Muzikinė hipnozė su Instrumenti lyderiu: trečiasis Shipsi veidas

Sportas, kaip ir muzika, labai dažnai tampa priežastimi pakeisti lokaciją ir aplankyti svečią šalį. Šįkart pretekstas išvažiuoti iš Lietuvos buvo prasidedantis Europos krepšinio čempionatas ir, žinoma, mūsų šalies atstovų dalyvavimas jame. Tačiau vos tik išvažiavę iš Vilniaus sužinojome, kad pačiose Europos Čempionato išvakarėse, kiek atokiau nuo Latvijos sostinės centro, “Instrumenti” lyderis Shipsi rengia savo solinį pasirodymą. Tai buvo daugiau nei priežastis pasiruošti muzikiniam vakarui (juoba, kad ir penktadienis – diena iki krepšinio šventės pradžios – buvo visiškai nesuplanuota). Beje, bilietai į visus tris muzikanto pasirodymus, jau seniai buvo parduoti.

Eidami į Shipsi koncertą neturėjome jokių lūkesčių. Na, išskyrus tai, kad žinojome, jog vyrukas tikrai nepėsčias. Jo talento gerbėjai esame nuo tos akimirkos, kai jis su savo sėbrais buvo sukūręs puikią vokalinę grupę „Cosmos“. Vėliau, skirtingais keliais pasukus „kosmonautų“ nariams, sukurta grupė „instrumenti“ buvo (ir išliko) tuo muzikiniu reiškiniu, kuris, pagalvojus apie Latvijos muzikos sceną, priversdavo mūsų muzikines širdis plakti gerokai stipriau ir aistringiau.

Todėl ir šįkart, žinodami ir suvokdami muzikines Shipsio galimybes, net ir neturėdami jokių išankstinių lūkesčių, širdyje jautėme, kad būti blogai tiesiog negali… Nereikėjo laukti ilgai, kad suprastume, jog buvome visiškai teisūs.

Shipsi 2

Shipsi pasirodymo scena (nuotr. manoMUZIKA.lt)

Koncerto vieta pasirinkta neatsitiktinai. Į patalpą, įsikūrusią netoli klubo „Piens“, galėjo tilpti apie 100 žmonių, o koncerto vieta (tiksliau scena, kurioje grojo latvis) kur kas labiau priminė Davido Lyncho filmus. Ir nors latvio pasirodymo metu buvo daug intymumo ir jaukumo, mistinis scenos vaizdas buvo vienintelis atributas siejęs Shipsį ir D. Lynchą.

Du klavišiniai instrumentai, akustinė gitara, elektroniniai mušamieji ir „loopsas“ – tai yra viskas, ką buvo galima rasti ant scenos. Tačiau to talentingajam latviui visiškai pakako užburti penktadienio vakarą jo paklausyti susirinkusią publiką. Daug fortepijono garsų, nepriekaištingas Jānis Šipkēvics (toks tikrasis muzikanto vardas) vokalas, šiek tiek elektronikos ir daug muzikinės hipnozės. Visa tai buvo galima išgirsti daugiau kaip valandą trukusiame koncerte, kurio metu nuo jautrių muzikos garsų ir itin jaukių akimirkų neretai būdavo galima pajusti kūnu bėgiojusius šiurpuliukus.

Be solinės kūrybos, pasirodymo metu buvo galima išgirsti „Instrumenti“ muzikos, neįtikėtiną „Bat For Lashes“ kūrinio „Laura“ interpretaciją ir netgi Šopeno „Noktiurną“. Shipsi performansas buvo pasakiška sintezė visų jo mėgstamų muzikos žanrų – nuo užburiančios pianino muzikos ir subtilios elektronikos iki klasikos šedevrų.

Netradiciniam, bet itin smagiam pasirodymui pasibaigus, turėjau progos Shipsį pakalbinti asmeniškai. Pasibaigus pokalbiui, muzikantas teigė labai norintis su šia programa pasirodyti Lietuvoje ir prasitarė, kad yra didelis Lietuvos krepšinio rinktinės gerbėjas. Negana to latvis prisipažino, kad vaikystėje žaisdamas krepšinį jis visada vilkėdavo Arvydo Sabonio marškinėlius, o jo komandos draugas – Rimo Kurtinaičio.

Shipsi 1

Shipsi koncertas (Nuotr. manoMUZIKA.lt)

Shipsi, šį kartą tave pamatėme netikėtame amplua. Ant scenos buvai vienas, bet to pakako, kad užburtum visą publiką. Kaip sugalvojai sukurti solo programą?

Kurdamas „Instrumenti“ albumus aš supratau, kad man būtina savotiška terapija – kūrybinis procesas, kurio metu galėčiau pabūti tik su savimi. Todėl sėsdavau prie pianino, kurdavau, galvodavau žodžius ir muziką ir leidausi į asmeninės muzikinės kelionės paiešką. Taip pat grojau daug muzikos, kurią sukūrė kiti atlikėjai. Taigi, suvokiau, kad ši programa – tai ne „Instrumenti“, bet grynai mano muzika.

Kai visa ši solinė programa įgavo formą, supratau, kad ji privalo būti atlikta nedidelėje, bet labai jaukioje ir intymioje erdvėje, talpinančioje nedaug žmonių. Galiu prisipažinti, kad mėgavausi kiekviena pasirodymo akimirka. Tai – nuostabus atokvėpis nuo didžiųjų arenų ir grandiozinių mūsų pasirodymų.

Taigi, tokios asmeninės kūrybinės ir muzikalios terapijos man labai reikėjo.

Nerdamas į tavo kuriamą muzikinę hipnozę išgirdau daugybę muzikinių žanrų ir juos atstovaujančių atlikėjų – nuo Nils Frahm, „Sigur Ros“ ar James Blake iki kompozitorių – klasikų, brėžusių gaires romantinei epochai. Sugrojai netgi F. Šopeno „Noktiurną“. Tavo programoje taip pat buvo galima išgirsti „Instrumenti“ muzikos, „Bat For Lashes“ dainos „Laura“ koverį. Ar tai yra autoriai, kurie tave lydėjo kuriant solinę programą?

Esi teisus, sakydamas, kad šioje programoje – daug kitų atlikėjų kūrinių. Apskritai šią programą formavo daug muzikos žanrų, kompozitorių ir kūrėjų, be kurių neįsivaizduoju savo gyvenimo. Tai ir „Bat For Lashes“, ir James Blake, ir Šopenas, ir Čaikovskis. Prie visos šios paletės dar pridėčiau tavo paminėtą Nils Frahm, žinoma, „Bon Iver“ ir Philip Glass. Pastarojo kūrinį taip pat sugrojau šiandien. Ir taip buvo todėl, kad jis yra vienas iš tų kūrėjų, kuris pakeitė mano požiūrį į muziką. Tik jo dėka aš muziką matau kaip paveikslą.

Vieną iš dainų, kurias šįvakar atlikau, teatro pjesei parašė mūsų teatro direktorius Vladislavs Nastavševs. Tiek muzika, tiek ir pati pjesė mane taip sujaudino, kad nusprendžiau vieną iš jo sukurtų kūrinių įtraukti į savo programą. Taigi jis taip pat padarė man didžiulę įtaką.

Kaip matai, muzikinį kelią man parodė galybė muzikantų. Tačiau vieno išskirtinio nėra. Tai galybės muzikinių žanrų, skirtingų kūrėjų kombinacija. Ko gero, tai galima jausti ir pasirodymo metu.

Shipsi

Shipsi pasirodymas (nuotr. Ģirts Luste)

Ypatingai muzikai parinkta ypatinga vieta. Šiandien ji priminė kultinio kino režisieriaus Davido Lyncho filmų scenas. Ar savo solinę programą visuomet rengsi tokioje jaukioje, kiek mistiškoje teatrinėje aplinkoje?

Man labai patiko ši vieta. Todėl norėčiau, kad pasirodymai būtų rengiami būtent tokio pobūdžio erdvėse. Tačiau visais atvejais, kad ir kur koncertuosiu, tikrai nekeisiu žmonių skaičiaus. Tai pasirodymai, kuriuose turi būti nedaug žiūrovų. Tai sukuria jaukumą ir intymumą. Šiai programai būtina kamerinė aplinka. Priešingiu atveju ji netektų prasmės.

Ar turi planų šią programą išleisti albumo pavidalu?

Manau, kad tai – natūrali proceso baigtis. Kai kurias dainas tikrai įrašysiu, nes tikiu, kad jas turėtų išgirsti muzikos mylėtojai. Tiesą sakant, manau, kad dar šį rudenį skaitmeniniu pavidalu pasirodys EP.

Kas bus su „Instrumenti“?

„Instrumenti“ gyvas kaip niekad (šypsosi). Kitąmet išleisime naują albumą, kuris bus visiškai kitoks nei mūsų paskutinis diskas. Jau esame sukūrę gerų, albumui puikiai tinkamų dainų, tačiau nesugebėčiau net apibūdinti kaip jos skambės. Galiu pasakyti tik tiek, kad muzikinė dirva, kurioje kuriame naują albumą yra puiki, todėl mūsų naujas įrašas turėtų nepalikti abejingų.

Shipsi – Laura (Bat for Lashes) live @ Muiža from piens on Vimeo.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *