Kultinis „Heroes”: Berlynas, Bowie, 8-asis dešimtmetis ir XX amžius

David Bowie

David Robert Jones (1947.01.08. – 2016.01.10.), vienas įtakingiausių 20 amžiaus muzikantų, pasauliui geriau pažįstamas David Bowie vardu, tris metus – nuo 1976 iki 1979 gyveno Berlyne ( Vakarų Berlyne, suprantama). Butas, kurį tuo metu dalijosi su Iggy Pop (kitais metais, birželio 16 d., Iggy Pop turėtų koncertuoti Vilniuje) buvo Šionebergo rajone, Hauptstrasse 155.

Taip jau nutiko, kad SSSR, kurios piliečiu negarbė teko būti, Gorbačiovas pradėjo savo “glasnost’” ir “otkrytost’” erą ir šiek tiek pravėrė geležinę uždangą. Naudodamiesi ta unikalia galimybe 1989 pavasarį, per Velykas su buvusia žmona  išvažiavome į Belgiją. Kadangi istoriškai susiklostė taip, kad nebeegzistuojančioje DDR turėjau daugybę draugų – keletą dienų praleidome Rytų Berlyne, pas bičiulį – vokiečių kunigą Uwe Gottschling. Tuometėje Honekerio valdomoje Rytų Vokietijoje apie tokias keliavimo į „vakarus“ laisves  žmonės galėjo tiktai pasvajoti… Uwe gyveno visai šalia Friedrichstrasse metro stoties, iš kurios mažytis, berods dviejų ar trijų vagonų traukinukas po “geležinės uždangos” simboliu – Berlyno siena kursuodavo į Vakarų Berlyno centrą. Draugai net nesileido mūsų palydėti į policijos ir štazi perpildytą metro stotį. Po maždaug 10 ar 15 min kelionės išlipome Zoo Garten šalia Kurfurstendamm ir patyrėme totalų kultūrinį šoką… Prieš keletą metų žiūrėjau puikų 2018 metų, 2 Oskarams nominuotą vokiečių filmą “Never Look Away” (“Werk ohne Autor” – “Kūrinys be autoriaus”), kuriame prieš pat nusileidžiant geležinei uždangai, 1961 metais rytų vokiečiai masiškai bėgo į vakarus – dievuliau… pamačiau tą pačią metro stotį ir tą patį traukinuką, kuriuo naudojausi praėjus 28 metams nuo tų dienų. Siena griuvo dar po pusės metų – vėlų 1989 rudenį.

David Bowie ir Iggy Pop Berlyne

Na, baigiame reminescensijas ir grįžtame prie reikalo. Savo gyvenimą Berlyne David Bowie, dirbdamas su Brian Eno (dar viena legendinė asmenybė roko muzikoje, laikoma ambient stiliaus „tėvu“), įamžino trimis studijiniais albumais, dažnai vadinamais tiesiog Berlyno trilogija, įrašytais Hansa Tonstudio – įrašų studijoje, kuri buvo visai šalia sienos. Dvyliktam studijiniam albumui „Heroes“ (antram po “Law” iš trilogijos), dainą tuo pačiu pavadinimu, David Bowie su Brian Eno įrašė 1977 metų liepos ir rugpjūčio mėn. Įdomu tai, kad pasirodžiusi daina netapo dideliu hitu nei JK, nei JAV, tačiau laikui bėgant ji tapo tarsi Bowie vizitine kortele. Po dainininko mirties 2016 m. ji pakyla į 12 vietą  JK topuose ir po „Rebel Rebel“ tampa antru labiausiai koverizuojamu Bowie kūriniu.

Daina pasakoja istoriją apie du įsimylėjėlius, iš rytų ir vakarų Berlyno; kartais atsitinka taip, kad su tinkamu žmogumi pajuntate, kad ką ten sienas – kalnus išlyginti galite, nugalėti visas baimes,netikrumus, priklausomybes, sąmokslų teorijas –tiesiog galite tapti didvyriais, kad ir trumpam…  1987 m. birželio 6 dieną priešais Berlyno Reichstagą, visai šalia sienos, savo koncerto metu David Bowie dainavo ir „Heroes“. Tūkstančiai rytų Berlyno gyventojų koncerto klausėsi kitoje sienos pusėje, kas pasibaigė, manoma, kad pirmaisiais neramumais rytų Berlyne, kurie po ilgos tolimesnės tų neramumų sekos, privedė prie sienos griuvimo 1989 metų lapkričio mėnesį. Ir, nors kiti faktoriai daug reikšmingiau įtakojo sienos griūtį, po David Bowie mirties  Vokietijos vyriausybė twiteryje parašė: “Good-bye, David Bowie. You are now among #Heroes. Thank you for helping to bring down the #wall”. Ta 1987 m. Heroes versija prie Reichstago atrodė taip

Pridedu vieną vienintelį komentarą:

„I was there and it was beyond extraordinary.  You could hear the crowds in East Berlin.  Surreal to think back on it now.”

Paprastai nesu linkęs dėti to paties atlikėjo tos pačios dainos, bet šį kartą išimtis – David Bowie “Heroes” po penkiolikos metų tame pačiame Berlyne, 13 metų po sienos griuvimo

Kaip jau minėjau, „Heroes“ – antra po „Rebel Rebel“ labiausiai perdainuojama David Bowie daina. Šiam straipsniui parinkau penkis koverius ir pabandysiu paaiškinti motyvą ties kiekvienu iš jų.

Tikriausiai tai nėra tie patys patys koveriai.. Galų gale „dėl skonio nesiginčijama“… Tiems, kam įdomu ir norėtų pasiklausyti daugiau – siūlau trumpą atlikėjų sąrašą (paryškintu šriftu išskirta labiau išssiskirianti versija) : Gothenburg Symphony, Ivan Slukan, Depeche Mode. Joana Serrat, Widespread Panic, Ice Embers, Blondie, Rick Fisher, U2 (Berlin Live), Peter Gabriel, Toyah & Robert Fripp, Motorhead, Neil Finn, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Oasis, Black Party, Moby, Janelle Monae, Tangerine Dream, Nico, Celtic Frost, Bon Jovi, Dan San, Westernhagen, Coldplay.

  1. „The Wallflowers”. 1998 m. filmui „Godzilla” kaip pagrindinė daina įrašyta versija patenka į JAV ir Kanados topus. Tai bene pirmasis, ar vienas iš pirmųjų „Heroes“ panaudojimų kine.

2. „Hollywood Vampires”. 2019 m. Supergrupė su Alice Cooper (jo koncertas Vilniaus Vingio parke buvo švelniai tariant ne koks), Joe Perry („Aerosmith”) ir Johnny Depp (nesuklydote, tas pats aktorius) įgrojo „Heroes“ savo albumui „Rise”. Johnny Depp – pagrindinis vokalas ir klipas filmuotas Berlyno Hansa Tonstudio – toje pačioje studijoje, kurioje David Bowie su Brian Eno ir sukūrė dainą prieš 42 metus.

3. Nobelio premijų įteikimo proga surengtame koncerte 2020.11.10. nuskambėjo vienas įdomiausių „Heroes” koverių, sukurtas švedų/norvegų klasikinės ir džiazo muzikos atlikėjų: Edda Magnason – vokalas, Magnus Lindgren – fleita, Sofie Sunnerstam – smuikas, Amalie Stalheim – violončelė, Anna Greta Sigurdadottir – pianinas.

4. „King Crimson”. 2016 m. Brian Eno pasiūlius ir paskambinus Robertui Frippui, vienam legendinės britų grupės „King Crimson” įkūrėjų, David Bowie pakvietė jį į Berlyną „Heroes“ albumo įrašams. Po 39 metų tame pačiame Berlyne Robertas Frippas jau su „King Crimson” pakartojo savąją gitaros versiją.

5. David Byrne & Choir! Choir! Choir! 2018 m. Unikalus junginys ir unikali “Heroes” interpretacija. David Byrne – „Talking Heads” pagrindinis vokalas ir Bowie draugas iki pat šio mirties, savo inovatoriškumu, eksperimentavimu ir visapusiškumu matomai labiausiai atpažįstamas David Bowie antrininkas roko muzikoje ir šie du menininkai neįtikėtinai įtakojo vienas kito kūrybą (o pridėkite dar ir Brian Eno, su kuriuo abu dirbo ne vienerius metus). Choir! Choir! Choir! – pats savaime išskirtinis reiškinys – choras, susikūręs 2011 m. Kanadoje, Toronte, veikiantis laisvo dalyvio principu, kur bet kuris žmogus, norintis dalyvauti įvykyje, gali tapti choro dalimi.

Tiems, kuriems įdomi Roberto Frippo istorija, dalijamės nuoroda, kurioje jis pasakoja kaip atsidūrė Berlyne, kad įrašytų „Heroes“ gitaros versiją

Na o tiems, kurie domisi muzikos istorija, turime nuostabų straipsnį, kuriame pasakojama apie David Bowie ir David Byrne’o draugystę. Norintys jį skaityti turėtų spausti ČIA.

Komentaras apie “Kultinis „Heroes”: Berlynas, Bowie, 8-asis dešimtmetis ir XX amžius

  1. Mindaugas says:

    Gaila, kad autorius pamiršo vokišką „Heroes” versiją („Helden”), publikuotą puikiame filme „Jo Jo Rabbit”.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *