Led Zeppelin išgarsinta „When the Levee Breaks“ – nuo 1929-ųjų originalo iki šiandienos

Misisipės užtvankos griūtis

„Besiknisdamas” istorijų apie koverius archyvuose aptikau tai, kas nustebino mane patį… Ko gero tai geriausiai patvirtina faktą, jog kartais koveris gali ženkliai pranokti originalą.

Dar 1929 m. bliuzo duetas Kansas Joe McCoy ir Memphis Minnie išleidžia country blues stiliaus dainą „Kada griūna užtvankos“ apie didijį 1927 m. Misisipės potvynį. Tuo metu prisiminimai apie 26 000 kvadratinių Misisipės deltos mylių užliejusį potvynį (kuris, beje nusinešė šimtus gyvybių ir šimtus tūkstančių žmonių paliko be pastogės) buvo dar labai gyvi.. O būtent Memphis Minnie šeima  gyveno Wallse, Mississippėje 1927 aisiais – metais, kuomet ir griuvo užtvanka.

Daina buvo įrašytą Niujorke per pirmąją įrašų sesiją 1929 m. birželio 18 d. Tąkart ji skambėjo taip.

Tikriausiai šis kūrinys taip ir būtų likęs visų pamiršta XX a. pirmos pusės country blues kompozicija, jeigu ne… 1971 lapkričio mėnesį išleistas ir iki šiol kritikų pripažįstamas vienu eriausių visų laikų roko muzikos albumų – kultinis „Led Zeppelin” “bevardis” arba “IV”.

„Mojo” visų laikų geriausių albumų sąraše jam atiteko 24 vieta; „Classic Rock” – pirmoji „Rolling Stone” geriausiųjų 500-uke – 58 vieta; „Q” – – 21 vieta; „Classic Rock” visų laikų geriausių Britų roko albumų sąraše – 1 vieta; Rock and Roll Hall of Fame – visų laikų geriausių albumų 200-tuke – 4 ir t.t.). 

„When the Levee Breaks“ – paskutinė daina albume, kuri, kritikų nuomone, yra apskritai vienas ryškiausių ankstyvojo sunkaus blues rock kūrinių. Simboliška, bet kaip daina užbaigia albumą, taip ir videoklipe parodyta vokiečių keleivinio dirižablio „LZ 129” Hindenburge katastrofa, įvykusi 1937 m. gegužės 6 d. Niu Džersyje iš esmės užbaigė keleivinių dirižablių erą.

 Po John Bonham (grupės būgnininko) mirties 1980 rugsėjo mėnesį, tų pačių metų gruodį „oficialiai mirė” ir „Led Zeppelin”. 1994 m. Robertas Plantas ir Jimmy Page’as susijungė į „Page and Plant” ir pakartojo “When the Levee Breaks”  kaip savo pačių koverio koverį 🙂

Laikui bėgant atsirado nemažai  “When the Levee Breaks” versijų. Tiems, kurimes įdomu, rekomenduotina „Zepparella” (savotiška – baltai apsirėdžiusios merginos atlieka  Led Zeppelin koverius); labai įdomi ir visiškai kitu stiliumi atlikta „A Perfect Circle” versija’ dėmesio verta ir Beno Harperio interpretacija (beje dar vienas aukšto lygio amerikiečių muzikantas, turintis šaknų Lietuvoje). Dainą perdainavo ir tokie atlikėjai kaip „W.A.S.P.”, Jeff Buckley, Vanessa Fernandez, Sammy Hagar and the Circle ir t.t.

Tačiau kad ir kaip ten bebūtų, daugiau nei akivaizdu, kad naują kvėpavimą 1929 metų dainai davė „Led Zeppelin” ir jų chrestomatinis “IV” – kultinis 1971 metų  albumas.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *