Ewert and the Two Dragons: Leidžiame kūrybiniams sprendimams tekėti sava vaga

Estų indie roko pažiba, grupė “Ewert and the Two Dragons” vasario 8-ąją dieną koncertuos Vilniuje, klube “Tamsta”. Tai – toli gražu ne pirmasis Ewert’o ir Drakonų koncertas Lietuvoje. Grupė jau yra grojusi menų fabrike “Loftas”, festivalyje “Granatos” bei Vilniaus “Sostinių dienose”. Tačiau šįkart koncertas bus ypatingas. Čia estai pristatys ketvirtąjį albumą “Hands Around the Moon”. Darbą, kuris anot grupės vokalisto Ewert’o Sundja yra ilgo nueito kelio rezultatas. Ir, beje, labai sėkmingas – sausio gale Taline praūžusiuose “Estonian Music Awards 2019” apdovanojimuose grupei pelnęs statulėles “Metų roko muzikos albumo”, “Metų albumo” ir „Metų grupės” kategorijose.

Pasikalbėti su grupės vokalistu Ewert Sundja bei gitaristu Erki Pärnoja susitikome vienoje Vilniaus kavinių. Apie savo sėkmę abu grupės nariai atsiliepia gana kukliai. Tokie jau jie yra – sėkmingi, bet paprasti ir žemiški. Tokie pat, kaip ir jų kuriama muzika.

"Ewert and the Two Dragons" (Herkki Merila nuotrauka)

„Ewert and the Two Dragons” (Herkki Merila nuotrauka)

Turėjome susitikti metų pradžioje, tačiau nepavyko. Mano žiniomis, Ewert’ai, atsidūrei ligoninėje. Kas nutiko?

Ewert: Taip, turėjome susitikti sausio pradžioje, tačiau deja teko kelionę į Vilnių ir porą koncertų Tartu atidėti. Per Kalėdas susirgau. Po savaitės prastos savijautos nuvykau į ligoninę ir paaiškėjo, kad turiu rimtą plaučių uždegimą, kurį reikėjo skubiai gydyti. Kurį laiką teko praleisti ligoninėje. Nebenoriu atgal. Maistas ten klaikus ir beskonis (juokiasi). Bet dabar jau jaučiuosi puikiai.

Naujasis albumas pasirodė pačioje praėjusių metų pabaigoje. Ką grupė veikia dabar?

Ewert: Prieš porą savaičių grojome Taline. Praėjusį penktadienį grojome Helsinkyje. Šeštadienį grojome viename privačiame vakarėlyje. O dabar antradienį, sausio 29-ąją dieną esame Vilniuje. Taigi dirbame tikrai nemažai.

Grojote Lietuvoje jau kelis kartus – Lofte, festivaliuose – ar prisimenate paskutinį kartą Vilniuje?

Erki: Aš prisimenu! Labai gerai prisimenu paskutinį mūsų kartą Vilniuje. Tai buvo “Sostinės dienų” koncertas 2014-aisiais ir praėjo jis itin puikiai. Mūsų paklausyti susirinko labai daug žmonių, buvo geras garsas, mums buvo smagu. Bet po šio koncerto daug kas grupės dinamikoje apsivertė aukštyn kojomis.

Ewert: Po koncerto Vilniuje grupės viduje įvyko… Na, nepavadinčiau to ginču ar nesutarimu, bet galbūt interesų konfliktu.

Erki: Būtent! Ne tik tarp grupės narių, bet ir visos komandos viduje įvyko kūrybinis ir vadybinis interesų konfliktas. O esminė viso to sudedamoji dalis, kurios trūko, buvome mes patys. Nesutarėme ką mes darysime toliau, kokia bus tolesnė grupės raida. Išsakėme labai daug dalykų, kuriuos ilgai nešiojome viduje, ir kuriuos išsakius tam tikrus santykius teko kurti iš naujo.

Ewert: Aš jaučiu, kad mūsų tarpusavio santykiuose buvo daug niekada nepaklaustų ir todėl niekada aiškiai neatsakytų klausimų, kuriems tiesiog atėjo laikas. Ir tas laikas atėjo Vilniuje.

Erki: Bet šis lūžis neoficialiai tapo ir naujojo albumo pradžia!

 

Koncerto akimirka

Koncerto akimirka

Naujasis albumas “Hands Around the Moon” pasirodė pačioje praėjusių metų pabaigoje. Kelis kartus jį išklausęs nuo pradžios iki galo aš jaučiu, kad Jums šis albumas yra labai tiesmukas ir nuoširdus. Kokias temas juo nagrinėjate?

Ewert: Mano širdžiai šis albumas tikrai yra labai brangus. Albume nėra gausu “istorijų”, todėl klausytojams aš labiausiai norėjau sukelti emocijas, lydėjusias mane kūrybos procese. Kai kurie naujojo albumo dainų tekstai yra gana tamsūs, bet muzika – suteikianti vilties, tad manau, kad bendrai šis mūsų albumas yra šviesus ir pozityvus.

Albumo skambesys man asmeniškai atrodo labai artimas Jūsų debiutiniam albumui “The Hills Behind the Hills”. Galbūt aš klystu taip galvodamas, bet ar šis jūsų sugrįžimas prie savo šaknų buvo tyčia apgalvotas?

Erki: Tikrai? Labai smagu, kad taip galvoji! Ne, tai nebuvo planuotas ar sąmoningas ėjimas. Bet mes jau ne kartą esame grupėje kalbėję apie tai, kad paskutinio mūsų albumo kūrimo procesas turėjo tą patį vaibą, kaip ir pirmojo albumo kūrimo procesas. Tai yra mūsų asmeninė patirtis apie kurią klausytojai nežino. Todėl išties labai smagu, kad klausytojas iš šalies jaučia tą patį kaip ir mes. Kurdami “Hands Around the Moon” mes vėl dažniau ėmėme pasitikėti savo intuicija, nebandėme apskaičiuoti kiekvieno kūrybinio niuanso, neužsidarėme susikurtame supratime, kaip mūsų grupė turėtų skambėti. Tiesiog leidome kūrybiniams sprendimams tekėti sava vaga.

Ewert: Tiesą sakant aš manau, kad naujuoju albumu mes aplenkėme ir savo debiutą ir “Good Man Down”. “Good Man Down” buvo labai sėkmingas albumas, bet tuo periodu mums viskas sekėsi, buvo tarsi tinkamai sustyguota. Gal kažkiek pataikėme į tuo metu populiarų indie roko su folk elementais stilių, nors sąmoningai konkretaus skambesio nekopijavome, nebandėme kažkur pataikyti. Viskas tiesiog labai gerai pavyko. Naujuoju albumu mes parodome kokie esame dabar. Specialiai nesiekiame populiarumo ar sėkmės, nes vien faktas, kad šis albumas egzistuoja ir yra toks koks yra, man tai jau yra asmeninė sėkmė.

 

Praėjusią savaitę renginyje Estonian Music Awards 2019 Jūs gavote net tris apdovanojimus – Metų roko muzikos albumas, Metų albumas ir Metų grupė. Grupės dažnai sako, kad apdovanojimai jiems nėra svarbu, bet ar tikrai?

Ewert: Manau, kad pasąmoningai kiekvienas nori apdovanojimo. Tai žmogiška. Gal man tai nėra taip svarbu, kaip svarbu yra išparduoti koncerto bilietai, bet trofėjų, žinoma, yra malonu turėti.

Erki: Aš manau, kad net ir nominacija yra svarbu. Gera žinoti, kad apdovanojimų komisija vertina tavo pastangas, skiria joms dėmesio. Bet, žinoma, kai esi pakviestas dalyvauti lenktynėse, be abejo norisi laimėti (juokiasi). Galime sakyti ką tik norime, bet sėdėdami toje salėje ir laukdami visi norėjome to trofėjaus. Tai puikus jausmas.

 

Nesuklysiu sakydamas, kad esate viena iš sėkmingiausių grupių visame Baltijos regione. Ar esate susipažinę su kitomis Estijos, Latvijos ir Lietuvos grupėmis? Klausote jų muzikos?

Ewert: Keliaudami Baltijos regione klausomės vietinių radijo stočių. Taip pat koncertuose susipažįstame su grupėmis, su kuriomis dalinamės scena, apsikeičiame įrašais. Visada šių dovanotų įrašų pasiklausome.

Erki: Tiesą sakant apie Lietuvos atlikėjus aš žinau labai mažai. Šiandien sužinojau, kad Lietuvos elektroninės muzikos scena yra gerokai didesnė nei Latvijoje ar Estijoje. Čia vyksta galybė elektroninės muzikos renginių. Tai labai įdomu!

Ko galime tikėtis Jūsų koncerte šį penktadienį?

Ewert: Tikrai galite tikėtis daugiau nei tikėjotės praėjusį kartą (juokiasi). Nuo to paskutinio mūsų koncerto Vilniuje ir viso to kas sekė po jo mes, kaip grupė, nuėjome labai tolimą kelią. Bet užtat dabar mes jaučiamės geriau nei bet kada anksčiau ir ši sinergija koncerto metu labai jaučiasi. Norime pakviesti visus pasidžiaugti kartu.

Erki: Daina “Journey” iš naujojo albumo buvo parašyta Vilniuje, kitą dieną po grupės vidinio konflikto apie kurį jau pasakojome. Simboliška, kad ši daina skambės ir koncerto metu. Mums ji labai daug reiškia. Tikiuosi, kad ir Jums patiks.

Koncerto akimirka

Koncerto akimirka

 

Bilietus į „Ewert and the Two Dragons” koncertą muzikos klube „Tamsta” įsigyti galite ČIA.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *