Mirė roko legenda Jeffas Beckas

Jeffas Beckas

Mirė vienas labiausiai pripažintų ir įtakingiausių gitaristų roko istorijoje Jeffas Beckas. „Jo šeimos vardu su liūdesiu dalinamės žiniomis apie Jeffo Becko mirtį“, – rašoma jo socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje. „Staiga susirgęs bakteriniu meningitu jis vakar iškeliavo anapilin. Jo šeima prašo privatumo, kol susitaikys su šia milžiniška netektimi”.

Kultu jau tapusiam atlikėjui buvo 78 metai.

Geoffrey Beckas gimė 1944 m. Volingtone, Pietų Londone. Vaikystėje jis dainavo bažnyčios chore, o būdamas paauglys į rankas paėmė elektrinę gitarą; jis netgi sukūrė naminį modelį, imituojantį garsųjį Gibsoną Les Paulą. Kaip ir daugelis britų paauglių tuo metu, jis dievino Amerikos bliuzo ir rokenrolo atlikėjus, ypač Buddy Guy ir Gene Vincentą.

Jis pradėjo leisti muziką su naujai susikūrusia grupe „Jeff Beck Band”, kurios vokalistas buvo Rodas Stewartas, o ritmine gitara grojo Ronnie Woodas. Tačiau septintojo dešimtmečio pabaigoje jis pateko į autoavarija, kurios metu jam lūžo kaukolė.

Aštuntajame dešimtmetyje grįžęs į veiklą su „Jeff Beck Band”, jis pakvietė kitus grupės narius, o į savo muziką įtraukė džiazo bei soulo elementus. Jis toliau grojo bliuzo roką trumpai egzistavusioje supergrupėje „Beck, Bogert & Appice” su amerikiečiais Timu Bogertu ir Carmine Appice. Iki aštuntojo dešimtmečio vidurio jis buvo visiškai pasinėręs į džiazo ir roko sintezę, įskaitant gastroles ir bendradarbiavimą su „Mahavishnu Orchestra”, „Jan Hammer Group” ir kolektyvu „Return To Forever”.

Devintajame dešimtmetyje Beckas bendradarbiavo su Claptonu – buvusios grupės „Yardbird” kolega. Muzikantai kūrė įvairius projektus, grojo galybėje koncertų. Vienas įsimentinesnių projektų – Bobo Dylano kūrinio „I Shall Be Released“ koveris, kuriame taip pat grojo Stingas, Philas Collinsas ir Donovanas.

1985 m. jo albume „Flash“ svečių gretose buvo daugybė žinomų dainininkų, įskaitant buvusį grupės draugą Rodą Stewartą. Šis albumas buvo vienas didžiausių jo komercinių laimėjimų.

J. Becko amžinas tikslas – nuolat tobulėti. Muzikantas grynino savo stilių ir tai akivaizdžiai pasimatė vėliau sekusiame instrumentiniame albume „Jeff Beck’s Guitar Shop”.

Dešimtajame dešimtmetyje muzikantas savo laiką daugiausiai skyrė bendradarbiavimui su kitais atlikėjas. Legenda dirbo su tokiais atlikėjais kaip Kate Bush, Rogeris Watersas, Hansas Zimmeris ir kt.

Bendradarbiavimas su žymiausiais atlikėjais (nuo Beach Boys iki Kelly Clarkson) tęsėsi iki XXI amžiaus; Tuo tarpu Beckas kaupė „Grammy“ apdovanojimus ir įtvirtino savo statusą roko muzikos istorijoje. Visai neseniai jis įrašė albumą su Johnny Deppu.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *