Mirė reggae ir dub muzikos legenda Lee „Scratch” Perry

Vakar vakare muzikos pasaulį apskriejo liūdna žinia. Mirė reggae ir dub muzikos vizionierius, prodiuseris ir atlikėjas Lee „Scratch” Perry. Jo gyvybė užgeso Lucea ligoninėje, šiaurės vakarų Jamaikoje. Jam buvo 85 metai.

Perry buvo ne tik tikrų tikriausias reggae ir dub muzikos pradininkas, bet ir itin ekscentriška ir unikali asmenybė. Jis gimė mažame Jamaikos kaimelyje 1936-aisiais, muzikinę karjerą kaip asistentas reggae muzikos įrašų studijoje pradėjo 1950-aisiais. Nuo tada per beveik septynis dešimtmečius Lee Perry dirbo ne tik su tokiais legendiniais reggae muzikos atlikėjais kaip Bob Marley, Peter Tosh ar „The Congos”, bet ir įvairiais kitų žanrų atlikėjais, neabejingais Perry kuriamai muzikinei magijai – „Beastie Boys”, „The Clash”, „The Orb” ir kitais. Jamaikos sostinėje Kingstone Lee „Scratch” Perry įkurtoje „Black Ark” garso įrašų studijoje užgimę darbai laikomi reggae muzikos etalonais. „Bob Marley & The Wailers” albumas „Soul Rebel”, Max Romeo albumas „War Ina Babylon”, Junior Murvin albumas „Police & Thiefs” ir t.t. Sąrašas ilgas…

Aprašyti visų spalvingos Lee „Scratch” Perry asmenybės niuansų yra tiesiog neįmanoma. Jau vien ko vertas jo tikėjimas, kad ant magnetinių juostų pučiami kanapių dūmai gilina juostose įrašytų kūrinių garsą ir suteikia jiems magijos! O magijos Perry gyvenime buvo daugiau nei apstu. Ir ne tik šviesios magijos. Tiesą sakant įtikėjęs, kad jo žymiąją „Black Ark” studiją apsėdo piktosios dvąsios (apsėdimas prasidėjo nuo „The Congos” debiutinio albumo „Heart of The Congos” įrašo sesijų) jis 1978-aisiais sudegino šią studiją iki pamatų. Tokių istorijų apie šį žmogų yra daugybė.

Kaip kartą viename interviu pasakė ilgametis Bob Marley bendražygis ir draugas Bunny Wailer: „Scratch’as nemokėjo groti. Jis nemokėjo išgauti nei vienos natos nei vienu instrumentu. Bet jis žinojo ir jautė, kada mūsų išgautas garsas yra TOBULAS!”

Kviečiame prisiminti šią legendinę asmenybę ir pažiūrėti dokumentinį filmą „The Upsetter: The Life and Music of Lee Scratch Perry”, kuris geriausiai atskleis koks žmogus jis buvo.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *