O’connell gatvės (Bono vox lotyniškai reiškia „geras balsas”). Galiausiai jis buvo pavadintas tiesiog Bono.

Kažkada kalbėdamas su „Rolling Stone” jis prisipažino, kad būdamas šios gaujos nariu, yra įsitraukęs ir į muštynes. „Tačiau mes negėrėme”, – prisipažino atlikėjas. „Tiesiog manėme, kad esame geresni už tuos, kurie prisigėrę penktadienio vakarą iškrenta iš baro ir apvemia Dublino gatves”, – teigė jis.

U2_1980

„U2” 1980 m.

Debiutinį albumą „Boy” grupė „U2” išleido 1980-aisiais. Tuo metu visi grupės nariai gyveno dviejų kambarių bute pietų Kensingtone.

Pirmą rokenrolo dainą Bono išgirdo būdamas 4 metų. Tai buvo „The Beatles” kūrinys „I Want To Hold Your Hand”. Pirmasis kūrinys, kurį jis išmoko groti – tų pačių bitlų „Dear Prudence”. Viename iš interviu atlikėjas sakė: „1980-aisiais, tada, kai buvau jaunas dvidešimtmetis, Yoko (Yoko Ono, Johno Lennono žmona – L. Z.) atėjo pas mane, uždėjo ranką ant peties ir tarė: tu esi Johno sūnus. Tai buvo neįtikėtinas komplimentas”.

„U2” yra viena sėkmingiausių grupių roko muzikos istorijoje. Ji laimėjo 22 „Grammy” statulėles. 2005 metais kolektyvas buvo įtrauktas į Rokenrolo šlovės muziejų.

Atlikėjas prisipažino, kad grupė vos neišsiskyrė 1992-1993 m. ZOO TV Turo metu (šis turas buvo skirtas reklamuoti 1991-ųjų metų grupės albumą „Achtung Baby”). „Tam, kad išliktume kartu, reikėjo ketvirčio milijono dolerių per dieną”, – sakė jis „Assayas”. „Todėl jeigu mūsų koncertuose būtų apsilankę dešimčia procentų mažiau žmonių, mes tiesiog būtume nesugebėję išmokėti sąskaitų. Ir patikėkite, tas bankrotas būtų buvęs nepaprastas. Būtume patyrę milžinišką bankrotą”.

bono (1)

Bono

2005 m. žurnalas „Time“ jį išrinko „Metų žmogumi“, o 2007 m. Karalienė Elžbieta II įšventino į britų garbės riterius. Bono laikomas įtakingiausia muzikos žvaigžde ir yra vienintelis žmogus, nominuotas „Oskarui“, „Auksiniam gaubliui“, „Grammy“ bei Nobelio taikos premijai.

Bono – aktyvus socialinio ir politinio gyvenimo dalyvis. Jis žinomas ir dėl savo humanistinio darbo Afrikoje. Muzikantas taip pat aktyviai pasisako žmogaus teisių klausimais bei nuolat palaikė idėją „nurašyti” trečiojo pasaulio skolas, dalyvauja įvairiose labdaringose iniciatyvose.

Bono yra ne tik grupės „U2” vokalistas, bet ir daugelio kūrinių autorius. Kartu su „U2” atlikėjas išleido 14 studijinių albumų. Pasaulyje parduota per 150 milijonų kopijų. 6 grupės albumai savu laiku buvo perkamiausi JAV, 9 – Didžiojoje Britanijoje.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *