Linas Adomaitis: progresas Lietuvoje – milžiniškas

Linas Adomaitis

Linas Adomaitis

Linas Adomaitis – vienas iš tų atlikėjų, kurio Lietuvoje pristatinėti tikrai nereikia. Dar praėjusio tūkstantmečio pabaigoje įkūręs grupę „L+“, jis iki šiol turi tvirtą vietą mūsų šalies muzikos padangėje.

Keturiasdešimtmetį kitąmet švęsiančiam muzikantui, prodiuseriui ir kompozitoriui L. Adomaičiui muzikinio „CV“ pavydėti galėtu daugelis. Beveik per dvidešimt metų į gyvenimą „paleidęs“ ne vieną populiarumo sulaukusį projektą, „susišlavęs“ tuziną apdovanojimų, dalyvavęs galybėje tarptautinių konkursų, šiandien Linas lieka ištikimas toms pačioms muzikinėms tiesoms ir vertybėms, su kuriomis pradėjo savo muzikinį kelią. Kokybė ir profesionalumas – pagrindiniai kriterijai, kurių muzikantas niekada neatsižada.

Kad šie žodžiai yra tiesa, ateinantį ketvirtadienį (rugpjūčio 20 d.) galėsite įsitikinti patys. Sostinės „Vasaros terasoje“ įvyks Lino Adomaičio koncertas, po kurio geriausia muzika su publika dalinsis ir portalo manoMUZIKA.lt autoriai.

Likus kelioms dienoms iki Lino pasirodymo sostinėje, su juo kalbėjome apie kūrybą, muzikinį kelią ir ateinančią – jaunąją kartą.

Šiemet – Tavo muzikinės karjeros dvidešimtmetis. Kuo Linas Adomaitis 1995- aisiais skiriasi nuo Lino Adomaičio 2015- aisiais? Kas tarp jų bendro?

Nors pirmuosius žingsnius muzikos pasaulyje žengiau 1995-aisiais, dvidešimtmetį pradėsiu skaičiuoti 2017 – aisiais. Būtent tada su grupe „L+“ pradėjome viešą muzikinę veiklą. Tai buvo metai, kai Linas stačia galva nerdavo į galybę muzikinių projektų, daug ieškojo, daug ką keitė. Šiandien Linas Adomaitis nebėgioja maratonų, nelaksto po įvairias muzikines scenas ir viską pasveria prieš priimdamas sprendimus. O kas sieja tuos du Linus? Žinoma, kad sunkioji atletika ir nekriminalinė praeitis bei ateitis! (juokiasi) Neįsivaizduočiau savo gyvenimo be šių dalykų. (toliau juokiasi)

Per dvidešimt metų į gyvenimą paleidai ne vieną skirtingą projektą – “L+”; “UAB Music”, duetą su Simona ir t.t. Kuris iš projektų tau pats brangiausias? Kurio projekto gyvavimo epocha labiausiai prisidėjo prie šiandieninio Lino Adomaičio asmenybės susiformavimo?

Esu dėkingas kiekvienai dienai, kiekvienam mokytojui ir draugui, sutiktam mano muzikiniame kelyje. Todėl visi projektai, kuriuose muzikavau, buvo ypatingai mylimi, puoselėjami ir išieškoti. Tačiau įsimintiniausias, žinoma buvo projektas “L+”. Tai buvo kelio pradžia, nuo kurio prasidėjo mano muzikinė kelionė.

Esi ne tik muzikantas, kompozitorius, prodiuseris, bet ir Kauno technologijos universitete dėstai garso režisūrą. Kokią matai savo studentų – t.y. jaunąją kartą? Koks yra jaunų Lietuvos žmonių muzikinis potencialas?

Ateina tokia galinga karta, kad esu visiškai ramus dėl Lietuvos ateities. Ir kalbu ne tik apie garso režisūrą. Daugelyje sričių bręsta toks potencialas, kad bus suduotas rimtas smūgis visiems tiems, kas vis dar suka senas girnas ir mala bala žino ką.

L. Adomaitis

L. Adomaitis

Daug keliauji po pasaulį. Ar kelionės daro įtaką tavo muzikai? Kokioje keisčiausioje vietoje esi sukūręs dainą? 

Vietname, kalnuose sukūriau dainą “Laiko mašina”. Ji tapo tituliniu mano naujausio albumo kūriniu. Beje tokio paties pavadinimo turas pernai praskriejo po didžiausius Lietuvos miestus. Muzika buvo atlikta kartu su simfoniniu orkestru. Tada dar kartą įsitikinau, kad jeigu tiki – viskas įmanoma. Tai kol kas buvo mano ambicijų viršūnė, bet aš jau nukreipiau pašnekesio temą…

Ko, Tavo manymu, muzikos rinkai (plačiąja prasme) labiausiai trūksta? Kokia, tavo akimis, yra Lietuvos populiariosios muzikos kultūra?

Nesu ekspertas, bet, prisipažinsiu, esu skeptiškas kai kuriems muzikiniams projektams, kuriuos dirbtinai formuoja ir kuriuose jaunus talentingus žmones gręžia prie fanieros. Man nepriimtina, kai žmonėms ant kaktų kalami štampai. Tačiau tai tik viena medalio pusė. Atsivertus kitai tiesiog klausausi tų, kurie man patinka ir džiaugiuosi, milžinišku progresu Lietuvos muzikiniame gyvenime. Daug talentų renkasi ilgesnį, bet ilgaamžį kelią. Tai yra nuostabu.

Netrukus koncertuosi sostinės Varsaros terasoje. Ko žmonės turėtų tikėtis, eidami į tavo koncertą?

Kaip visada – padorūs tekstai, cenzūrinė leksika, visos šviesos ir visas garsas! (juokiasi) Na gerai gerai, atskleisiu – bus nuostabus scenos ir publikos pokalbis. Mes duosime daug nesuvaidintų emocijų, o publika gražins su kaupu ir mums, jei, žinoma, būsime verti. O mes tikrai būsime. Pažadu.

Neseniai išleidai “Laiko mašiną”, koncertavai kartu su orkestru ir tikrai produktyviai leidai laiką. Kas toliau? Kokie tavo artimiausi planai? Kada sulauksime naujo albumo?

Artimiausiu metu drauge su Gyčiu Paškevičium pristatysime galingiausią muzikinį šou didžiosiose Lietuvos arenose drauge su simfoniniu orkestru, dviem chorais, galinga varinių pučiamųjų sekcija, ritmo grupe ir pritariamaisiais vokalais. Nekantraudamas laukiu šio koncertų turo. O naują albumą ketinu įrašyti savo 20 metų scenoje jubiliejaus proga. Tai bus 2017 metais.

Ačiū už interviu!

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *