Kultinis „Stand By Me” – daugiau kaip 400 koverių įvairiems gyvenimo atvejams

Vieną populiariausių ir dažniausiai perdainuojamų  dainų „Stand by Me” legendinis atlikėjas Ben E. Kingas (1938-2015) sukūrė daugiau kaip prieš 60 metų – dar 1960-aisiais. Tiesą sakant, kūrinį jis sukūrė kartu su prodiuseriais Jerry Leiberiu ir Mike’u Stolleriu. Archyvuose teigiama, kad „po „Spanish Harlem“ įrašų sesijos liko studijinio laiko ir prodiuseriai paklausė Kingo ar jis neturi daugiau dainų. Šiam pianinu sugrojus „žalią“ versiją, trijulė ėmėsi darbo, kuris pasibaigė galutine kūrinio versija”. Anot Mike’o Stollerio, 50% dainos yra Ben E. Kingo, o po 25% – jo ir Jerry Leiberio.

Štai, kaip skamba originali Ben E. King versija:

O čia keli iš daugiau kaip 80 000 komentarų:

„My ex girlfriend passed away may 28th it’s been killing me so bad she was my best friend and I’ll always remeber her by this song , RIP Yvette Hernandez ❤❤ 4/04/98-05/28/21 I love you babygirl forever & always“.

„In 1968 I head Ben E. King sing this song at a small club on the coast of SC.   King had a small band of 3 or 4 guys and I can still remember the single violin.   The venue was not air conditioned.  I was 18.  The girl I was with was 17.   52 years later we are still a couple.   And I still love the song.“

Taigi, akivaizdu, kad kūrinys su savimi atsineša ne tik istoriją, bet ir galybę emocijų ir išgyvenimų.

Kadangi vienam iš idėjinių šitos koverių karštligės  iniciatorių šis kūrinys yra tarsi koks  kertinis akmuo – buvo žvilgterėta ir į galybę “Stand by Me” koverių.  Puiku.  Jei kas prisimena  2003 m. fimą “Love Actually” (lietuvių kažkodėl pavadintą “Tegyvuoja meilė”) apie vienas Kalėdas Londone, tai ten, mirus vieno herojaus žmonai, o kito – mamai, per laidotuves  paleidžiama jos mėgiama „Bay City Rollers” daina. Kažkodėl pagalvojau, kad  “Stand by Me” tokiu atveju nuskambėtų labai simboliškai.

Šiaip jau tų koverių gerokai tikrai sočiai. Daugiau kaip 400… Google įvedus covers of stand by me  galima pasimėgauti  įvairiausiais muzikos stiliais, atlikėjais ir atlikimais… Iš perklausytų galima išskirti „Playing for Change”, „U2” su Bruce Springsteen, „Meatloaf”, John Lennon, „Florence & The Machine”, Karen Gibson & The Kingdom Choir ir t.t. ir pan.

Šiaip tas „Stand by Me“ dažniausiai dedikuojamas geriausiam draugui, mylimam žmogui, bet ir čia yra niuansų, Ronnie Milsap savo versijoje dievo prašė būti su juo, o aš dar radau tokį gana savotišką variantą, kur „Stand by Me“ dainuojama mikrofonui priešais.

Kai „Stand by Me“ dainuojama mylimam žmogui Vindzoro pilyje J:

Taip daina skamba, kada dievo prašoma būti šalia:

O šitaip dainuojama mikrofonui 🙂

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *