Karčiai saldi „La Bamba” istorija

La Bamba

Į klausimą, „Kodėl La Bamba? Juk yra daugybė garsesnių, įdomesnių ir geriau žinomų koverių…“, atsakymas yra gan paprastas: taip, koverių yra tikrai daugybė, tačiau ši straipsnis atsirado dėl, kaip minimum, keturių subjektyvių ir objektyvių priežasčių“:

  1. Tai buvo pirmasis postas ir koveris, nuo ko visa domėjimosi koveriais istorija ir prasidėjo.
  2. Taip jau viskas sukrito, kad postą fb paskyroje įkėliau per pačias nykiausias velykas savo gyvenime – prasidėjo ketvirtas karantino ir priverstinės prastovos mėnuo ir socialinių ryšių trūkumas po truputį pradėjo gramzdinti į depresiją; artimiausioje aplinkoje paaiškėjo nieko gero nežadančios sveikatos problemos; galutinai nutrūko ryšys su žmogumi, laikytu artimu ir svarbiu; buvau penkta diena saviizoliacijoje; velykų šventę sutikau vienas namuose, o sekmadienis buvo itin pavasariškas, saulėtas ir žavus. Koks pribloškiantis kontrastas tarp bundančios gamtos lauke ir beviltiškų nuotaikų namie… Tą dieną dukterėčia viena žinute pasveikino su Šv. Velykom, o po  kiek laiko, kitoje žinutėje parašė: „Jooo… velykos… per 2 skirtingas šalis, 5 skirtingus butus ir 2 skirtingas ligoninės palatas… Šeimyniškai mes “. Bet… draugė atvežė ir prie durų paliko keletą margučių ir fantastišką grybų užtepėlę, mesendžeriu pasikalbėjom su kita drauge nelaimėje (jos mama atsidūrė reanimacijoje velykų išvakarėse), apsikeitėm mėgiamais klipais, užsiėmiau buities darbais ir pasileidau tą „a Bamba Playing for Change” versiją. Poveikis buvo idealus… regis gavau žinutę, kad viskas turi savo pradžią ir pabaigą, kad žemės sukimasis nesustojo ir diena kaip keitė naktį, taip ir keis, kad gana užsiiminėti savigrauža ir laikas bandyti socializuotis, bei rasti būdų savirealizacijai – taip į fb įkrito draugams matomas pirmasis įrašas apie koverius. Smagiausia, kad kai kuriems jų tas patiko … 🙂
  3. „La Bamba” panaudota viename inovatyviausių ir gražiausių XXI a. multimedia projektų „Playing for Change/Songs Around the World”.
  4. „Rolling Stone” žurnalo visų laikų geriausių 500 dainų sąraše ji užima 345 vietą ir tai vienintelė sąrašo daina atliekama ne anglų kalba.

Šiaip jau, ta „La Bamba“ yra tradicinė, klasikinė son jarocho („Veracruz Sound“) muzikos stiliaus meksikiečių liaudies daina iš Verakruzo valstijos, dažnai grojama vestuvėse ir palydima jaunosios ir jaunojo šokiu. Pirmajį šios dainos įrašą gaubia paslaptis, yra teigiama, kad jis buvo padarytas Meksikoje 1908 metais, tačiau tas įrašas nėra atrastas ir daugelis iš viso abejoja jo egzistavimu. Ankstyviausia tikrai žinoma „La Bamba” versija buvo atlikta Alvaro Hernandez Ortiz 1939 metais.

1945 m. žurnale „Life” pasirodžius straipsniui apie šią dainą ir šokį, kūrinys iš Verakruzo džiunglių atsikelia į Meksikos sostinę ir išpopuliarėja tiek, kad jį sėkmingai panaudoja Miguel Aleman Valdes savo prezidento rinkiminėje kampanijoje. Apie 1945-1946 įrašoma Andres Huesca atliekama versija.

Kalifornijoje gimęs ir augęs Richard Steven Valenzuela (1941.05.13. – 1959.02.03.), rokenrolo mėgėjams labiau girdėtas kaip Ritchie Valens, būdamas septyniolikos, sukuria savają „La Bamba“ versiją, tapusią hitu 1958 metais, kuris buvo amžiams įrašytas į roko istoriją. Paradoksas, bet bijjojęs sktraidyti lėktuvais, likus trims mėnesiams iki aštuoniolikto gimtadienio, Ritchie žuvo lėktuvo katastrofoje Ajovoje, netoli Clear Lake. Ta lėktuvo katastrofa, nusinešusi kartu ir Buddy Holly bei J.P. „The Big Bopper“ Richardson gyvybes,  vėliau buvo pavadinta „The Day the Music Died“. 1971 m. Don McLean įamžino tą dieną savo hitu „American Pie“. Ritchie išlieka jauniausia katastrofoje žuvusia roko žvaigžde… Štai kaip skambėjo 1958 metais Ritchie Valens atliekama „La Bamba“:

1987 metais pasirodo Luis Valdez režisuotas biografinis filmas „La Bamba“ apie Ritchie Valens gyvenimą. Muzika šiam filmui įrašo „Los Lobos” – Kalifornijos roko grupė iš rytinio Los Andželo. Jų atliekama dainos versija nedelsiant pakyla į topų viršūnes JAV, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, Kanadoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Šveicarijoje. Los Lobos „La Bamba“ videoklipas (režsierius Sherman Halsey) laimi 1988 MTV geriausio filmo videoklipo titulą.

2014 metais multimedija projektas „Playing For Change / Song Around The World” į savo trečiąjį albumą „PFC3” įtraukia ir „La Bamba“, su kuria keliaujama per pasaulį iš Meksikos gilumos į Afrikos centrą.

Kaip lengvai ši tradicinė daina apjungia pasaulio muzikantus, ritmus ir tradicijas…

Klipe nusifilmavo David Hidalgo ir Cesar Rosas iš „Los Lobos”, muzikos prodiuseris, dainininkas, būgnininkas ir perkusininkas Pablo Correa iš „Cali, Kolumbija”, garsus Kongo muzikantas Baby Ndombe, vakarų Afrikos tradicinio senovinio instrumento ngoni virtuozas Bassekou Kouyate iš Malio, amerikos-meksikos grupės „La Santa Cecilia” vokalistė Marisol „La Marisoul“ Hernandez, argentiniečių roko žvaigždė Andres Calamaro iš Argentinos ir kiti muzikantai iš Meksikos, Kubos, Australijos, Argentinos ir Serbijos.

Taip savo gyvenimą tęsia šita, 1959 metais žuvusio septyniolikmečio išgarsinta ir visiems laikams roko istorijoje liksianti daina.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *