„The Raconteurs“ koncertas Berlyne

Išgirdusi apie birželio 21 d. pasirodysiantį naują „The Raconteurs“ albumą ir pirmuosius jo kūrinius, labai norėjau išgirsti šį ketvertą gyvai.  Tikrai buvo galima pamatyti juos arčiau Lietuvos, bet aplinkybės susidėliojo taip, jog vykau į grupės koncertą Berlyne.

Koncertas vyko gegužės 30d., šalia „Mercedes – Benz“ arenos esančoje „Verti“ koncertų salėje. Nebuvo minios prie durų, laukiančios valandą ar dvi iki koncerto, kad užsiimti vietas prie pat scenos. Didžioji dalis gerbėjų atėjo 20-30 minučių iki durų atidarymo. Kaip jau po Jack White „Boarding House Reach“ turo įprasta – koncerte nebuvo galima naudotis mobiliaisiais telefonais (Phone free show). Tai galioja ir visiems „The Raconteurs“ ne festivaliniams pasirodymams, o visos nuotraukos – tik oficialiame grupės tinklalapyje. Užrakinus telefoną specialiame dėkle ir pakankamai greitai įėjusi į salę laukiau pasirodymo pradžios.

Koncertą pradėjo 2015 m. Londone susikūrusi grupė „Goat Girl“. Prisipažinsiu, kad prieš išgirstant šias keturias jaunas moteris scenoje daug nepasidomėjau – perklausiau tik keletą dainų, pasirodo iš jų pirmojo pilno debiutinio albumo „Goat Girl“ (iki tol buvo leisti EP). Merginos sujungia punk, country ir goth stilius. Siūlau jas ir Jums paklausyti:

Pasirodymo metu „Goat Girl“ skambėjo ir klausėsi tikrai gerai. Vertas dėmesio ir kiek netikėtas atradimas.

Žinoma, laukiamiausias vakaro momentas buvo „The Raconteurs“ pasirodymas. Jack White gerbėjai žino, kad jis žengia į sceną be suplanuoto setlisto, „The Raconteurs“  koncertuose galioja ta pati taisyklė. Publikos kaskart skiriasi ir jos nori kažko naujo, o tai leidžia keisti kūrinius, jų seką ir koncertas kaskart kitoks. Nėra surepetuoto pasirodymo jausmo ir jokių įprastų triukų publikai „užvesti“ ar emocijoms palaikyti. Mažai kalbų ir daug puikios muzikos – tai gerbėjams dovanojo Jack WhiteBrendan Benson, Jack Lawrence ir Patrick Keeler ketveriukė bei multi-instrumentalistas Dean Fertita. Pirmoje koncerto dalyje skambėjo senesnių, gerbėjų pamėgtų kūrinių, tačiau pusė pirmosios dalies – naujo albumo kūriniai. Juos gerbėjai ne tik  pirmą kartą  girdėjo gyvai, bet jų dar nėra pasirodžiusių ir viešojoje erdvėje. Fanai entuziastingai priėmė ir liejo energiją skambant tiek naujiems, tiek seniems kūriniams, tik galbūt naujų kūrinių laukė su didesniu nekantrumu ir papildoma energijos doze.

190530_Raconteurs_Berlin_0068-resized

📷David James Swanson

Visgi man labiausiai patiko antroji dalis, kurioje nuskambėjo mano mėgstamiausias kūrinys „Hands“, bei du jau pamėgti kūriniai iš netrukus pasirodysiančio albumo „Help Us Stranger“ – „Now That You Are Gone“ ir „Help Me Stranger“. Tikrai iš publikos reakcijų galima drąsiai sakyti, jog nauji kūriniai jau rado vietą gerbėjų širdyse, nors albumas dar tik pasirodys. Tai matėsi iš audringos publikos reakcijos suskambus pirmiesiems naujų kūrinių akordams, kartu dainuojamų naujų kūrinių žodžių ir stipraus grupės palaikymo. Koncertą grupė užbaigė stipriu savo žymiausių bei naujų kūriniu miksu, o paskutinė daina nenustebino – be „ Steady As She Goes“ neapsieitų nei vienas „The Raconteurs“ koncertas.

190530_Raconteurs_Berlin_4036-resized

📷David James Swanson

Vakaro Setlistas atrodė taip:

  1. Consoler of the Lonely
  2. Level
  3. Bored and Razed
  4. Old Enough
  5. You Don’t Understand Me
  6. Top Yourself
  7. What’s Yours Is Mine
  8. Somedays (I Don’t Feel Like Trying)
  9. Sunday Driver
  10. Live a Lie
  11. Don’t Bother Me

Po prašymo pakartoti:

  1. Salute Your Solution
  2. Hands
  3. Now That You’re Gone
  4. Help Me Stranger
  5. Carolina Drama
  6. Many Shades of Black
  7. Steady as She Goes

190530_Raconteurs_Berlin_4142-resized

📷David James Swanson

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *