Jono Meko atminimo vakare – Patti Smith, Lee Ranaldo ir žymusis kino režisierius Jimas Jarmuschas

jonas-mekas

Jonas Mekas

Prieš mėnesį pasaulį palikusio avangardinio kino krikštatėvio Jono Meko garbei Niujorke rengiamas specialus koncertas.

Jau poryt, vasario 21 dieną, Brukline iškilaus lietuviškų šaknų turinčio menininko pagerbti susirinks ir savo pasirodymus surengs tokios muzikos žvaigždės kaip pankroko karalienė Patti Smith, grupės „Sonic Youth” lyderis Lee Ranaldo, JAV kompozitorius ir multiniinstrumentalistas Johnas Zornas, kolektyvo „The Feelies” siela Glennas Merceris ir kiti.

Kultinio lietuvio vakare taip pat pasirodys ir tokių filmų kaip „Kava ir Cigaretės” ar „Sulaužytos gėlės” režisierius Jimas Jarmuschas ir žymioji JAV kino kritikė Amy Taubin. Pranešime informuojama, kad netrukus bus paskelbta ir speciali šio vakaro žvaigždė.

Visas pelnas, gautas už parduotus bilietus bus skiriamas kino archyvui su tikslu „pratęsti Jono Meko darbą surenkant, atkuriant ir rodant avangardinius filmus visame pasaulyje”.

Tiems, kurie šiuo metu yra Niujorke arba bent jau artimiausiomis dienomis ketina ten būti, labai rekomenduojame aplankyti šį renginį. Daugiau informacijos apie jį ir bilietus įsigyti galite ČIA.

Jonas Mekas, eidamas 97-uosius metus, Niujorke mirė šių metų sausio 23 dieną. Jis yra vienas žinomiausių XX amžiaus lietuvių menininkų, geriausiai žinomas dėl savo kino eksperimentų, dar vadinamas avangardinio kino pradininku.

J. Mekas gimė 1922 m. Semeniškiuose, Lietuvoje. 1944 m. traukėsi į Vakarus, Vokietijoje pateko į karo belaisvių stovyklą. Yra dirbęs laikraščių „Naujosios Biržų žinios“, „Panevėžio apygardos balsas“ bei žurnalo „Žvilgsniai“ redaktoriumi. Į Niujorką persikėlė būdamas beveik 27-erių, pirmąjį autobiografinį filmą sukūrė būdamas 46-erių. 1954 metais kartu su broliu pradėjo leisti ,,Film Culture“ žurnalą. Šeštajame dešimtmetyje aktyviai įsitraukė į kino kritikos diskursą: savo tekstus publikavo ,,Film Culture Magazine“, ,,The Village Voice“, ,,Sight and Sound“, ,,Bianco e Nero“, ,,The American Film“, ,,The New York Times“, ,,Cahiers du Cinéma“, ,,Film Quarterly“ ir kt.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *