How To Dress Well: muzika ir filosofija ieško atsakymų į tuos pačius būties klausimus

Jeigu prieš keletą metų amerikiečio Tomo Krello projektą „How To Dress Well” žinojo tik indie muzikos subtilybėmis itin besidomintis melomanas, tai šiandien šis vardas yra vis dažniau minimas tarp pretendentų laimėti apdovanojimus už geriausią 2012 – ųjų metų indie muzikos albumą. Diskas „Total Loss”, kuris rytoj (rugsėjo 18 dieną) pasieks muzikos parduotuvių lentynas, kai kurių muzikos kritikų jau dabar yra vadinamas vienu laukiamiausiu šių derlingų metų įrašų. Tuo tarpu pats muzikantas, nė kiek nesidižiuodamas prisipažįsta, kad muzikos žinovų įvertinimai jam nėra svarbu.

Tom Krell (nuotr. atlikėjo archyvo)

„Albumą kūriau ne kritikams, o savo muzikos mylėtojams, todėl jų žodžiai ir grįžtamasis ryšys man yra svarbiausias įvertinimas” – tokiais žodžiais išskirtiniame interviu portalui manoMUZIKA.lt Tomas atsako paklaustas apie tai, kokie kritikų žodžiai apie dvejus metus lauktą diską jo nenuviltų. Atlikėjas, su kuriuo galybė indie scenos muzikantų nori ne tik bendradarbiauti kurdami naujus muzikinius projektus, bet ir leistis į bendrus koncertinius turus,  išlieka konkretus: „Noriu kurti savo muziką ir koncertuoti su savo programa. „How To Dress Well” – nėra vienos dainos projektas, todėl publikai noriu pasakyti kur kas daugiau”.

manoMUZIKA labai džiaugiasi galėdama pristatyti interviu su šiandien itin vertinamu ir mėgiamu Lo-Fi/shoegaze/R&B stilių mišinio atstovu. Albumo pasirodymo išvakarėse  Tomą „pagavome” namuose Čikagoje. Filosofijos mokslus universitete prieš keletą metų baigęs, o vėliau muzikantu nusprendęs tapti „How To Dress Well” lyderis buvo ką tik grįžęs iš Kanados.

Filosofija muzikoje ir gyvenime

 

Universitete baigei filosofijos mokslus, tačiau pasukai į muziką. Kas tave pavertė muzikantu?

Draugai ir mama. Niekada nelankiau nei vokalo, nei pianino pamokų, tačiau mama visuomet norėjo, kad tapčiau dainininku. Kai mokiausi universitete, pradėjau bendrauti su bičiuliu iš labai muzikalios šeimos. Jo dėka „išėjau gitaros pirmapradį” ir taip pradėjome kartu kurti muziką (juokiasi).

Pradėjau rašyti dainas prieš penkiolika metų. Tačiau tada buvau jaunas vaikis, o rimtas muzikanto kelias tebuvo tam tikra rožinė svajonė.

Kaip suprantu, ateities studentai nedalyvaus filosofijos paskaitose kurias skaitys „How To Dress Well” siela.

Nenurašyk manęs iš anksto (juokiasi). Manau, kad kada nors tikrai dėstysiu aukštojoje mokykloje.

Ar filosofija daro įtaką tavo muzikai?

(mąsto). Sakyčiau, kad filosofija veikia mano gyvenimą. O mano gyvenimas, natūralu, veikia mano muziką. Galiu pasakyti ir priešingai: muzika daro įtaką mano gyvenimui, o jis, noriu to ar ne, yra paveiktas (ar vis dar veikiamas) filosofijos.

Žinoma, kurdamas dainą aš niekada mechaniškai nemąstau apie filosofines tiesas. Mano kūryba yra paremta naivumu ir atsitiktinumu. Tačiau filosofija ir muzika ateina iš to paties šaltinio ir sprendžia tas pačias problemas. Ir filosofija, ir muzika bando atsakyti į būties klausimus ir leidžiasi į neapibrėžtas idėjines atsakymo į klausimą “kas tu esi” paieškas.  Tai – neatsiejamos sritys, kurios viena kitą papildo ir kartu gyvenimą daro gražesnį ir įdomesnį.

 

“Total Loss” – albumas, žymintis muzikinę brandą

 

Tavo kūrybą seku ne vienerius metus. Perklausęs naują „How To Dress Well” albumą „Total Loss” suvokiau elementarią tiesą: jis velniškai skiriasi tiek nuo 2010- ųjų”Love Remain”, tiek ir nuo pernai išleisto EP „Just Once”. Kokios muzikos klauseisi įrašinėdamas „Total Loss”? Kas jam padarė didžiausią įtaką?

Prie šio albumo „prisidėjo” galybė muzikos (juokiasi). Sunku būtų išvardinti visas dainas, kurių klausiausi ir dėl kurių ėjau iš proto. Tai muzika nuo tokių kūrinių kaip Mariah Carey “Candy Bling”, Janet Jackson “The Velvet Rope” ar Maxwell “This Woman’s Work” iki visos Whitney Houston ar kompozitoriaus Johanno Johanssono kūrybos

Negaliu nepaminėti ir  ambiento – stiliaus, kurio mano gyvenime pastaruoju metu buvo tikrai daug. Vien tik ko vertas paskutinis Timo Heckerio įrašas. “Aphex Twin” ir Brian Eno – dar du vardai, be kurių “Total Loss” tikrai nebūtų toks, koks jis yra.

How To Dress Well (nuotr. Andrew Volk)

Ar galėtum pats palyginti “Total Loss” su ankstesniais savo įrašais “Love Remains” ir “Just Once” ?

“Total Loss” –anksčiau išleistų mano įrašų sintezė su naujo požiūrio į muziką ir naujų garsų priedu. Tai labai ‘nežemiškas’, triukšmingas ir griežtas diskas. Tačiau kartu jis labai atviras ir grynas savo muzikine prasme. Jį kurdamas stengiausi visiškai neriboti emocijų ir manau, kad tai pavyko.

Pirmąjį tavo albumą “Love Remains”  muzikos kritikai įvertino labai palankiai. Ar tiki, kad “Total Loss” jiems taip pat patiks?

Tiesą sakant neturiu jokių lūkesčių. Labai didžiuojuosi šiuo įrašu ir turbūt daugiau nei kas nors kitas esu laimingas, kad “Total Loss” išvydo dienos šviesą.

Kai praėjusį pirmadienį su leidėjais leidome nemokamai perklausyti albumą visiems norintiems – stebėjau klausytojų komentarus ir vertinimus. Jie buvo labai teigiami ir jaudinantys. Todėl galiu pasakyti, kad tai yra pats geriausias įvertinimas, kurio gali tikėtis kūrėjas.

“Total Loss” – kitoks albumas. Jis keistas ir netikėtas. Kai kuriems žmonėms gali prireikti daugiau laiko tam, kad prie jo priprastų. Tačiau toks ir buvo mano siekis. Norėjau sukurti įrašą, apie kurį kalbėdamas su savimi atvirai galėčiau pasakyti : “Velnias, tai tikrai gražu ir teisinga”.

Kita vertus, dabar, kai albumas yra baigtas, žinau kurie muzikiniai elementai bus tobulinami tada, kai dirbsiu prie naujo įrašo. Žinau ką darysiu kitaip. Tad “Total Loss” tampa ne tik mano tan tikro kūrybinio kelio pabaiga, bet žymi ir naujos “How To Dress Well” epochos pradžią.

Kažkada “How To Dress Well” buvo mažai žinomas vardas netgi indie muzikos mylėtojams, dabar muzikos kritikai “Total Loss” įvardina vienu laukiamiausių indie scenos albumu. Ar jauti, kad susidomėjimas tavo muzika visame pasaulyje nuolat auga?

Tikrai taip. Ir tai yra nuostabu. Kartais manau, kad tai neįmanoma, tačiau tarsi atsibudęs iš sapno suprantu, kad esu realybėje (juokiasi). Labai tikiuosi, kad koncertinio turo metu dar daugiau žmonių išgirs mano muziką.

Maždaug prieš metus kalbėjau su “Active Child” lyderiu Pattu Grossi. Šnekėjomės ir apie kūrinį, kurį įrašėte kartu. Tąkart klausiau jo ar nesiruošia leistis į koncertinį turą kartu su tavimi, tačiau jis atsakė, kad tave sunku įkalbėti koncertuoti kartu, mat nemėgsti daug laiko praleisti kelionėse. Netrukus leisies į didelį koncertinį turą po JAV ir Europą. Ar tai reiškia, kad pasikeitė tavo požiūris į keliones?

(juokiasi) Ne. Tiesiog tada nenorėjau nuliūdinti Pato, nes jis ir taip labai liūdnas. Ypač jo muzika (juokiasi).

O jei rimtai, tiesiog nenorėjau vykti į ‘vienos dainos’ turą. Yra muzikinė ir emocinė žinia, kurią noriu perduoti publikai. Deja, ‘vienos dainos’ ture tos žinios perduoti nesugebėčiau. Yra daugiau atlikėjų, kvietusių mane leistis į gastroles kartu, tačiau visiems jiems atsakydavau tą patį, ką atsakiau ir Patui.

Albumo "Total Loss" viršelis

Na  o jeigu galėtum pasirinkti grupę ar atlikėją, su kuriuo norėtum leistis į koncertinį turą – ką išsirinktum?

(mąsto) Yra begalė atlikėjų, su kuriais norėčiau dalintis viena scena. Norėčiau surengti pasirodymus su “Grouper”. Ji – nuostabi.

Apskritai norėčiau koncertuoti su ambient muziką kuriančiais atlikėjais. Pavyzdžiui, su “Orca”.

Bet kuriuo atveju, netrukus leisiesi į ilgą koncertinį turą. Gal ketini užsukti ir į Baltijos šalis?

Kol kas tokių planų neturiu, tačiau mano grafikas nuolat pildomas naujomis vietomis. Jau seniai noriu apsilankyti Lietuvoje, tačiau patraukti Baltijos šalių koncertų organizatorių dėmesį nėra taip lengva.

Ką norėtum pasakyti visiems “How To Dress Well” klausytojams iš Lietuvos, skaitantiems šį interviu ir laukiantiems tavęs mūsų šalyje?

Tikrai labai norėčiau koncertuoti Lietuvoje.. Jeigu tik turėsiu galimybę – būtinai atvažiuosiu ir surengsiu koncertą pas jus. Ačiū visiems tiems, kurie klausosi mano muzikos ir mane palaiko. Tai man labai svarbu. Ačiū tau už interviu ir labai tikiuosi, kad po jo mano muzika Lietuvoje taps dar populiaresnė.

Ačiū tau už pokalbį

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *